17 Ekim 2004 21:00

Ordu mu kuruyorlar?

TMSF tarafından el konulan Uzan ve Dinç Bilgin'e ait işyerlerinde 160 tane silah bulundu. Bunların içinde Türkiye'de kullanılması yasak Uzi marka silah da bulunuyor.

Paylaş
Tasarruf Mevduatları Sigorta Fonu'nun (TMSF) Uzan Grubu ve Dinç Bilgin'ne ait 150 milyar lira değerindeki silahları ihaleye çıkarması tartışmaları da beraberinde getirdi. TMSF, Uzanların Pamukova'daki yazlığında bulunan 20 "suikast tüfeği"ni ihale dışı bırakırken Türkiye'de ruhsat verilmeyen Uzi marka tabancayı ise 7.5 milyar liraya satışa sundu. Her iki gruba ait toplam 160 silahın gündeme gelmesi "Küçük ordular mı oluşturuluyor?" endişesi yaratıyor.

Kişisel savunmayı aşıyor Avukat Ali Saydı, prensip olarak Türkiye'nin ateşli silah taşınmasına izin vererek suç işlediğini dile getirdi. Türkiye'de belli meslek gruplarının rahatlıkla ruhsat alabildiklerine dikkat çekti. Yasa dışı işlerde kullanılan silahların çoğunun ruhsatlı çıktığını belirten Saydı, silah kullanımının çok yaygın olduğunu ve yasaların da buna olanak tanıdığını ifade etti. Saydı, Uzi marka silah taşımanın Türkiye'de yasak olduğunu belirterek "Uzi'yi nasıl açıklayacaklar bilemiyorum" şeklinde konuştu. Saydı, Uzi taşımanın kişisel savunmayı aşan bir durum olduğunu bildirdi. Savunma ve saldırı amaçlı silahların bulundurulmasının oldukça ilginç olduğunu ifade eden Saydı, aynı zamanda "suikast tüfeği"olarak adlandırılan silahların da Türkiye'de kullanımının yasak olduğuna işaret etti. Saydı, ava çıkılırken dahi avcıların ancak iki mermi atabilen tüfekler kullanabileceklerini dile getirerek "Bu silahlarla tam bir ordu yaratılmış" dedi. Saydı, Uzanların bankalarını korumak için ağır silah taşıma ihtimallerinin olduğunu dile getirerek ruhsat almanın kolay olmasını eleştirdi.

Demirel'de ne arıyor? Tartışmanın başka bir boyutu da 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in Hakan Uzan'a Uzi marka silah hediye etmesi. Avukat Ergin Cinmen, Süleyman Demirel'in Uzi marka silahı bir başkasına hediye etmesini şaşırtıcı bulduklarını kaydederek "Demirel'de bu silahlar ne arar? Demirel artık buna bir açıklık getirmeli" dedi. TMSF'nin ruhsatlı silahları satabileceğine de değinen Cirmen, Uzi marka silahlara kimlerin nasıl ruhsat verdiğinin de araştırılması gerektiğini söyledi.


İŞTE SİLAHLAR! Bilgin Grubu'na ait L16 Sporten Lighwhite NATO ibareli 004548Colt tüfek, 8.5 milyar lira, 9 milimetre Colt marka yivli av tüfeği, 8 milyar lira; Uzan Grubu'na ait 9 milimetre mikro Uzi tabanca 7.5 milyar lira ve 9 milimetre Calico marka tabanca 6.5 milyar lira karşılığında ihaleye çıkarılıyor. Aynı zamanda satışı yapılmayacak suikast silahı olarak bilinen 20 Cesa tüfeği ihaleye sunulmayıp Emniyet Müdürlüğü'ne satışı yapılacak. Uzanların Pamukova'da ele geçirilen 160 silahtan 30'unun Uzan,130'unun ise Bilgin Grubu'na ait olduğu açıklandı.

ÖNCEKİ HABER

Biliyorum o renk 'sor'!

SONRAKİ HABER

Tıbbi atıklara bilimsel imha

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...