17 Ekim 2004 21:00

İşsizler kenti Malatya

Pancar kotası, kayısıda verilen düşük fiyatlar ve kapatılan fabrikalar Malatya'yı işsizler kenti haline getirdi. Malatya Belediyesi'nin ise işsizliğe karşı projesi yok.

Paylaş
Bölge illerinde büyüyen işsizlik pancar kotası, kayısıda düşük fiyatlar ve kapatılan fabrikalar nedeniyle Malatya'yı da derinden etkiledi. İlde en büyük geçim kaynağı olan kayısı bu yıl üreticinin yüzünü güldürmedi. Yaşanan don olayı ve piyasaya birkaç tüccarın hakim olması üreticiyi zarara soktu. Tüccarlar, tefeci ve aracıların kuşatması nedeniyle altın diye adlandırılan kayısı çiftçinin elinde ancak bakır olabildi. Malatya İş-Kur Müdürlüğü'nün verilerine göre ilde kayıtlı işsiz sayısı 12 bin 274. İş-Kur Şube Müdür Yardımcısı Nurettin Ertem'in ifade ettiği gibi kayıtsızlar da katılınca işsizlik çok daha büyük rakamlara ulaşıyor. Özelleştirmelerden Malatya da olumsuz etkilendi. Sadece Sümerbank'ın kapatılması nedeniyle 3000 kişi işinden oldu. Malatya Şeker Fabrikası ve Malatya TEKEL Sigara Fabrikası da özelleştirme kıskacında. Yeni işçi alınmıyor. Emekli olan işçinin yerine yeni işçiler alınmıyor. Bir zamanlar 2 bin işçi çalıştıran TEKEL Sigara Fabrikası'nda şu anda 600 kişi çalışıyor. Malatya Belediyesi'nin iki haftada bir düzenlediği halk günü toplantılarına yüzlerce insan katılıyor ve bu toplantılarda başta iş temini olmak üzere gıda ve para yardımı talep ediyorlar. Valiliğe bağlı olan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nın önünde insanlar bir kutu gıda yardımı veya yakacak için günlerce sıra bekliyorlar.

Belediyenin projesi yok Malatya Belediyesi Basın Yayın Müşaviri Niyazi Doğan, belediyeye bağlı 3 şirketin bulunduğunu ve bu şirketlerde toplam bin 420 kişi çalıştığını belirterek "Bu şirketlerden sadece birisi kâr ediyor. Diğer iki şirket zarar ediyor. Belediyenin işsizliği çözmek üzerine bir projesi yok. Belediyenin bu soruna ilişkin önerisi özel sektör yatırımlarının harekete geçirilmesidir" diyor. Belediyenin düzenlediği halk günleri toplantılarında öne çıkan talebin iş sorunu olduğunu aktaran Doğan buna rağmen belediyenin bu konuya ilişkin yapabileceği tek şeyin özel sektöre altyapı imkânları sunmak olduğunu savunuyor. Malatya Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nın müdürü Günay Ahmet Ateş vakfın şu anda 14 bin aileye gıda, yakacak ve para yardımında bulunduğunu belirtti. Ateş "Bu 14 bin aile en az iki çocuklu olan aileler. Vakfımız şu anda ortalama 56 bin kişinin bakımından sorumlu. Ama Malatya'da vakfımızın yardımlarından almaya hak kazanmış daha birçok aile var. Fakat bize verilen imkânların kısıtlı olması sadece bu kadar insana ulaşmamıza neden oluyor. 56 bin kişi sosyal yardım alıyor" diye konuştu.


İŞ İSTİYORUZ Ersin Karakaş (27 yaşında): Ben İstanbul'da 4 sene tekstil atölyelerinde ütücü olarak çalıştım. Malatya'da bütün tekstil firmalarını gezdim ve form doldurdum. Ama hiçbirisinden bir cevap alamadım. İki yıldır iş ve işçi bulma kurumuna kayıtlıyım oradan da bir cevap alamadım. Şimdi ise ailemi geçindirmek için bir iş buluncaya kadar seyyar satıcılık yapıyorum. Hükümetin bizi düşündüğü yok. Var olan fabrikaları kapatmasınlar başka bir şey istemiyoruz. Gazi Aydın (31 yaşında): Ortaokul mezunuyum, daha önce temizlik şirketim vardı. İşlerimiz yolundayken 400 işçi çalıştırdım. 400 kişi bu iş yerinden ekmek yedik. 99 krizinde işler kötü gidince kapatmak zorunda kaldım. Şimdi ise çalışmak için iş arıyorum. Biz bu vatana 18 ay askerlik yaptık. Vergimizi ödedik. Devletin ve belediyenin iş imkânı sağlaması gerekmektedir. Vahap Özbey (24 yaşında): Lise mezunuyum bu güne kadar Malatya'da iş için müracaat etmediğim yer kalmadı. Nereye gittiysem biz sizi ihtiyaç olduğu takdirde ararız dediler. Anlaşılan hiç kimsenin işçiye ihtiyacı yok. Çünkü hiçbirisinden bir haber alamadık. Ben hükümetten doğuya yatırım yapmalarını, biz gençlere iş imkânlarını sağlamalarını istiyorum.

ÖNCEKİ HABER

Iraklılar neden Pepsi'ye para akıtıyor?

SONRAKİ HABER

Gıda yeterliliğimizde tehlike artıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa