16 Ekim 2004 21:00

Askerler görevden kaçıyor

Amerikan askerleri direnişçilerin hedefi olma korkusu ile kendilerine verilen görevleri yerine getirmiyorlar. Son olarak 17 askere emirlere uymadıkları gerekçesi ile soruşturma açıldı.

Paylaş
ABD hükümeti Irak'tan gelen sesleri duymazdan gelmeye devam ederken Amerikan askerleri "güvenlikte" olmadıklarını söyleyerek emirlere uymayı reddediyor. ABD ordusundan yapılan açıklamada Irak'ta görev yapan Amerikan askerlerinde moral çöküntüsünün yanı sıra 'disiplinsizlik eğilimi'nin de arttığı belirtildi. Geçtiğimiz hafta içinde kendilerine verilen emre uymayarak, yakıt konvoyu ile yola çıkmayan 17 asker hakkında soruşturma açıldı.

Direniş korkutuyor Askerlerin emre uymamalarının nedeni ise gittikçe artan direniş eylemleri. Soruşturma açılan askerlerden bazıları aileleri ile görüşmelerde kendilerine verilen görevi "intihar görevi" olarak adlandırdılar. Bir yakıt konvoyu ile Taci'ye gitmelerinin istendiğini söyleyen askerler araçlarının ve teçhizatlarının zayıf olduğunu bu yüzden bu görevi ölmeden bitirmenin mümkün olmadığını anlattılar. Bağdat'ta bulunan ordu basın merkezinden yapılan açıklamada da "13. Tümen Destek Birliği'ne bağlı olan Levazım Bölüğü'nde görevli bazı askerler hakkında disiplini bozdukarı gerekçesi ile soruşturma açılmıştır" denildi.

Ölüme gönderiliyorlar Bağdat'ın 175 mil güneyindeki Talil'de bulunan askeri üste yaşanan bu olay askerlerden birinin annesinin; Missisippi'de yayımlanan bir gazeteye oğlunun kendisine gönderdiği mesajı açıklaması ile gündeme geldi. Asker annesi gazeteye yaptığı açıklamada oğlunun ve arkadaşlarının kendilerini ölüme gönderen komutanlarına 'kendilerinin de bazı hakları olduğunu' söylediklerini ve ardından da barakalarına döndüklerini anlattı. Emirlere uymayan askerlerden biri olan Clarion Ledger'in de annesi Amber McClenny'ye bir mesaj göndererek tutuklu olduklarını söylediği belirtildi. McClenny oğlunun kendisine anlattıklarını aktararak, "Konvoy yola çıkarken Humvee cipler ve helikopterlerle korunarak çıkmaları gerekiyormuş ama onlara cip ve helikopter olmadan gitmeleri söylenmiş" dedi. Amerikalı askerlerin aileleri bu olayın evlatlarının yeterli koruma ve donanım olmadan bile bile ölüme gönderildiklerini gösterdiğini belirtiyorlar. Ordudan yapılan açıklamada ise askerlerin tutuklu oldukları kabul edilmedi.

ÖNCEKİ HABER

Amerikan işçileri sokağa çıkıyor

SONRAKİ HABER

Ebu Garib fotoğraflarına karşı...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...