15 Ekim 2004 21:00

'Kaça sattınız bizi!'

Bakırköy Sümerbank Fabrikası işçileri, Türk-İş'i ve TEKSİF yönetimini protesto ettiler. Mücadelelerinin yanında yer almayan Türk-İş yöneticilerine "Sümerbank işçisini kaça sattınız?" diye soran işçiler, sendikacılara saflarını belirlemeleri çağrısında bulundular.

Paylaş
Özelleştirilen Bakırköy Sümerbank'tan atılan işçiler, Ankara'daki protestolarını sürdürüyor. Türk-İş'in suskunluğuna tepki gösteren işçiler, "Sermayenin Türk-İş'i kaça sattın işçiyi?" diye sordular. Geceyi TEKSİF'te ve misafirhanelerde geçiren 300 işçi, dün Türk-İş Genel Merkezi önünde buluştu. Türk-İş ve TEKSİF yönetimlerini protesto eden işçiler, "İşçiler sokakta, ağalar koltukta", "Hükümet atıyor, Türk-İş satıyor", "Gün gelecek devran dönecek, Türk-İş işçiye hesap verecek", "Sermayenin Türk-İş'i kaça sattın işçiyi", "Sümerbank işçisi hesap bekliyor" sloganlarını attılar. Yıllardır özelleştirmeye karşı verdikleri mücadelede yalnız bırakıldıklarını, Türk-İş yönetiminin kendilerine sahip çıkmadığını belirten işçilerin öfkeli tepkisine karşılık, binadaki tek Türk-İş yöneticisi olan Çetin Altun dışarı çıkmadı.

Muhatap bulamadılar İşyeri Temsilcisi Asiye Keleş, AKP, Maliye Bakanlığı ve Özelleştirme İdaresi ile yapılan görüşmelerde aslında hiçbir muhatap bulamadıklarını söyledi. Yetkili kimsenin kendilerini kabul etmediğinden yakınan Keleş, "İki gündür buradayız, sendikacılar da dahil karşımıza çıkıp da 'siz ne yapıyorsunuz' diyen olmadı" diye konuştu. Herkesin işi birbirinin üzerine attığını belirten Keleş, "İt ite, it de kuyruğuna buyurur" deyişini hatırlattı.

Bir gün olsun yoktu TEKSİF Bakırköy Şube Başkanı Çetin Yelken de yaptığı açıklamada, 15 yıldır özelleştirmeye karşı mücadele verdiklerini, işçiler "Kahrolsun IMF, bağımsız Türkiye" diye bağırırken IMF temsilcilerinin Türk-İş'te olduğunu, işçiler "KİT'ler vatandır, satılamaz" derken hükümet temsilcilerinin Türk-İş'ten özelleştirmeler için destek istediğini anlattı. 15 yıldır özelleştirmeye karşı mücadelelerinde birgün olsun Türk-İş'i yanlarında göremediklerini kaydeden Yelken, "İsterdik ki Türk-İş sermaye ile değil, işçilerle kolkola olsun. Bir sendikacı için üyelerinin gelip aşağıda yuh çekmesi çok zor. Ama alkış için tek neden bulsaydık onu da yapardık" diye konuştu. İşçilere, "Onurlu, haysiyetli, başı dik, kolkola, omuz omuza bir mücadele yürüttünüz" diye seslenen Çetin Yelken, "Sümerbank gitti, bu iş bitti, işçi sınıfı mücadelesi bitti" diyenlerin yanıldığını belirterek, "Bitti mi arkadaşlar?" diye sordu. İşçiler hep bir ağızdan "Hayır" yanıtı verirken, "Sümerbank işçisi direnişin simgesi" sloganını attılar. Türk-İş yöneticilerinin "Hükümetle iyi hukukumuz var" sözlerine de atıfta bulunan Yelken, "İyi hukukunuz işsizlik, açlık, yoksulluk olarak geri dönüyor" dedi.

ÖNCEKİ HABER

Türk Telekom'un satışı

SONRAKİ HABER

Metal işkolunda birlik çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa