15 Ekim 2004 21:00

G(ö)reve devam

Ücretsiz sağlık ve çalışma koşullarının düzeltilmesi talebiyle 5 Kasım 2003'te iş bırakan sağlık çalışanı ve sendikacılardan oluşan 85 kişinin yargılandığı davada, sanıklar ve avukatları yokken gizli karar alınması "hukuk skandalı" olarak nitelendirildi.

Paylaş
Ücretsiz sağlık ve çalışma koşullarının düzeltilmesi talebiyle 5 Kasım 2003'te iş bırakan sağlık çalışanı ve sendikacılardan oluşan 85 kişinin yargılandığı davada, sanıklar ve avukatları yokken gizli karar alınması "hukuk skandalı" olarak nitelendirildi. İstanbul Tabip Odası Başkanı Gencay Gürsoy, söz konusu ihlalin giderilmesi için her tür hukuki girişimde bulunacaklarını söyledi. Gürsoy, "Açık ki, temel hakları ayaklar altına alarak, rahatlıkla, bizler ve avukatlarımız olmadan gizli duruşmaların yapılabileceği bir hukuk sisteminin objektifliği, adilliği ve tarafsızlığı da en hafif deyimiyle kuşku vericidir" dedi. Sendikacılar, sağlık çalışanları, avukatlar ve kitle örgütü temsilcileri dün İstanbul Tabip Odası'nda düzenledikleri basın toplantısıyla karara tepki gösterdiler. Gürsoy, mahkeme dağıldıktan sonra tekrar yapılan duruşmada alınan yeni kararda, sanıkların 3 ayrı gruba ayrılarak, 3 farklı zamanda yargılanmasına karar verildiğini aktaran Gürsoy, "Bir de bu gizli duruşmanın zaptına, 'açık yargılamaya devam olundu' diye yazılmış. Açık yargılama yapılıp yapılmadığını bilmek için avukat olmaya gerek yok" diyerek, tepkisini dile getirdi. Gürsoy, "Yanıtımız, iş güvencemiz ve sağlık hakkı için daha büyük ve daha güçlü katılımla g(ö)revde olmaya devam şeklinde olacak" dedi.

src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Karikatür cezasına 'sanatsal' bahane! Karikatüristimiz Sefer Selvi tarafından çizilen bir karikatür nedeniyle açılan ve 10 milyar lira manevi tazminat ödemeye mahkum edildiğimiz davada, cezaya "estetik ve etik" gerekçe gösterildi. Yurtiçinde ve yurtdışında tepkiyle karşılanan davanın gerekçeli kararında, "Bir kimsenin ya da bir olayın bazı özelliklerini yerecek yahut insanı güldürecek biçimde abartılı çizilmiş resimlerin karikatür sanatında uygulanması basın ve yayın özgürlüğü kapsamında değerlendirilse de davaya konu karikatürün estetik bulunmadığı etik kuralları çiğnediği gözlemlenmiştir" denildi. 5 Nisan 2004 tarihli gazetemizde "Gölgedekiler" başlığı ile yayınlanan yazının içeriğine uygun olarak AKP kurmaylarından Cüneyt Zapsu ile Başbakan Erdoğan'ın birlikte resmedildiği karikatür, eşine sık rastlanmayacak şekilde dava konusu olmuştu. Başbakan Erdoğan'ın, kişilik haklarına saldırı niteliği taşıdığı, basın özgürlüğü ve hoşgörü sınırlarının çiğnendiği iddiasıyla 10 milyar liralık manevi tazminat talebi ile açtığı dava, 2 Haziran 2004 tarihinde Ankara 20'inci Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülmeye başlanmıştı. 22 Eylül 2004 tarihinde biten davada, 10 milyar liralık tazminatın, karikatürün yayın tarihinden itibaren en yüksek işletme kredisi faizi ile birlikte tahsil edilmesine karar verilmişti. Davanın kısa süre önce açıklanan gerekçeli kararında, üstte görüntülenen kişinin, üzerine bindiği kişiyi ağzına vurulan gem ile güttüğü-yönettiği, altta görülen kişinin davalı Erdoğan olduğunun anlaşıldığı ifade edildi. Karikatürde, "atı kontrol altında tutabilmek içine ağzına katılan gemle bir milletvekilinin bağlı olduğu siyasi partinin genel başkanını, aynı zamanda Başbakan'ı güttüğünün" anlatıldığının belirtildiği kararda, söz konusu karikatürün "davacının siyasi kimliğine ve ünvanına aykırı" ve "küçük düşürücü" bulunduğu ifade edildi. Estetik değilmiş! Karikatürde amaç ile çizim arasındaki bütünlüğün zedelendiği iddiasına yer verilen kararda, "İstenilen manevi tazminat tutarının davacının tanınmışlık derecesi, ünvanı, saldırının içerik ve boyutu, yanların (gazetemiz kasdediliyor) mali ve sosyal durumlarına göre yerinde ve yeterli olduğu görülmüş ve dava kabul edilmiştir" denildi.

ÖNCEKİ HABER

Ramazan yoksul geldi

SONRAKİ HABER

İşkence davasında yine beraat çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa