14 Ekim 2004 21:00

Michael Mann'ın suç dünyası

Michael Mann, kendisine has üslubuyla suç dünyasını anlatmaya devam ediyor. Erkeklerin birbirleriyle mücadelelerinin anlatıldığı bu filmlerin sonuncusu da bugün gösterime giren Collateral. 12 yıldan beri taksi sürücülüğü yapan Max'in sıradan, monoton, tekdüze bir günlük yaşamı vardır.

Paylaş
Michael Mann, kendisine has üslubuyla suç dünyasını anlatmaya devam ediyor. Erkeklerin birbirleriyle mücadelelerinin anlatıldığı bu filmlerin sonuncusu da bugün gösterime giren Collateral. 12 yıldan beri taksi sürücülüğü yapan Max'in sıradan, monoton, tekdüze bir günlük yaşamı vardır. Tek ama gerçekleşmesi zor bir amacı vardı. Zengin insanlara hizmet verecek bir limuzin kiralama servisi açmak. Yine sıradan bir günde Annie Farrell isimli güzel bir savcıyı taksisinden indirdikten sonra bütün hayatı alt üst olur. Bir işadamı kılığındaki kiralık katil Vincent'ın arabasına binmesiyle bütün hayatı alt üst olan Max, kendisini bir suç çemberinin içinde buluyor. Collateral, tek gecede yaşanan bir hikâyeyi konu ediniyor. Kiralik katil Vincent'in tehtidleri sonucunda onunla birlikte hareket etmek zorunda kalan Max, bir süre sonra ipleri ele alıyor. Mann filmlerinin vazgeçemediği unsurlardan polis ise Collateral'ın en etkisiz unsurlarından birisi. Film daha çok Vincent ve Max arasındaki karşılıklı gerilime 'dostluğa' dayanıyor. Önceleri Vincent'in kontrolü altında gelişen olaylar, daha sonra Max'ın kotrölü ele alma girişimleriyle bambaşka bir boyut kazanıyor. Collaretal, Mann'ın Al Pacino, Robert De Niro ve Val Kilmer'lı "Büyük Hesaplaşma"sı kadar başarılı bir yapım değil. Ama yine de tek bir geceye sığdırılan hikâyenin Jamie Foxx'un oyunuyla izlenilir bir hale geldiğini belirtmekte yarar var. Tom Cruise ise harikalar yaratmıyor ama, kötü bir performans çizmiyor. Belki de bu güne kadar olumlu kahraman rollerine aşina olduğumuz Cruise'e 'kötü' adamlığı yakıştıramadığımızdandır. Collateral, Mann'ın daha önceki filmlerini takip edenler ve türün sevenleri için uygun bir seçenek olabilir.


Collateral

Yönetmen:Michael Mann Oyuncular:Tom Cruise, Jamie Foxx, Jada Pinkett Smith, Mark Ruffalo, Peter Berg, Bruce McGill Senaryo:Stuart Beattie Müzik:James Newton Howard Yapım:2004, ABD Tür:Aksiyon / Gerilim Süre:120 dk.


Aksiyonun arkasındakiler Kevin Bray'in yönettiği Walking Tall (Yolun Sonu) ise haftanın aksiyonu. Chris Vaughn Amerikan ordusunun özel güçlerinden emekli olur ve doğduğu yere, evine döner. Ancak küçük kasabası artık eskisi gibi değildir. Kasabanın herşeyi olan fabrika kapanmış, yerine kumarhane açılmıştır. Tabi buna bağlı olarak, uyuşturucu, fuhuş gibi 'yan etkiler'de baş gösterir. Bundan sonrası kahramanımızın duruma el koyması ve kumarhane patronuna, uyuşturcu satıcılarına karşı kahramanca mücadelesini anlatıyor. Kahraman tabii ki kazanıyor... Filmin, yüksek aksiyon dozu yönetmenin güzel göndermelerini de altında eziyor. Özellike fabrika-kumarhane ilişkisi; bir nevi huzur-suç karşıtlığıyla ele alınıyor. Yönetmen Bray'in meseleyi Hollywood'a yakışır bir şekilde ele alıp çarçur etmek gibi bir derdi olmasaydı eğer; fabrika-kumarhane karşıtlığı önemli bir yer edinebilirdi filmde. Söz konusu olanın yalnızca bir bina değil, bir hayat olduğu; fabrika kurmakla, kumarhane kurmak arasındaki farkın; bir kentin bütün hayatını derinden etkileyebileceğini de daha iyi görebilirdik. Ama film bu şansı kaçırıyor. Yönetmen belki de bu şansın farkında bile değil. The Rock, Johnny Knoxville, Neal McDonough ve Kristen Wilson gibi oyuncuların rol aldığı filmden geriye kalansa vasatı aşamayan bir aksiyon filmi oluyor.

ÖNCEKİ HABER

Belgeselciler ve mimarlar için

SONRAKİ HABER

Türkiye karşıtı kampanya
   ırkçılağa zemin hazırlıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa