14 Ekim 2004 21:00

Belgeselciler ve mimarlar için

1974 yılında ölen Louis I. Kahn, pek çok mimarlık tarihçisi tarafından 20. yüzyılın ikinci yarısının en önemli mimarı olarak görülür.

Paylaş
1974 yılında ölen Louis I. Kahn, pek çok mimarlık tarihçisi tarafından 20. yüzyılın ikinci yarısının en önemli mimarı olarak görülür. Yoksulluk ve yıkıcı bir çocukluk kazasının üstesinden gelebilmiş Yahudi bir Estonya göçmeni olan Kahn, tuğla, beton ve ışığın geometrik kompozisyonları olarak görülen ve bir eleştirmenin dediği gibi "insanın hayatını değiştiren" pek çok güçlü ve etkileyici yapı tasarladı. Kahn'ın efsaneleşen sanat yaşantısı, gerçek ve açıklık için daima bir arayış tariflerken, özel hayatı sır ve kaosla doluydu. New York Pennsylvania İstasyonu'nun tuvaletinde, kimliği belirlenemez bir şekilde ve iflas etmiş durumda ölü bulunduğunda geride, üç aile bırakmıştı: yıllarını paylaştığı karısı ve uzun süreli ilişki yaşadığı iki kadın olmak üzere üç aile. My Architect evlilik dışı ilişkilerinden birinden olan, Kahn'ın tek oğlu Nathaniel Kahn'ın babasının hem mimarlık dehasının, hem de 'özel' hayatının izlerini sürdüğü "Mimar Babam"; belgesel dalında da Oscar'a aday olmuştu. Nathaniel Kahn, Pennsylvania İstasyonu'nun yer altındaki koridorlarından Kahn'ın muhteşem parlamentosunu tasarladığı Bangladeş'in sokaklarına, New England sahillerinden Kudüs politikalarının özel dehlizlerine dek pek çok yere yolculuk yaparak; öldüğünde 11 yaşında olduğu, babasının izlerini sürüyor. Bunu yaparken de kişisel bir yolculuktan çok, modern mimarinin izlerini sürüyor. Ulusal ve uluslararası birçok festivalde çeşitli ödüller kazanan bu belgesel, türün izleyicileri için önemil verilerle dolu. Nathaniel Kahn'ın yıllar süren araştırmaları, yöntemi ve kurgusu genç belgeselciler için önemli verilerle dolu. Öte yandan mimarlık konusunda fikir sahibi olmak isteyen ya da mimarlık okuyanlar için mutlaka izlenmesi gereken bir yapım.


Mimar Babam Bir Oğulun Yolculuğu

Orijinal Adı: My Architect - A Son's Journey Yönetmen ve senaryo: Nathaniel Kahn Müzik:Tracy McKnight Yapım:2003, ABD Süre:116 dk.

ÖNCEKİ HABER

Dilin kemiği yok ki!

SONRAKİ HABER

Michael Mann'ın suç dünyası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...