14 Ekim 2004 21:00

Dilin kemiği yok ki!

Chanwook Park'ın yönettiği "İhtiyar Delikanlı", sinemalarımıza konuk ettiğimiz ilk Güney Kore filmi. Saf bir intikam öyküsü anlatan filmin 'ortalama' sinema izleyicisi için hazmı kolay olmadığını söylemek gerek.

Paylaş
Oh Dae-Su, sıradan bir adam. Biraz geveze olmaktan ve arasıra içkiyi fazla kaçırmaktan başka kusurları yok. Yine geveze ve sarhoş olduğu günlerden bir gün, kayboluyor ve 15 yıl boyunca bir hücrede tutuluyor. Butün bu zaman boyunca aklında tek bir soru var: "Bu adam kim ve neden benden bu kadar nefret ediyor" Cannes Film Festivali'nde - Tarantino'nun da etkisiyle- Jüri Özel Ödülü'nü kazanan Chanwook Park'ın "İhtiyar Delikanlı" isimli filmi bugünden itibaren; Türkiye sinemalarında vizyona giren ilk Güney Kore filmi oluyor. Cannes'da jüri başkanı Quentin Tarantino'nun 'özel' ilgisine mazhar olmasından da anlaşılacağı gibi film, kolay yenilir yutulur cinsten değil. Bir kere, Uzakdoğu sinemasının kendisine has aksiyon unsurlarının yanısıra; saf bir intikam öyküsü. Filmin hazmını zorlaştıran nedenler yalnızca şiddet dozunun yüksek olması değil. Ortalama seyircinin ahlak değerlerini zorlayacak temaların üzerinde de geziniyor film. Oh Dae-Su, 1998 yılında atıldığı hücrede kaldığı süre boyunca, dünyayla bütün bağlantısını televizyonla kuruyor. Tabi, televizyonun ona öğrettiği yalnızca hangi zamanda olduğu değil. Karısının öldürüldüğünü ve zanlının kendisi olduğunu da beyaz camdan öğreniyor. Bu durum, onun intikam duygusunu daha da artırıyor. Tam, kaçmaya hazırlandığı sırada, kendisini serbest bırakılmış buluyor. Artık tek amacı kendisine bunu yapan kişiyi bulmak ve intikam almak. Ama, aradığı kişiyi bulmak Oh Dae-Su'ya yetmiyor. Çünkü intikam için nedeni de bulmak zorunda. Neden on beş yıl boyunca bir hücrede tutuldu?

Şiddet! Kendisine bunu yapanın kim olduğunu ve neden yaptığını bulmak için bir restoranda tanıştığı Mido'nun yardımını alan Oh Dae-Su; bulduğu her ipucunu şidettle değerlendiriyor. Filmin en fazla öne çıkan öğelerinden birisi şiddet. Tarantino'nun stilize bir hale getirdiği şiddet, yönetmen Chanwook Park'ın elinde daha saf bir hal alıyor. Park'ın şiddeti estetik olmaktan çok rahatsız edici. Ama filme bütünlüklü olarak baktığımızda başka türlü olma ihtimali de yok.

Neden? Filmin bütün sırrı 'neden?' sorusunun arkasında gizli. Kahramanımızın, saf bir intikam duygusundan intikamının nedenini araştırmaya doğru yol alışı; usta işi senaryonun maharetlerini daha da ortaya çıkartıyor. 'Neden?' sorusunun peşinden yapılan yolculuk Dae-Su'yu okullu yıllarına kadar uzanan geçmişe doğru bir yolculuğa çıkartıyor. Dae-Su'nun bulduğu 'neden' herkes açısından yenilir yutulur cinsten değil. Filmin toplumsal, ahlaki ve psikolojik bir çok okumaya tabi tutulabilecek bu durum başka bir yazının konusu olabilir ancak.

Dil? Filmin asıl vurgulamak istediği ise dil. Tat almaktan, konuşmaya kadar bütün yetenekleriyle dil. Yönetmen Chanwook Park bir anlamda "ağzınızdan çıkanı kulağınız duysun" demeye getiriyor. Her hangi bir yerde, her hangi bir zamanda söylediğiniz 'masum' bir şeyin nasıl sonuçlar yaratabileceğini kestiremezsiniz!

Zor bir film "İhtiyar Delikanlı", izlenmesi ve hazmedilmesi zor bir film. Ama bu 'kötü' olduğu anlamına gelmiyor. Özellikle bu türü seven sinema izleyicileri için biçilmiş kaftan. Üstelik, bu tarz filmlerin en büyük handikaplarından birisine düşmüyor; yani finalini erken ele vermiyor. Sorunları da yok değil. "İhtiyar Delikanlı", Tarantino'nun "Kill Bill'inde olduğu gibi intikam duygusunun bir çok göndermeyle 'kolajlanarak' anlatıldığ bir film değil. Böyle olunca da kimi zaman 'gerçeklik' ve 'inandırıcılık' duygusunun kaybolduğu sahneler izlemek mümkün. Son bir sözde oyuncu Choi Min-sik için. Min-sik, farklı senaryo gereği birbirinden farklı ruh hallerine giren Dae-su'yu canlandırırken üstün bir performans sergiliyor. Hazmedebilecekler için haftanın en iyisi...


İhtiyar Delikanlı Orijinal Adı:Oldboy Yönetmen: Chanwook Park Oyuncular:Choi Min-sik, Yoo Ji-tae, Gang Hye-jung, Chi Dae-Han, Oh Dal-su Senaryo:Jo-Yun Hwang, Joon-Hyung Lim, Chan-Wook Park Garon Tsuchiya & Nobuaki Minegishi (Hikaye), Görüntü Yönetmeni:Jung-Hoon Jung Müzik:Young-Wuk Cho Yapım:2003, Güney Kore/ABD Süre:120 dk.

ÖNCEKİ HABER

Çakıcı Türkiye'ye getirildi

SONRAKİ HABER

Belgeselciler ve mimarlar için

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...