14 Ekim 2004 21:00

Şiiler silah bırakmıyor

Şii direnişini durdurmak için 'silah karşılığı para' planı hazırlayan ABD'nin planı ters tepti. Zira Şii milisler, silah bırakma anlaşmasında önlemlerini aldıklarını belirtirken plana daha çok sıradan Iraklılar rağbet gösteriyor.

Paylaş
Irak'ta yapılacak seçimler öncesi direnişi bitirmek isteyen Amerika Birleşik Devletleri, bir yandan saldırılarını sürdürken bir yandan da Şii milislerle silah bırakma anlaşması yaptı. Ancak, ABD'li yetkililer, Şiilerin işgal karşıtı direnişlerini durdurmak için yaptıkları planın geri teptiğinden yakınıyor. ABD'nin 'silah karşılığında para' planına göre, silahlarını getiren Şii milislere para verilecekti. Ancak çoğunlukla Sadr mahallesinde yayaşan sırandan Iraklıların ellerinde bulunan silahları ABD yetkililerine teslim ederek karşılığında para aldıkları kaydedildi. Anlaşmanın başladığı ikinci gün (salı günü) teslim etmek için getirlen silahlaran büyük bölümünün neredeyse antika sayılabileceği bildirildi.

'Gerekirse tekrar silahlanırız' İşgal karşıtı Şii lider Mukteda El Sadr'a bağlı Mehdi Ordusu'nun yerel komutanları, hafta başında başlayan ateşkesin gerektiğinde Mehdi Ordusu'nun tekrar silah kullanmayacağı anlamına gelmediğini belirtiyorlar. 2.5 milyon nüfuslu Sadr mahallesi komutanlarından Musa el Sari, "Önlemimizi aldık. Planımız gücümüzü korumak" dedi. Adının açıklanmasını istemeyen Şii milislere yakın bir kaynağın, Şii milislerin zaten kullanmadıkları silahları teslim ettiklerini söyledi. Ayrıca, ABD Mehdi Ordusu'ndan olmayan Iraklıların da silahlarını kabul ediyor. Böylece şehirde oturan Şii direnişle ilgisi olmayan bazı Iraklıların da para karşılığında silahlarını verdiği bildirildi.

ABD tedirgin ABD yetkilileri ise Şiilerin silahsızlandırılması konusunda tam anlamıyla umutsuzlar. "Mehdi Ordusu'nun silahsızlandırılması bir seraptır" diyen Ortadoğu editörü Jeremy Binnie, "Sadr ordusunun tüm silahlarını bırakmaları muhtemel değil. Irak'ta askeri mühimmat edinmenin kolaylığı göz önüne alındığı ise bırakılanların yerini doldurmanın da ne kadar kolay olduğu görülür" diye konuştu. ABD'nin silah teslim alma tarifesine göre tek kurşun karşılığında 1 dolar, tüfek karşılığında 150 dolar ve ağır makineli silah karşılığında 1.000 dolar veriliyor.

ÖNCEKİ HABER

İşçi kadının çocukları...

SONRAKİ HABER

Avrupa Sosyal Forumu
   Londra'da başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa