13 Ekim 2004 21:00

Kaplan tutuklandı

Almanya'dan sınırdışı edilerek Türkiye'ye teslim edilen Metin Kaplan, tutuklanarak Bayrampaşa Cezaevi'ne konuldu. Kaplan'ın avukatı, davayı, "Türkiye'deki bir takım güçler birbirini yargılayacak" sözleri ile değerlendirdi.

Paylaş
Almanya'dan önceki akşam sınırdışı edilerek Türkiye'ye teslim edilen Metin Kaplan, emniyet sorgusu yapılmadan doğrudan hakim karşısına çıkarıldı. Kaplan, "Anayasal düzeni yıkmaya yönelik eylemlerde bulunduğu" iddiasıyla Erzurum, Ankara, Adana ve İstanbul DGM'lerince hakkında açılan dava dosyalarının toplandığı İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmasının ardından tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Kıyafeti değişti Kendisini "hilafet devletinin halifesi" ilan eden ve Almanya'da yasaklanan İslami Cemiyet ve Cemaatleri Birliği'nin (İCCB) yöneticisi olan Metin Kaplan, Köln İdare Mahkemesi'nin verdiği kararla, sınırdışı edilmemek için temyize gitmesine rağmen Türkiye'ye gönderildi. Kaplan, dün sabah gözaltında tutulduğu Atatürk Havalimanı Şube Müdürlüğü'nden Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne getirildi. Elleri kelepçeli olarak araçtan çıkartılan Kaplan, Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'ne bağlı polislerin oluşturduğu koridordan binaya alındı. Adliyeye getirilişi sırasında basın mensuplarının "Bir şey söyleyecek misiniz?" diye sorduğu Kaplan, "Dün akşam selam verdim. Niye görmediniz? Mahkeme'ye söyleyeceğim" karşılığını verdi. Önceki akşam cübbe ve sarığıyla Atatürk Havalimanı'na getirilen Metin Kaplan'ın, dün hakim karşısına çıkarılırken ceket-pantolon ve kravatsız bir gömlek giydiği, sarığının da çıkarıldığı dikkati çekti.

Müebbet hapis isteniyor Fatih Cami ve Anıtkabir'e uçakla saldırı hazırlığı yaparken yakalanan kişileri azmettirdiği iddiasıyla hakkında gıyabi tutuklama kararı verilen Kaplan'ın İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada ifade vermeyeceğini ve susma hakkını kullanacağını söyledi. Kaplan'ın avukatı da, savunmalarını yapabilmeleri için süre talebinde bulundu. Bunun üzerine Kaplan'a, İstanbul, Erzurum ve Adana DGM'de açılan ve birleştirilen 13 ayrı davanın iddianameleri okundu. Ardından hakkındaki tutuklama kararı vicahiye çevrilerek, Bayrampaşa Cezeaevi'ne gönderildi. Bir sonraki duruşma ise 20 Aralık 2004 tarihine ertelendi. Kaplan'ın TCK'nın 146/1 ve 168/1 maddelerini ihlal ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Yasası'na muhalefet ettiğinden müebbet hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor. Bu arada Başbakan Erdoğan, Kaplan'ın Türkiye' getirilmesi hakkındaki soruları yanıtlamayarak, "Hukuki bir süreç işliyor" demekle yetindi.


NOTLAR...
  • Kaplan, hakkındaki iddianameler okunurken mahkeme başkanını oturarak dinledi. Kaplan, ara karar okunurken mahkeme başkanının "Ayağa kalkın" istemini reddetti. Kaplan'ın bu tutumu üzerine başkan Kaplan'a karar okunurken ayağa kalkmaması halinde bir dahaki duruşmalarda savunma yapamayacağını söyledi ve "Bunu kendi iradenle mi yapıyorsun? Sonuçlarına hazır mısın?" diye sordu. Kaplan, önce "Hazırım ayağa kalkmak istemiyorum" dedi ardından avukatının müdahale etmesiyle "yorgun, aç ve ayağa kalkamayacak" durumda olduğunu belirtti.
  • Duruşma sonrasında basına açıklama yapan Kaplan'ın avukatı Hüsnü Tuna, duruşmayı "Türkiye'deki bir takım güçler birbirini yargılayacak" sözleri ile değerlendirdi.

  • ÖNCEKİ HABER

    Sağlık hakkı yargılanamadı

    SONRAKİ HABER

    'Sorunu birlikte çözelim'

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
    Evrensel Ege Sayfaları
    EVRENSEL EGE

    Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...