13 Ekim 2004 21:00

Sağlık hakkı yargılanamadı

İş bırakma eylemi nedeniyle haklarında dava çılan sendikacı ve sağlık çalışanlarından oluşan 85 kişi salona sığmadı.Dava başka bir salonda görülmek üzere ertelendi. İTO Sözcüsü Osman Öztürk, "Biz halkız bu salona bu alanlara sığmayız" dedi.

Paylaş
Ücretsiz sağlık hakkı, çalışma koşullarının düzeltilmesi talebiyle 5 Kasım'da bir araya gelen 11 örgütün 85 yöneticisinin yargılanması mahkeme salonunun 'dar gelmesi' nedeniyle ileri bir tarihe ertelendi. İstanbul 5. Ceza Mahkemesi'nde dün yapılan davaya yaklaşık 500 kişi katıldı. TTB, SES ve diğer sağlık alanındaki örgütlü sendikalarının çağrısıyla Türkiye'deki sağlık sorunlarına ve sağlık çalışanlarının çalışma şartlarının düzeltilmesi için "GöREV" etkinliği nedeniyle sendika, sivil toplum ve meslek örgütlerinin 85 yöneticisine toplam 255 yıl istemiyle dava açılmıştı. Mahkeme öncesi destek için gelenler ve sanıklar, "Sağlık hakkı yargılanamaz" pankartı açtılar. "Emekçiler değil AKP yargılansın, Sağlık haktır satılamaz, grev hakkı yargılanamaz" sloganları atan grup ellerinde "AKP sağlığa zararlıdır, herkese eşit ücretsiz sağlık hakkı" dövizleri taşıdılar. Duruşma öncesi "Çok ilginç bir davanın ilk duruşmasına giriyoruz" diyen İstanbul Tabip Odası (İTO) Başkanı Gencay Görsoy Türkiye'nin AB ile pazarlık yaptığı bir dönemde hak arama mücadelesine gidenlerin yargılandığını söyledi. Türkiye'de sağlıkla ilgili bir sıralama yapıldığı zaman bir eşitsizliğin karşılarına çıktığını belirten Gürsoy, Anadolu'daki sağlık hizmetleri ile metropoller arasındaki sağlık hizmeti karşılaştırdıkları zaman hizmet farkının Sudan ile gelişmiş ülkeler arasındaki hizmet farkına eşit olduğunu söyledi. Gürsoy, "Bizim itirazımız bu noktadadır. Biz fakir fukaranın sağlık hakkını savunuyoruz" dedi. Davanın tarihi bir dava olduğunu sözlerine ekleyen Gürsoy, "Hiç unutmayın talep ve görüşlerimize devam edeceğiz" dedi. Sağlık Emekçileri Sendikası Başkanı İsmail Hakkı Tombul da, "Bugün burada biz değil Sağlıkta Dönüşüm Programı'nı hayata geçirmek isteyen AKP Hükümeti yargılanmalıdır. Bu davanın takipçisi olacağız" dedi.

Salona sığmadılarAçıklamaların ardından duruşma salonuna geçildi. Ancak yargılananların 85 kişi olması ve destek vermeye gelenlerin kalabalığı nedeniyle sanıkların salona sığması mümkün olmadı. Sanık vekillerin adına Çağdaş Avukatlar Grubu başkan adayı Avukat Bahri Bayram Belen salonun yargılama yapmak için yetersiz olduğunu belirterek, "Duruşmanın Adalet Bakanlığı'nın daha büyük bir salonunda yapılmasını talep ediyorum" dedi. Yargıç da bu talebi kabul etti. Duruşmaya sendika avukatlarının yanı sıra İstanbul Baro Başkanı Kazım Kolcuoğlu, Çağdaş Avukatlar Grubu adına Av. Bahri Bayram Belen ve yönetim kurulu üyelerinden oluşan yaklaşık 30 avukat katıldı.

Halk bu solanlara sığmazDuruşmanın ardından adliye önünde toplanan grup adına konuşan, İTO Basın Sözcüsü Osman Öztürk, "Salon dar olduğu için salona sığmadık. Biz halkız bu solanlara bu alanlara sığmayız" dedi. Öztürk'ün konuşması "Emekçiler değil AKP yargılansın, grev hakkı yargılanamaz" sloganları ile kesildi. Adliye önünden Sultanahmet meydanına doğru sloganlarla yürüyüşe geçen kalabalık Sultanahmet Meydanı'nda toplandı. Gürsoy, "Salonlara sığmadık, bu tarihi dava çatıya sığmadı. Yasal zeminler içinde g(ö)revimizi yapmaya devam edeceğiz" dedi. İçi içine sığmadığını dile getiren TTB Başkanı Füsün Sayek de "Türkiye'nin gözü kulağı burada. G(ö)revimizi yapmaya devam edeceğiz " diye konuştu. Mücadeleyi sürdüreceklerini söyleyen Tombul da "Burada yargılanmak istenen halkın kendisidir. Sağlıkta Dönüşüm Program tarihin çöplüğünde yerine alacaktır" şeklinde konuştu. Basın açıklamasına, İstanbul Tabip Odası, SES İstanbul Şubeleri, KESK, DİSK, Türk-İş, Hak-İş, Dev Sağlık-İş, İstanbul Diş Hekimleri Odası, Hasta ve Hasta Yakını Hakları Derneği, İstanbul Eczacılar Odası ve İstanbul Veteriner Odası üyeleri katıldı.Ayrıca, EMEP Başkanı Levent Tüzel, İstanbul Baro Başkanı Kazım Kolcuoğlu, Eğitim Sen Başkanı Alaaddin Dinçer, TMMOB, Halkevleri, Emekli-Sen, Temel Haklar ve Özgürlükler Derneği, Haber-Sen destek verdi. Davaya destek vermek için yurtdışından da Bulgaristan Tabipler Birliği, yönetim kurulu üyeleri, Litfanya Tabipler Birliği ve Uluslararası Çalışma Örgütü'nden Ellen Roskam destek verdi.


'Arkadaşlarımızın yanındayız'Türkiye'nin birçok ilinde çeşitli meslek örgütleri tarafından gerçekleştirilen eylemler İstanbul'a "Yargılanan arkadaşlarımızın yanındayız" mesajı gönderildi. Ankara Tabib Odası'nın çağrısı ile Ankara Adliyesi önünde bir araya gelen çeşitli meslek örgütü, sendika, dernek ve siyasi parti üye ve yöneticileri, İstanbul'da yargılanan 85 kişiye sahip çıktıklarını, "herkes için eşit parasız sağlık talebi suçsa biz de suç işledik" sözleriyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na kendilerini ihbar ettiler. İstanbul'da 85 kişinin yargılandığı duruşmanın görüldüğü saatlerde Ankara Numune Hastanesi önünde toplanan sağlık emekçilerine, Halkevleri, EMEP, TKP ve KESK'e bağlı sendikalarınx üyeleri de destek verdi. Adana Tabip Odası (ATO) da, 'Sağlık hakkı' talebinin yargılanmasını Adana Numune Hastanesi'nde Acil Servis bölümünde toplu nöbet eylemi gerçekleştirerek protesto etti. Sağlık çalışanları ve hekimler Adana'daki eylemde, İstanbul'da yargılanan arkadaşlarının yanlarında olduklarını belirtiler. SES üyeleri , TÖK üyeleri ve Hasta Yakınları Derneği'nin de desteklediği eylemde konuşan ATO Başkanı Osman Küçükosmanoğlu, "Bu dava sağlık hakkı/mesleki onurumuz/iş güvencemiz/özlük haklarımız için 5 kasım 2003'ten bu yana görevde olan hepimizindir" dedi.

Tüm yurttaşların davasıSES İzmir Şubesi, Türk Hemşireler Derneği ve İzmir Tabip Odası hem ücret, iş güvencesi ve sağlık hakkı hem de İstanbul'da yargılanan 85 kişi için SSK Tepecik Hastanesi bahçesinde ortak basın açıklaması yaptı. Açıklamaya Türk İş, DİSK ve İzmir Barosu yöneticileri de destek verdi. İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'nın geçtiğimiz günlerde sağlık çalışanlarını, demokratik kitle örgütü temsilcileri ve hasta yakınlarını cezalandırmak için dava açtığına dikkat çeken İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Gül, "Bu dava, önemli ölçüde tahrip edilmiş sağlık hakkının geliştirilmesi için çaba sarf eden tüm yurttaşların davasıdır. Bu dava, sağlık hizmetlerinin olmazsa olmazı olan ekip hizmeti anlayışının gereğini yerine getiren tüm sağlık çalışanlarının davasıdır," dedi. Poliklinikler binasına asılan ve talepleri içeren dev pankart dikkat çekti. Açıklamanın ardından giriş kapısına kadar sloganlarla yürüyüş yapıldı.Diyarbakır Tabip Odası ve SES Diyarbakır Devlet Hastanesi önünde basın açıklaması yaptı. Diyarbakır Tabip Odası Genel Sekreteri Ramazan Pokerce, aynı eyleme kendilerinin de katıldığına işaret ederek, cumhuriyet savcılığına kendileri hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi. Kayseri'de de SSK hastanesi önünde yargılananlara destek eylemi yapıldı. ESES Kayseri Şube Başkanı Orhan Karakaya, yargılananların 85 kişiden ibaret olmadığını; asıl yargılanmak istenenin talepleri ve sağlık hakkı olduğunu söyledi.Antalya'da yapılan basın açıklamasını okuyan ATO Başkanı Naci İşoğlu da, yargılananların insanca yaşayacakücret, iş güvencesini, herkese eşit nitelikli, ulaşılabilir ve ücretsiz sağlık hakkı istediğini belirtti.



ÖNCEKİ HABER

MAHLE'DE ÜRETİM DURDU

SONRAKİ HABER

Kaplan tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa