13 Ekim 2004 21:00

Hollanda'da eylem maratonu başlıyor

De Geus (Sosyal İşler Bakanı): "İşinizi kaybetmeniz felaket değildir."Brinkhorst (Ekonomi Bakanı): "67 yaşına kadar çalışılabileceğini konuşabilmeliyiz."

Paylaş
De Geus (Sosyal İşler Bakanı): "İşinizi kaybetmeniz felaket değildir." Brinkhorst (Ekonomi Bakanı): "67 yaşına kadar çalışılabileceğini konuşabilmeliyiz." Bunlar, Hollanda kabinesi üyelerinin işçilere ve sendikalara karşı sarf ettikleri sözler. Sosyal hakları gaspetmekte kararlı olduklarının en iyi örnekleri. Ancak, işçi ve emekçilerin baskısı altındaki sendika yöneticilerinin yanıtları da, bunlardan geri kalmıyor. "Anladıkları dilden konuşalım" denilerek Rotterdam limanlarında başlayan direniş, bir ay içinde gerçekleşen işbırakma ve grevler, 2 Ekim'de Amsterdam'da yüzbinlerin büyük buluşmasıyla taçlanmıştı. Hükümet ve sermaye çevreleri, "Kuru gürültüye pabuç bırakmayız" derken, bir yandan da sendikacıların işçileri kandırdığını iddia ederek, işçi düşmanlığının yeni örneklerini veriyorlar.

Ders vermek için 2 Ekim'deki büyük gösteriden sonra Hollanda'da genel bir suskunluğun olacağı bekleniyordu. Ama öyle olmadı. Bir haftalık suskunluk, şimdi yerini 8 hafta sürecek ve 20 sektörde gerçekleşecek 24 saatlik sektörel grev ve eylemlere bırakıyor. Bunun ilk büyük adımı bugün atılıyor. Bütün demiryolları bugünü trensiz geçirecek. Bir milyon yolcu evlerinde kalacak ya da araçlarla tıka basa dolu otobanlarda saatlerce kuyruklarda bekleyecekler. Demiryolcular, hükümete ders vermeye hazır.

Korkunun ecele faydası yok Hükümet ise bir yandan tehditler savururken, diğer yandan dolaylı bir biçimde yeniden müzakere öneriyor. Savunma Bakanı Yardımcısı C. van der Knaap gibi "gayrıresmi" arabulucular, sendikacıları tek tek "kahve içmeye" davet ediyorlar. Demiryolları yöneticileri ise, bugünkü grevi engellemek için çabalarını sürdürüyor. Genel Müdür Aad Veenman, hükümete "Sendikalarla görüşmeleri yeniden başlatın" çağrısı yaptı. Bölgesel ve şehiriçi otobüs şirketleri Connexxion, Arriva ve BBA ise, grev nedeniyle milyonlarca Euro'luk mali zarara uğradıkları gerekçesi ile, sendikaları mahkemeye verdiler.


8 HAFTALIK EYLEM PLANI 14 Ekim:Tren ve otobüs grevi 20 Ekim:Polislerin eylemi 27 Ekim:Metal sektöründe grev 27 Ekim, 4 Kasım:Polis eylemi 8-12 Kasım:Paketleme sektöründe grev ve eylemler 9 Kasım:Gıda sektöründe grev 10 Kasım:İnşaat sektöründe grev ve eylemler. 11 Kasım:Polislerin eylemi 11 Kasım:Bakım sektöründe eylem günü 15-19 Kasım:Eğitimde eylem günü. Sanatçı eylemleri. 17 Kasım:Belediyelerde eylem 18 Kasım:Polis eylemleri 25 Kasım:Polis eylemleri, sosyal sektörde eylem günü 30 Kasım:Postacı grevi

ÖNCEKİ HABER

Yüzbinler genel greve çıktı

SONRAKİ HABER

Siyonist lobi örgütünden Başbakan Erdoğan'a mesaj

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...