13 Ekim 2004 21:00

Felluce'de 'yol ayrımı'

Washington Post gazetesi, Felluce'de Iraklı direnişçiler ile yabancı savaşçılar arasında gerginlik olduğunu yazdı. Iraklıların, yabancı grupların kanlı intihar saldırılarını ve baş kesme gibi eylemlerini benimsemediği, bu eylemlerin ABD'nin işine yaradığı görüşünde olduğu belirtiliyor.

Paylaş
Amerika'da yayımlanan Washington Post gazetesi, direnişçilerin elindeki Felluce kentinde Iraklı direnişçiler ile yabancı savaşçılar arasında gerginlik yaşandığını yazdı. Gazetenin iddiasına göre Iraklı direnişçiler, Irak dışından gelen gruplara sıcak bakmıyor. Bu grupların yaptığı eylemlerin halkı rahatsız ettiği ve halkın yabancıların Irak'tan gitmesini istediği belirtilen haberde, Felluceli taksi şoförü Cemal Adnan'ın "Yabancılar kendileri gitmez ise biz onları zorla çıkaracağız" dediği belirtildi. Evi bir ay önce ABD uçakları tarafından bombalanan Adnan, başlangıçta Amerikan askerlerine karşı savaşan yabancıların kendilerine destek olduklarını ve bu yüzden onların gelmesinden memmun olduklarını, ama bir süre sonra durumun değiştiğini ve yabancıların eylemlerinin direnişi olumsuz etkilemeye başladığını dile getirdi.

Rahatsızlık veren eylemler Bağdat'ın batısındaki Felluce, Amerikalı komutanlar tarafından, ülke çapında tam denetim için "anahtar" olarak görülüyor. Bu yüzden uzun süredir havadan bombalanan kente yönelik askeri saldırı hazırlıkları yapılıyor. Washington Post'ta, yerel direniş örgütlerinin temsilcileri ile yapılan görüşmelere de yer verilerek bu kişilerin yabancıların Irak'ta savaşmasını istemedikleri belirtildi. Temsilciler yaptıkları açıklamalarda çok sayıda sivilin ölümü ile sonuçlanan intihar saldırılarından yabancıların sorumlu olduğunu söylediler. "Muhammed'in İlk Ordusu" adlı Iraklı örgütün komutanlarından Ebu Abdal Dulaim, gazetenin muhabirine, "Sayıları az olan yabancılar, yaptıkları eylemlerde halkımızı ödürüyorlar ve yanlış eylemlerle direnişe zarar vererek haklılığımızı gölgeliyorlar. Bu insanların yakında buralardan gideceğine inanıyorum" diye konuştu.

'Direniş meşrudur' Başka bir direnişçi grubun temsilcisi olan Ebu Bara da, "Lütfen bazı şeyleri birbirine karıştırmayın, Irak'ta bağımsızlık için işgale karşı sürdürülen bir savaş var. Bu savaştan kendince pay almak isteyenler de var, ama bu direnişin haklılığını gölgelemez" şeklinde konuştu. Diğer direnişçiler de eylemlerin sivilleri değil Amerikan ordusunu hedef alması gerektiğini belirttiler. Kent içindeki bu tartışmalar, Amerikalı ve Bağdatlı yetkililer tarafından memnunlukla karşılanıyor. Bu tartışmaların saldırı hazırlığındaki işgal ordusunun işini kolaylaştıracağı belirtiliyor. Nitekim, adı gizli tutulan bir Amerikan ordu yetkilisi, "önümüzdeki günlerde bir bölünme beklediklerini" ifade etti.

'Mücahitler dostumuz' Felluce'de bir yardım kuruluşunun çalışanı olarak bulunan Maki Nezzal ise, hava saldırılarında çok sayıda sivilin öldüğünü belirttikten sonra, bütün Fellucelilerin yabancıların ayrılmasını istemediğini ve Irak'ta savaşan tüm yabancıların aynı kefeye konulamayacağını vurguladı. Irak halkına yardım için gelen insanların sahipleneceğini belirten Nezzal, "Ameirkalılar işgali İngiltere, İspanya, Polonya, El Salvador gibi ülkelerle birlikte sürdürüyor. Tıpkı bunun gibi dünyanın birçok yerinden gelen insanların da işgal karşıtı savaşa destek vermeleri doğal. Onlar bizim dostlarımız" dedi.

ÖNCEKİ HABER

Dinozorların yok oluşu...

SONRAKİ HABER

Yüzbinler genel greve çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa