12 Ekim 2004 21:00

Şimdi değilse ne zaman?

Birleşik Metal-İş Sendikası'nın çağrısıyla Gebze'de düzenlenen toplantıya yaklaşık 2500 metal işçisi katıldı. Çalışma koşulları ağırlaşırken, alım gücü giderek zayıflayan metal işçileri, bu gidişata artık son verilmesini istiyor.

Paylaş
Birleşik Metal-İş Sendikası'nın Gebze'de düzenlediği toplantıya yaklaşık 2500 metal işçisi katıldı. Metal patronlarının dayatmalarına karşı bir süredir eylemde olan işçiler, hep bir ağızdan "Söz sırası bizde" dediler. Metal işkolunda 1990'dan sonra imzalanan sözleşmelerde hep patronların dediği oldu. Hatta geçen dönem, yeni İş Yasası'nın esnek çalışma ile ilgili hükümleri henüz Meclis'ten çıkmadan metal sözleşmelerine girdi. Şimdi de kıdem tazminatları konusunda aynı şeyi yapmaya kalkıyorlar. Ayrıca fazla mesai ücretlerinin düşürülmesini ve yüzde 2,54'lük ücret zammı dayatıyorlar. Çalışma koşulları ağırlaşırken, alım gücü giderek zayıflayan metal işçileri, artık bu gidişata son verilmesi konusunda hemfikir. Ancak Türk Metal Sendikası'nın klasikleşen tavrı ve Birleşik Metal-İş'in üye sayısının azlığı, her dönem, dayatmalara boyun eğmenin gerekçesi olabildi.

Tam zamanı Gebze Spor Salonu'nda önceki gün yapılan toplantı, artık bu manzarının değişmesi gerektiğini, değişebileceğini gösterdi. Toplantıya katılan işçiler, işkolunda Türk Metal sultasını yenmenin yolunun, sonu ne olursa olsun direnmekten geçtiğini söylediler. Fazla mesaiye kalmama, fabrika önü yürüyüşleri gibi eylemlerin moralleri yükselttiğini ve birlik duygusunu güçlendirdiğini söyleyen işçiler, "Şimdi kararlı bir tavır sergilemenin tam zamanı" dediler. Gazetemizin sorularını yanıtlayan işçiler de, kürsüden konuşan sendikacılar da, sadece bir TİS mücadelesi vermediklerini, bütün işçi sınıfının kazanılmış haklarını savunduklarını ifade ettiler.

Coşku ve kararlılık Gebze'nin yanı sıra İstanbul, Bursa ve Kocaeli'den metal işçilerinin katıldığı toplantı, türküler ve halaylarla başladı. "MESS dayatmalarına hayır", "İşçi kıyımına son", "Sözleşmene sahip çık", "İş güvencesi istiyoruz", "Yıllarca emek verdik, kazandık, elimizden alamazlar" yazılı pankartlarla süslenmiş salon, toplantı sona erene kadar işçilerin coşkulu sloganlarıyla inledi. İlk konuşmayı yapan Birleşik Metal-İş Genel Sekreteri Selçuk Göktaş, sanayi üretiminin yüzde 19 arttığını hatırlatarak, işçiler yoksullaşırken sermaye gruplarının zenginleştiğine dikkat çekti. Patronların ücret, sosyal haklar, çalışma koşulları ve iş güvencesi gibi konulardaki isteklerini anlatan Göktaş'ın "İşçilerin tüm yaşamını alt üst edecekler, bunu kabul edecek miyiz?" sorusu tüm işçiler tarafından "hayır" diyerek karşılandı. İşçilerin iradesinden başka güç tanımadıklarını söyleyen Göktaş, "Bu yüzden hepimize görev düşüyor, uyumak yok" diye konuştu.

Tekstil de katılacak DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi de "Bu mücadelede başarısız olabiliriz ama teslim olursak sermaye ve iktidar daha çok dayatmada bulunacaktır" dedi. Bir taraftan iktidarın bir taraftan sermayenin işçi haklarına saldırdığını belirten Çelebi, Birleşik Metal-İş üyelerinin sadece metal işçilerinin değil tüm işçilerin öncüsü olduğunu vurguladı. "12 Eylül'de bize giydirilen deli gömleğinden kurtulan metal işçileri, yolunuz açık olsun" diyen Süleyman Çelebi, tekstil işkolunda da sözleşmenin uyuşmazlıkla sonuçlandığını hatırlatarak, yakında onların da metal işçilerine katılacağını sözlerine ekledi.

Danışıklı dövüş Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu ise Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Mustafa Özbek'in sözleşmelerle ilgili açıklamalarına tepki göstererek, Türk Metal'in patron sendikası MESS ile "danışıklı dövüş" yaptığını söyledi. "Taban söz sahibidir" diyerek, işyeri komitelerinin önemine dikkat çeken Serdaroğlu, tüm metal işçilerinin bu sürece dahil olması gerektiğini vurguladı.

ÖNCEKİ HABER

'AB alternatifsiz değil'

SONRAKİ HABER

Su içti diye işten attılar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...