12 Ekim 2004 21:00

Türkiye karşıtı kampanya

Geçen hafta CSU Federal Parlamento Grubu Başkanı Michael Glos'un yaptığı Türkiye'ye karşı imza kampanyası önerisine, Bavyera Başkanı Edmund Stoiber ve CDU Genel Başkanı Angela Merkel'den destek geldi.

Paylaş
AB Komisyonu tarafından Türkiye ile üyelik görüşmelerinin başlatılması yönünde yaptığı önerinin üzerinden bir hafta geçerken, Almanya'da görüşmelere karşı imza kampanyası başlatılması yönünde açıklamalar yoğunlaştı. Geçtiğimiz hafta sonunda Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU) Federal Parlamento Grubu Başkanı Michael Glos tarafından gündeme getirilen Türkiye ile üyelik görüşmelerinin başlatılmasına karşı imza kampanyasına destek geldi. Bavyera Başbakanı ve CSU Başkanı Edmund Stoiber dün yaptığı açıklamada, Glos'un "imza kampanyası" önerisine tam destek verdiğini söyledi. İmza kampanyasını, "yararlı bir fikir" olarak nitelendiren Stoiber, Türkiye'nin üyeliğinin çok önemli olduğunu söyleyerek, bu konuda halkın görüşünün sorulması gerektiğini savundu. AB Komisyonu'nun Türkiye ile görüşmelerin başlatılması yönünde yaptığı öneriyi eleştiren Stoiber, "Kim ki şimdi görüşmelerin başlatılmasına karar verirse, o AB ülkelerinin politik birliğini de bozar" dedi. 2006 yılında hükümete gelmeleri durumunda Türkiye ile tam üyelik görüşmelerini keseceklerini, bunun yerine "iyileştirilmiş imtiyazlı ortaklık" önereceklerini söyleyen Stoiber'in Glos'un imza kampanyası önerisine tam destek vermesi geniş yankı yarattı. Anamuhalefet partisi Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisi Genel Başkanı Angela Merkel de, imza kampanyası önerisini desteklediğini açıkladı. ZDF'e bir açıklama yapan Merkel, Türkiye'nin tam üyeliğine karşı çıkan ve bunun yerine 'imtiyazlı ortaklık' benimseyen bir imza kampanyasının başlatılmasının düşünülebileceğini söyledi. Merkel, "Türkiye için gerçek bir teklif sunuyor olmaktan dolayı da mutluyum. Çünkü basit bir şekilde sadece 'Hayır' demiyoruz. Öncelikle böyle bir kampanyanın nasıl ve ne zaman yapılacağına karar verilmesi gerekir. Temelde, böyle bir uygulamayı ihtimal dışı olarak tutmuyorum" şeklinde konuştu. CDU Dış Politika Uzmanı Friedbert Pflüger ile AP Dışişleri Komisyonu Başkanı Elmar Brok yaptıkları açıklamalarda, imza kampanyasına karşı çıktıklarını söylediler.

FDP karşı çıktı Hükümet partileri SPD ve Yeşiller'in yanı sıra muhalefet Hür Demokrat Parti'de (FDP) Birlik partileri tarafından önerilen imza kampanyasına karşı çıktı. FDP Genel Başkanı Guido Westerwelle yaptığı açıklamada, CDU/CSU'nun imza kampanyası önerisi eleştirilerek, bu partileri uyardı. FDP Genel Başkan Yardımcısı Max Stadtler de tartışmanın ve önerinin yanlış zamanda açıldığına dikkat çekerek, öneriden vazgeçilmesini istedi. Demokratik Sosyalizm Partisi de (PDS) bir açıklama yaparak imza kampanyası önerisini sert bir şekilde eleştirerek, bunun iç barışı ve huzuru bozacağı, düşmanlıkları körükleyeceğini vurguladı.

'Kirli bir kampanya' Birlik partilerinin imza kampanyası önerisi Alman basınında da geniş bir şekilde yankı buldu. Neue Osnabrücker Zeitung, Birlik partilerinin, Türkiye karşıtı tutumunun mücadelesini sokakta değil, mecliste vermesi gerektiğini, bunun Almanya'daki iç barış için çok ağır ve olumsuz sonuçlar doğurabileceğini savunuyor. Lüneburg'da çıkan "Landeszeitung" se Türkiye aleyhine yürütülecek bir imza kampanyasının, Almanya'da yaşayan iki buçuk milyondan fazla Türk'ün gözünde "kirli bir kampanya" olacağını belirtiyor. Kassel'de çıkan "Hessische/Niedersaechsiche Allgemeine" ise Birlik Partileri'nin planın çok tehlikeli olduğunu, sorunu basitleştirerek insanların duygularına müdahale edilebileceğini ve yabancılara ilişkin eski bazı ön yargıların yeniden gün yüzüne çıkabileceğini kaydediyor.

ÖNCEKİ HABER

'Referandum' dedi

SONRAKİ HABER

Türkiye'ye yüzlerce tank satılacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...