07 Mart 2011 12:28

'Kadınlar 101 yıldır mücadeleyi yükseltiyor'

Emek Partisi Genel Merkezi'nden yapılan açıklamayla 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlandı.Kadınlar, İstanbul’dan Antalya’ya kadar  düzenlenen eylem ve etkinliklerle 8 Mart'ı kutlayarak; eşitsizlik, ayrımcılık ve savaşlara karşı örgütlenme ve mücadele etmeye devam sözü verdi.Emek Part

'Kadınlar 101 yıldır mücadeleyi yükseltiyor'
Paylaş

Kadınlar, İstanbul’dan Antalya’ya kadar  düzenlenen eylem ve etkinliklerle 8 Mart'ı kutlayarak; eşitsizlik, ayrımcılık ve savaşlara karşı örgütlenme ve mücadele etmeye devam sözü verdi.

Emek Partisi Genel Merkezi’nden yapılan 8 Mart açıklamasında da “İnsan soyunun yarısını oluşturan kadınlar kapitalizmin, feodal ve gerici saldırıların hışmından kurtulamıyor. Yaşadığımız 21. yüzyılda da kadınlar ikinci cins uygulamasına tabi tutulmaya devam ediliyor. Şiddet, tecavüz, intihar, kadın katliamları durmak bilmiyor” denilerek, burjuva gerici yaklaşımın, Engin Ardıç gibilerinin kirli zihninden kadınlara yönelmeye devam ettiği vurgulandı.

Açıklamada, “Sömürü ve baskının her türünü ağır biçimde yaşayan kadınlar, ayrımcılık ve şiddet politikalarının kurbanı oluyor, tecavüze uğruyor, şiddet görüyor ve katlediliyor. Ezilen, sömürülen, şiddete maruz kalan, alınıp satılan bir metaya dönüştürülen kadınlar, kapitalizmin merkezlerinden, Afrika’nın, Asya’nın en ücra köşelerine kadar, yeni ayrımcı uygulamalarla karşı karşıya kalıyor. Cins ayrımcılığı kadını bir moda ve teşhir azizesine dönüştürdüğü gibi, namus meleği olarak kurban etmekten de geri durmuyor” denildi.  

KADIN MÜCADELESİNİ ENGELLEYEMEDİLER

1910 yılında Sosyalist Enternasyonal’e bağlı Uluslararası Sosyalist Kadın Konferansı’nın kararıyla “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” olarak ilan edilen 8 Mart’tan bu yana emekçi kadınların mücadelesini her türlü şiddeti kullanmasına rağmen engelleyemeyen burjuvazinin, günümüzde Arap-İslam coğrafyasında olduğu gibi, ulusal ve sosyal kurtuluş mücadelelerinde de kadının en önde kahramanca mücadele etmesini engelleyemediğine dikkat çekilen açıklamada, “Sosyalist ve Halk Cumhuriyetleri yıllarında kapitalizme ve her türden gerici uygulamaya karşı, kadın ve erkek eşitliği alanında kat edilen mesafeyi, insan soyunun gelişimine katkı sunan uygulamaları hedefe koyan kapitalizm, krizin faturasını da başta kadınlar olmak üzere işçi sınıfı ve emekçilere çıkarmaktadır. Türkiye’de 8 yıllık AKP hükümeti uygulamaları kadınlara karşı ayrımcılığı, şiddet ve katliamların ayyuka çıktığı bir dönem oldu. Kadın ve erkek eşitliğine inanmadığını açıkça ifade eden bir başbakanın başında bulunduğu Türkiye'de, “namus cinayetleri”, kadın öldürmenin örtüsü olmaya devam etmektedir. Çalışma yaşamının dışına itilen, 3 çocuk doğurup büyütmekle mükellef kılınan kadınlar mutfak ve çocuk odasına hapsedilmiş durumda. Kadını ikinci cins olarak gören, erkek egemenliğini kutsayan iktidar döneminde, ayrımcılık ve şiddet artarken kadın cinayetleri de artış göstererek, günde 5’e çıkmış bulunuyor” denildi.

Ancak Türk ve Kürt kadınları başta olmak üzere, tüm emekçi kadınların, her ulus ve inançtan kadınların kapitalizme, kadına yönelik şiddete, gerici, ayrımcı tutum ve uygulamalara sessiz kalmadıklarının ifade edildiği açıklama şöyle devam etti: “Kadınlar, iş, ekmek ve özgürlük için, cins ayrımcılığına son veren Demokratik Anayasa için örgütleniyor, sesini yükseltiyor. Kadınlar, ikinci cins muamele görmeyeceği demokratik halk iktidarı için mücadeleyi yükseltmeye devam ediyor. 101 yıldır sönmeyen meşaleyi daha da yükseklere taşıyan emekçi kadınların 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Kutlu Olsun!” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Çiğli İşçi Kurultayı Komitesi 8 Mart’ı kutladı

SONRAKİ HABER

Mahallede 8 Mart coşkusu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...