12 Ekim 2004 21:00

'Kürtçe yayın yapmayın' uyarısı

Malatya'da yerel yayın yapan 17 radyo ve 5 televizyon kanalına uyarı yazısı gönderen Malatya Emniyet Müdürlüğü, yayınlarda Kürtçe ve diğer dillere yer verilmemesini istedi.

Paylaş
Malatya Emniyet Müdürlüğü, yerel yayın yapan 17 radyo ve 5 televizyon kanalına uyarı yazısı göndererek, yayınlarında Kürtçe ve diğer dillere yer veren kuruluşlar hakkında yasal işlem yapılacağını bildirdi. Malatya Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdür Vekili Ramazan Karaoğlan imzasıyla Rodyo Fon, Mega FM, Selam FM, İmparator FM, Güneş TV, Er TV, TV M, Ufuk TV ve CNM TV'nin de aralarında bulunduğu 17 radyo ve 5 yerel televizyon kanalına gönderilen uyarı yazısında, ilgili kuruluşların 24 saat izlendiği kaydedildi. Bazı kuruluşların yayınlarında Kürtçe'ye yer verdiği ve söz konusu yayınlara ait kayıtların arşivlerinde mevcut olduğu ifade edilen yazıda, RTÜK tarafından hazırlanan yayın yönetmeliğinin buna izin vermediği savunuldu. Yazıda, "Bu nedenle yayınlarınızda konu ile ilgili gerekli hassasiyeti göstermenizi aksi takdirde hakkınızda yasal işlem yapılacağı hususunu bilgilerinize rica ederim" denildi.

İHD ve Mazlum-Der'den tepki İnsan Hakları Derneği (İHD) Malatya Şube Başkanı Mahmut Uzun, Malatya'da Kürtçe program yapan radyo ve televizyon olmadığını sadece bir iki radyonun Kürtçe parçalara yer verdiğini söyledi. Uzun, uyarı yazısının bu Kürtçe parçaların da artık çalınmasının engellenmesine yönelik olduğunu vurguladı. Türkiye'de hukuksal anlamda birçok yasa değiştirilmesine rağmen uygulama açısından yaşanan sıkıntıların sürdüğünü belirten Uzun, "Değişen yasaları statükocu güçler hazmedemiyor. Türkiye'de her halkın kendi anadilinde müzik dinleme ve eğitim görme hakkı vardı. Bu evrensel bir haktır. İHD olarak bu uygulamanın takipçisi olacağız" diye konuştu. Mazlum-Der Malatya Şube Başkani Hüseyin Sarigül ise her insanin özgürce, her araci kendi dilinde kullanabilecegini belirterek, "Olaya baktığımızda Malatya Emniyeti'nin hukuksal bir problemi yok gibi düşünebiliriz. Ama biz olayi insan haklari açisindan degerlendirdigimizde her insanin kendi dilinde yayin yapma ve izleme hakki oldugunu savunuyoruz" dedi.

ÖNCEKİ HABER

Akıllı vekil!

SONRAKİ HABER

Güzel sanatlar operasyonu!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...