11 Ekim 2004 21:00

Sümerbank boşaltıldı

Fabrikayı terk eden işçiler mücadelelerinin süreceğini söylediler. Önümüzdeki günlerde Ankara'ya gitmeye hazırlanan işçiler işe iade davası açacak.

Paylaş
Sümer Holding'e bağlı Bakırköy Sümerbank Fabrikası'nın özelleştirme yolu ile Doğa Madencilik'e satılmasının ardından işçiler fabrikayı terk etti. Mücadelenin bitmediğini söyleyen işçiler, Ankara'ya gidecek. Fabrikalarına iş verilmemesine rağmen aylardır çalışıyormuş gibi fabrikaya gelerek nöbet tutan Sümerbank işçileri, özelleştirme kararının onaylanmasının ardından geçtiğimiz cuma günü işten atıldılar. Kıdem ve ihbar tazminatlarını yatıran Doğa Madencilik patronu, dün işçilerin fabrikayı terk etmesini istedi. Oysa yasalara göre işten çıkarılan işçiye 30 gün öncesinden bildirilmesi gerekiyor. Bu nedenle işçiler, fabrikaya noter getirerek usulsüz çıkarıldıklarına dair tutanak tutturdular. Çok sayıda polisin de geldiği fabrikada saat 11.00'den sonra giriş çıkışları kapatan Doğa Madencilik'e bağlı güvenlik güçleri, sonradan gelen bir grup işçinin içeri girmesine izin vermedi.

'Hesap soracağız' Fabrikanın yemekhanesinde toplanan 600 işçiye seslenen TEKSİF Bakırköy Şube Başkanı Çetin Yelken, beş farklı hükümet, bürokrat ve işbirlikçilere rağmen hâlâ fabrikada olmalarının gurur verdiğini söyleyerek işçilerin ağlamamasını istedi. İşçilerin "Gün gelecek devran dönecek hainler halka hesap verecek", "Kahrolsun sendika ağaları", "Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz" sloganları arasında konuşan Yelken, önümüzdeki günlerde Ankara'ya gideceklerini ve kendilerini bu duruma düşürenlerden hesap soracaklarını söyledi. "Sümerbank gitti, sendika ağaları bürokratlara karşı mücadele bitti" sananların yanıldığını dile getiren Yelken, asıl mücadelenin yeni başladığını ifade etti. Çetin Yelken, oldu bittiye getirilen işten atmalara karşı işçiler adına işe iade davası açacaklarını belirterek, işçilerden bankalara yatırılan kıdem ve ihbar tazminatlarını almamalarını istedi.

Birlik bozulmayacak Yıllardır yürüttükleri mücadele ile kurdukları birlikteliğin dağılmayacağını belirten Yelken, "Kimseye gücenmedik, kırılmadık, bu yola tek kalsak bile devam edeceğimizi söyleyerek çıktık. Herkes para kazanır, mevki kazanır ama bu birlikteliği kazanmak kolay olamaz. Bunu bozmayın" diye konuştu. "Gelinen bu süreçte ben ve ekibimin sorumlu olduğunu düşünüyorsanız, sizin elinizden gelecek yargıya hazırız" diyen Yelken'in konuşması sırasında duygulu anlar yaşayan işçiler, zaman zaman gözyaşlarına hakim olamadılar.

ÖNCEKİ HABER

Uzan'a hapis cezası

SONRAKİ HABER

Trafik Vakfı işçileri valilik önündeydi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...