11 Ekim 2004 21:00

'Başbakan Alevilere saygısızlık yaptı'

AB Komisyonu İlerleme Raporu'nun, barındırdığı eksiklikler ve tanımlardaki zaaflarına rağmen Alevi gerçeğini resmen tanıdığına dikkat çeken Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) Genel Başkanı Turgut Öker, AKP'nin Avrupa'da demokrat, Türkiye'de isi muhafazakâr bir tutum sergilediğini söyledi.

Paylaş
AB Komisyonu İlerleme Raporu'nun, barındırdığı eksiklikler ve tanımlardaki zaaflarına rağmen Alevi gerçeğini resmen tanıdığına dikkat çeken Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) Genel Başkanı Turgut Öker, AKP'nin Avrupa'da demokrat, Türkiye'de isi muhafazakâr bir tutum sergilediğini söyledi. Alevi Bektaşi Kuruluşları Birliği Federasyonu (ABF) ve AABK tarafından dün Ankara'da düzenlenen basın toplantısında konuşan Öker, İlerleme Raporu'nda zorunlu din dersi ve cemevlerinin ibadet yeri olarak kabul edilmemesi gibi sorunların da yer almasına rağmen kamuoyunda sadece Alevilerin azınlık olup olmadıklarının tartışılmasına karşı olduklarını ifade etti. Aleviliğin AB aracılığıyla gündeme taşınmasının siyasi iktidarların zaafı olduğunu söyleyen Öker, "Alevi inancını yasal bir zeminde tanımamak için bu inancı yok sayan, cemevlerini Alevilerin inanç merkezi olarak görmek istemeyen, cemevlerini yalnızca 'kültürel ritüel' merkezleri olarak sunmaya çalışan Başbakan Erdoğan'ın 'Ali'yi sevmek Alevilik ise ben daha Aleviyim' ifadesi Alevilere yönelik saygısızlıktır" dedi. Öker, AB İlerleme Raporu'nda yer alan azınlık kavramının sayısal bir anlam içermediğini, devletin eşit haklar vermediği ve baskı uyguladığı bütün kesimler için kullanılan bir ifade olduğunu söyledi. Zorunlu din derslerini bir cinayet ve Alevi çocuklarına yapılan işkence olarak değerlendiren Öker, zorunlu din derslerinin ve kimliklerdeki din hanesinin kaldırılmasını, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın lağvedilmesini istedi.

Masaya oturma çağrısı Alevi köylerine inşa ettirilen camilerin Alevilere teslim edilerek cemevlerine dönüştürülmesi gerektiğini ifade eden Öker, AABK ve ASF olarak, cemevlerinin inanç merkezi olarak kabul edilmesi için bir dizi eylem kararı aldıklarını kaydetti. "Alevilerin Kabe'si Hacı Bektaş Veli Dergahı'mız, Kültür Bakanlığı'ndan alınıp gerçek sahipleri olan Alevi kurumlarına teslim edilmelidir" diyen Öker, Alevileri aşağılayan, horlayan, yok sayan bütün uygulamaların sona erdirilmesi gerektiğini vurguladı. ABF Genel Başkanı Ali Doğan ise Türkiye'de yaşayan Alevilerin kendilerini azınlık olarak görmediklerini belirterek, "Çok kültürlü, çok inançlı ve herkesin eşit koşullarda, kardeşçe ve barış içinde bir arada yaşayacağı Türkiye'nin yaratılması için, Alevi kimliği ve kurumları yasal düzeyde bir taraf olarak tanınmalı ve sorunların çözümü için siyasi iktidar ABF ile masaya oturmalıdır" dedi.

ÖNCEKİ HABER

Kerkük krizi resmileşti

SONRAKİ HABER

Türk-İş'ten Avrupa Birliği raporuna
   kısmi destek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...