11 Ekim 2004 21:00

Alibeyköy'de yıkım

Istanbul Alibeyköy'de dere yatağına yapıldıkları gerekçesiyle istimlak edilen 20 bina dün yıkıldı. Kapıları balyozla kırılarak dışarı atılan mahalle sakinleri, haklarının verilmediğini belirterek, Büyükşehir Belediyesi ile Eyüp Belediyesi'ne tepki gösterdiler.

Paylaş
Istanbul Alibeyköy'de 19 binadaki 52 daire dün İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yıkıldı. Önerilen istimlak bedelini az buldukları için Büyükşehir Belediyesi ile anlaşamayan ev sahipleri uzun süre yıkıma karşı çıktılar. Ancak, 1500'ü polis, 400'ü zabıta 2 bini aşkın görevlinin katıldığı yıkımı engelleyemediler. Polis, yıkım ekiplerine karşı koyan 4 ev sahibi ile destek amacıyla mahalleye gelen EMEP Eyüp İlçe Yöneticisi Birol Bozkurt'u gözaltına aldı.

Polis-zabıta ablukası Sağanak yağışlar sonrasında sel baskınlarının yaşandığı Alibeyköy'ün Karadolap ve Çırçır mahalleleri dün sabah saatlerinde polis ve zabıta ablukasına alındı. Ardından, 19 adet bina ve evin yıkılacağı bildirilerek, evlerin boşaltılması talep edildi. Bunun üzerine yıkıma karşı çıkan ev sahipleri, kapıların arkasına barikat kurararak, yıkıma direndiler. Ancak, onlarca polis eşliğinde harekete geçen zabıta ve yıkım ekipleri, önce balyozlarla kapıları kırdı. Ardından ev sahipleri polis eşliğinde bölgeden uzaklaştırıldı. Zabıtaların evlerdeki eşyaları sokağa atmasının ardından yıkım işlemine başlandı. Yıkıma başlanmasıyla birlikte Başbakan Tayyip Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Eyüp Belediye Başkanı Ahmet Genç ile medyaya yoğun tepki gösterilirken, çevreden de çığlıklar yükseldi. Çırçır Mahallesi'ndeki kadınlar, polis ablukası üzerine, "Gitsinler devleti soyanların, dolandırıcıların kapısına koysunlar o polisleri" diyerek tepkilerini dile getirdiler. Mahalle sakini Hüseyin Özpolat ise 'Belediyenin tapu tahsis belgesi olanların tapu kaydını sildirdiğini' iddia etti. Evleri yıkılan bazı kişiler ise yakıt olarak lazım olur diye enkazlardan tahta parçalarını ayırmaya çalıştı. Belediyenin haklarını vermediğini ve çok düşük bedeller önerdiğini söyleyen ev sahipleri, evleri karşılığında verilen daireler için ayda 500 milyon taksit istendiğini, bu miktarı ödemelerinin imkânsız olduğunu belirttiler. Yıkımı izleyen Alibeyköylüler de, "İsrail de böyle yıkıyor. Bunların gavurdan ne farkları var" sözleriyle, belediyeyi eleştirdiler. Yikim işlemi akşam saatlerinde tamamlandi.

Belediyeden açiklama Tepkiler nedeniyle Büyükşehir Belediyesi Basin Danişmanligi tarafindan dagitilan broşürlerde ise ev sahiplerinin 'provokatörler' tarafından kışkırtıldıkları iddia edildi. Büyükşehir Belediyesi yönetimi, ev sahiplerine ödenmek üzere 3 trilyon liranın enkaz bedeli olarak bankada bloke edildiğini, isteyen kişilerin bankadan paralarını alarak ya kendilerinin konut alabileceği ya da Büyükşehir Belediyesi'nin yaptırdığı sosyal konutlardan uzun vadeli taksitlerle ev sahibi olabileceğini bildirdi. Sonraki günlerde ise istimlak kapsamındaki yaklaşık 150 binanın yıkımı daha gerçekleştirilecek. Büyükşehir Belediyesi'nin istimlak amacıyla fiyat belirleme çalışmalarına tepki gösteren mahalle sakinleriyle yıkım konusunda anlaşmaya varılamamıştı. Bugün de Baltalimanı ve Küçükarmutlu da yıkım yapılacak.


YIKIM HUKUKA AYKIRI Alibeyköy Karadolap Mahallesi'nde yıkım kapsamında olan 7 bina için yürütmeyi durdurma istemiyle dava açılan Eyüp Adliyesi'nden 1 hakim başkanligindaki heyet, yikim çalişmalarinin sürdürüldügü mahallede tespit yapti. Karadolap Mahallesi'ndeki 7 bina sahibi adına yürütmeyi durdurma istemiyle dava açan avukat Fatma Atanur Feyzioğlu, yıkım bölgesine gelerek basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Büyükşehir Belediyesi'nin burada Kamulaştirma Kanunu'nu uygulamadığını ve bina sahiplerine işgalci muamelesi yaptığını belirten Feyzioğlu, daha fazla kamu zararının doğmaması için yetkililerin yıkımı durdurmaları gerektiğini söyledi. Yıkımı yapılacak binaların tapu tahsisli ve ruhsatlı yapılar olduğunu belirten Feyzioğlu, "Bunlar gecekondu değil. Büyükşehir Belediyesi'nin elinde yıkıma ilişkin mahkeme kararı yok. Hukuka aykırı bir idari karar var. Eyüp Adliyesi'nde yürütmeyi durdurmak için dava açtık. Dava sonuçlanmadan belediye yıkım işlemine başladı. Yıkım derhal durdurulmalı" dedi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mesken ve Gecekondu İşleri Müdür Yardımcısı Selçuk İncesu ise Feyzioğlu'na, yıkıma gerekçe gösterilen Encümen Kararı ve Başkanlık yazısını gösterdi. İncesu, burada bir kamulaştırma işlemi yapılmadığını, 2981 sayılı Kanun'un 13/B maddesine göre yapılan bir tasfiye işlemi olduğunu söyledi. Feyzioğlu da o zaman bu uygulamanın 1/1000'lik plana göre yapılması gerektiğini belirterek, bu planın nerede olduğunu sordu. İncesu ise işlemin 1/5000'lik plana göre yapıldığını bildirdi. Konuşmaların ardından Eyüp Adliyesi'nden gelen heyet yıkıma ilişkin tespit yaptı. Büyükşehir Belediyesi Mesken ve Gecekondu İşleri Müdürü Mehmet Sert ise betonarme yapılar için metrekaresi 283 milyon lira, yığma yapılar için de 173 milyon lira enkaz bedeli ödediklerini belirtti.


Belediye vaatlerle bizleri kandırdı Fethiye Günaydın: 44 yıldır Karadolap'ta oturuyorum. ABD Irak'ı Ramazan'da vurmadı ama kendilerine Müslümanım diyenler Ramazan öncesi evimizi başımıza yıkıyorlar. Seçimlerde mahallemizden çıkmayan Ahmet Genç şimdi nerede? Ellerimiz kırılsaydı da oy vermeseydik. Mustafa Yalçın:Seçimlerden önce propaganda kasetleri dağıtan Ahmet Genç altyapı sorununu çözdüğünü söylüyordu. Yalan vaatlerde bulunan Genç, seçimlerden sonra bir gün bile gelmedi. Kısa bir süre önce doğalgaz getirdikleri 50 yıllık mahallemizi yıkıyorlar. Genç'e helal olsun.

ÖNCEKİ HABER

GENELGEDE NE YAZIYOR?

SONRAKİ HABER

Türkiye halkı yargılanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa