11 Ekim 2004 21:00

Artık pamuk ekmeyeceğiz

Didim-Söke ovalarındaki pamuk üreticileri üç yıldır aynı seviyelerde seyreden pamuk fiyatları nedeniyle iflasın eşiğine geldiler. Maliyetlerin her geçen yıl artmasına rağmen pamuk fiyatlarının aynı kalması ve hatta düşmesinden yakınan çiftçiler, önümüzdeki yıl artık pamuk ekmeyeceklerini dile getirdiler.

Paylaş
Didim-Söke ovalarındaki pamuk üreticileri üç yıldır aynı seviyelerde seyreden pamuk fiyatları nedeniyle iflasın eşiğine geldiler. Maliyetlerin her geçen yıl artmasına rağmen pamuk fiyatlarının aynı kalması ve hatta düşmesinden yakınan çiftçiler, önümüzdeki yıl artık pamuk ekmeyeceklerini dile getirdiler. Hükümetin pamuk prim miktarını açıklamamasının en büyük sıkıntıları olduğunu söyleyen çiftçiler, TARİŞ'in prim açıklanmadan fiyat açıklamama tutumunun kendi talepleri olduğunu belirttiler. Verimli Söke Ovası'nda bulunan Balat köyü muhtarı ve Söke TARİŞ Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Semerci, "Bıçak kemiğe dayandı, soluk alamıyoruz. Herkes yürüyüp hakkını alıyor, biz de yürüyeceğiz" diye konuştu. Pamuk üretim maliyetlerin yükselmesi nedeniyle para kazanamadıklarından yakınan Semerci, bu yıl bir de işçi sıkıntısı yaşadıklarını belirtti. Semerci bu yılın ardından pamuk ekmeyeceklerini belirterek şunları söyledi: "Ben 800 dönüm kadar bir yer işliyorum. Bu yıl 150 dönümüne buğday ve mısır ektim. Bu yıl 500 dönüm pamuk var, yaklaşık 30 milyar zarar ediyorum". Pamuğun borsa fiyatı 820-830 bin lira arasında olduğuna dikkat çeken Semerci, devletten prim gelmezse bu fiyatın çiftçiyi mezara götürmek anlamına geleceğini belirtti.

Yürüyyeceğiz Semerci "Bir ay önce bir toplantıda bütün kooperatif başkanları TARİŞ'e çağrı yaptı. Çiftçinin öncüsü olun yürüyelim, dedi. Memur yürüyor hakkını alıyor, işçi yürüyor hakkını alıyor, ülkenin yarısını oluşturan bizler kötüye gidiyoruz. 'Biz yürüyeceğiz' dedik. Bıçak kemiğe dayandı, soluk alamıyoruz" dedi. Necmettin Çakır da "Bugün ben 830 bine pamuk satıp, 230 bine pamuk toplattıklatn sonra gerisini varın siz düşünün. 300 bin lira istiyor işçiler bugün birinci ele. Akşam çalışmadı işçiler. Onlar da haklı aslında. Geçen sene 150 bin liraya topladı pamuğu. Üç yıldan beri pamuk aynı, 850-900 bin. Tarlada bıraksan olmuyor. Muhtarlar makine kiralamayı düşünüyorlar. Olursa biz de aynısını yapacağız" dedi. 100 dönüm arazisi olduğunu söyleyen Çakır seneye su altında kalan 20 dönümlük arazi dışında pamuk ekmeyeceğini dile getirdi.

ÖNCEKİ HABER

TARİŞ'e şantaj

SONRAKİ HABER

GENELGEDE NE YAZIYOR?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa