10 Ekim 2004 21:00

İçkale korunacak

Diyarbakır Surları ve İç Kale, "Diyarbakır Surları Koruma Projesi" korunacak. Valilik, Belediye ve ÇEKÜL'ün ortak yürüttüğü proje için düzenlenen tanıtım etkinliğinde, "21. Yüzyıl'da Diyarbakır Surları ve İçkale" konulu serginin açılışı da yapıldı.

Paylaş
Diyarbakır'da 2000 yılından bu yana Diyarbakır Valiliği, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve ÇEKÜL Vakfı tarafından çalışmaları sürdürülen "Diyarbakır Surları Koruma Projesi" tanıtıldı. Proje kapsamında "21. Yüzyıl'da Diyarbakır Surları ve İçkale" konulu serginin açılışı da yapıldı. Uzun yıllar içinde Diyarbakır İl Jandarma Komutanlığı bulunduğu için yasak olan İçkale, sergi açılışı ile böylece ilk defa görülmüş oldu. Sergi açılışına, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, İl Valisi Efkan Ala, Diyarbakır milletvekilleri, alt kademe belediye başkanları ile çok sayıda kitle örgütü temsilcisi katıldı. Açılışa katılması beklenen Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu ise birer mesaj göndermekle yetindi.

'2000 yılı kesintisiz yaşadı' Serginin yapılacağı İçkale girişinde bazı vatandaşlar "Dünyanın 8. harikasına hoş geldiniz", "Yardımınızla bizi destekleyin" ve "Manevi değerlerimize destek çıkalım" gibi dövizler taşıdı. Serginin açılışı öncesinde İçkale'nin restore edilerek açık hava müzesi haline getirilmesine ilişkin konuşmalar yapıldı. İlk konuşmayı Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Uygulama Sorumlusu Mehmet Alper yaptı. Alper, projenin son aşamasına ilişkin bilgi vererek "İçkale tarihte 2000 yıllık süreci kesintisiz yaşayan bir yerdir. Ancak şu anda işlevini yitirmiş. Gelecekte burası kongre merkezi, müze merkezi olacaktır. Diyarbakır'da bir çok tarihi eser depolarda bulunuyor. Bundan sonra bu eserler Diyarbakır'ın yeni kimliği ile kendisini gösterecektir" dedi. ÇEKÜL Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Profesör Doktor Metin Sözen de, 50 yıl önceki İçkale'yi hatırlatarak projenin gelecek açısından önemine değindi.

Koşulsuz destek Sözen'in ardından bir konuşma yapan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, tarihi bir günde bulunduklarını belirterek, koşulsuz olarak projeye destek vereceklerini ve çalışacaklarını söyledi. Baydemir, "Biz bu projeyi sivil toplum örgütleri, kamusal alan ve halkımızla birlikte gerçekleştireceğiz" dedi. Diyarbakır Valisi Efkan Ala ise Diyarbakır'ın bir uygarlık üzerinde inşa edildiğini ve projenin dünya sırlarına vâkıf Dicle Nehri'nin tarihle buluşmasını göstereceğini belirtti.

Kilisede müzik dinletisi Konuşmaların ardından ÇEKÜL Vakfı Uygulama Sorumlusu Mehmet Alper'in hazırladığı İçkale Projesi'nin maketi gösterilerek proje hakkında bilgi verildi. St. George Kilisesi'nde "21. Yüzyıl'da Diyarbakır Surları ve İçkale" konulu serginin açılışı Diyarbakır Valisi Efkan Ala, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ve ÇEKÜL Vakfı Başkanı Metin Sözen tarafından yapıldı. Kilisede aynı zamanda Güzel Sanatlar Lisesi Müzik bölümü öğrencileri bir dinleti sundu.

ÖNCEKİ HABER

Beşiktaş'ta kitap fuarı

SONRAKİ HABER

Truva Folklor Derneği
   çalışmalarına başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...