10 Ekim 2004 21:00

ThyssenKrupp savaş sanayisinde

Bu yılın ilk aylarında gündeme getirilen "Alman Tersaneler Birliği" fikri yılın son aylarında somuta dönüştürüldü. Bu hafta Kiel'de yapılan görüşmelerin ardından ThyssenKrupp tersaneleri ile ABD merkezli yatırım firması OEP ile anlaşma imzalandı.

Paylaş
Bu yılın ilk aylarında gündeme getirilen "Alman Tersaneler Birliği" fikri yılın son aylarında somuta dönüştürüldü. Bu hafta Kiel'de yapılan görüşmelerin ardından ThyssenKrupp tersaneleri ile ABD merkezli yatırım firması OEP ile anlaşma imzalandı. Buna göre Howaldtswerke-Deutsche-Werft AG (HDW)'nin yüzde 100 sahibi olan OEP, HDW'yi yeni kurulan şirkete yüzde 100 aktaracak. Bunun karşılığında OEP, yeni kurulan şirkette yüzde 25 pay sahibi olacak. ThyssenKrupp ayrıca OEP'ye 220 milyon Euro tazminat ödeyecek. Yeni kurulan şirket "ThyssenKrupp Marine Systems AG" ismini taşıyacak ve bütün sorumluluk Alman hissedarların elinde olacak. HDW'nin OEP'ye satılması ardından yeni bir yasa çıkartan Federal Hükümet, savaş ve savaş yan sanayisinde çalışan firmaların yabancı firmalara satılmasına, "ulusal çıkarlar" gerekçesi ile sınırlama getirmişti. Bu yasaya göre firmanın en fazla yüzde 25'i satılabileceği gibi bunun da hükümet tarafından onaylanması gerekiyor. Ayrıca bu alandaki bir firmaya ortak olan yabancı firmaya hiçbir sorumluluk aktarılmıyor ve özellikle araştırma bölümlerinde elde edilen bilgiler bu firmalara verilmiyor. ThyssenKrupp Marine Systems AG'nin yüzde 75'ini elinde tutan ThyssenKrupp'un sözcüsü "Almanya'yı bu alanda bir numara yapacağız" dedi.

Fransızlarla işbirliği Bu arada Fransa'da da tersaneleri ve bunlara bağlı yan kuruluşları birleştirmek için çalışmalar devam ediyor. Genelde devlet ve Fransız özel şirketlerin ortaklığı şeklinde olan tersanelerin tek çatı altında birleştirilmesinin sorun olmaması bekleniyor. Havacılık ve uzay alanında Almanya/Fransa/İngiltere/İspanya ortaklığı ile kurulan EADS benzeri bir AB tekelinin denizcilik alanında kurulmasını planlayan Almanya ve Fransa, bununla birlikte ABD'nin karşısına bu alanda da rakip olarak çıkmayı hedefliyorlar. Denizcilik alanında kurulması planlanan AB tekeline İngiltere'nin sıcak bakmamasına Fransa ve Almanya tarafından görünüşte pek umursanmıyor.


ThyssenKrupp Marine Systems AG Almanya'da tersanelerin birleştirilmesi ile yeni kurulan ThyssenKrupp Marine Systems AG'nin yüzde 75'i Almanya'nın yüzde 25'i ise ABD yatırımcı firması OEP'nin elinde olacak. Bugünkü durum üzerinden 2.2 milyar Euro ciroya sahip olan ThyssenKrupp Marine Systems AG'nin 9 bin 300 çalışanı olacak. ThyssenKrupp Marine Systems AG'ye bağlı tersaneler ise şunlar olacak: Howaldtswerke-Deutsche Werft AG, - HDW-Nobiskrug GmbH... - Blohm + Voss GmbH ve Blohm + Voss Repair GmbH... - Nordseewerke GmbH... - Kockums AB (İsveç)... - Hellenic Shipyards SA. (Yunanistan)...

ÖNCEKİ HABER

Kamuda yatırım hedefi tutmadı

SONRAKİ HABER

OPEC 30 milyon varil üretiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...