10 Ekim 2004 21:00

Irak'ın yaraları

Irak işgaline katılan binlerce asker, yıllarca önce Vietnam işgali sonrasında görülen psikolojik rahatsızlıklarla boğuşuyor.

Paylaş
Irak işgaline katılan binlerce asker, yıllarca önce Vietnam işgali sonrasında görülen psikolojik rahatsızlıklarla boğuşuyor. ABC News televizyonunun haberine göre, Irak'tan pek çok Amerikan askeri şarapnel ya da kurşun yaralarıyla dönmesine rağmen, bir de yaralı olmayan ama savaşın derin izlerini taşıyarak yaşamları tamamen değişen askerler söz konusu. Travmatik beyin hasarı adı verilen rahatsızlıklardan muzdarip bu askerler "görünmez sakatlar" olarak nitelendiriliyor. Çabuk ve aşırı öfkelenme, hafıza zayıflığı, kendine hakim olamama, endişe, kafa karmaşası, normal olmayan yorgunluk ve sürekli başağrısı şeklinde kendini gösteren semptomlar, çoğunlukla savaş sonrası tepkiler olarak tanımlanmasına rağmen, travmatik beyin hasarının başlıca belirtileri.

Zırh çare değil ABC News'in haberine göre, doktorlar daha önceki savaşlarda yaralananların sadece yüzde 20'sinde travmatik beyin hasarı tespit edilmesine rağmen, Irak'ta yaralananların en az yüzde 60'ının bu hastalıktan muzdarip olduğunu ifade ediyorlar. Buna sebep olarak ise, geliştirilen zırhlarla askerlerin bedenlerinin korunabilmesine rağmen, 'beyinlerinin korunmasının mümkün olmadığı' gösteriliyor.

Herşeyi unuttular Sadece California'daki Palo Alto şehrinde bulunan Savaş Gazileri Hastanesi'nde tedavi gören travmatik beyin hasarlı askerlerin sayısı 350'den fazla. Bu hastaların her birinin rehabilite edilmesi aylarca sürüyor. Pek çoğuna tıraş olmak, dişlerini fırçalamak, nasıl duş alınacağı ve tuvaleti nasıl kullanılacağı gibi en temel günlük işlerin bile yeniden öğretilmesi gerekiyor. Bazı askerlerin kendilerine verilen ve kim oldukları, başlarına ne geldiği konusunda bilgiler içeren "hafıza kitapları" olmadan kendilerinden bile bahsedemedikleri, bazılarının 100'den geriye doğru sayamaz hale geldiği kaydediliyor. Ciddi bir konsantrasyon problemi yaşadıkları belirtilen bu hastalar, günlerinin büyük bölümünü uyumakla geçiriyor. Bu hastaların çoğunun yeniden bir bebek gibi davrandığı ve ailelerinin 24 saat gözetimine ihtiyaç duyduklarına işaret edilirken, beyinleri daha az hasar görenlerinin ise hastalıkları teşhis edilmeden yaşamlarını sürdürdükleri ve bunların davranışlarının çoğunlukla çevredekiler tarafından "yanlış anlaşıldığı" kaydediliyor.

ÖNCEKİ HABER

Washington'daki savaş

SONRAKİ HABER

Eski silah denetçileri ateş püskürdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...