09 Ekim 2004 21:00

Halka gözdağı vermek istiyorlar

Terörle mücadele ekipleri tarafından gözaltına alınan Tunceli Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Taşkale, EVRENSEL'e konuştu: Gözaltı, halkın iradesine yapılmış bir saldırıdır. Demokrasi ve barış isteyenlere gözdağı verilmek isteniyor.

Paylaş
Terörle mücadele ekipleri tarafından gözaltına alınan Tunceli Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Taşkale, halka gözdağı verilmek istendiğini söyledi. Gözaltı olayının halkın iradesine yapılmış bir saldırı olduğunu ifade eden Taşkale, sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunduğunu kaydetti. Gazetemize konuşan Başkan Yardımcısı Mustafa Taşkale, geçtiğimiz günlerde meydana gelen çatışmada hayatını kaybeden bir HPG gerillasının cebinden çıktığı iddia edilen pusula nedeniyle gözaltına alındığını hatırlattı. Bunun trajikomik bir iddia olduğunu kaydeden Taşkale, "Bu asılsız ifadeler karşısında ifadem alınacaksa bunu savcılık yapabilirdi. Ama bu yapılmadığı gibi evim didik didik aranmıştır. Suçlu muamelesi yapılmıştır. Bunu bir komplo ve gözdağı süreci olarak değerlendiriyorum. Demokrasi ve barış isteyenlere gözdağı verilmek isteniyor. Bu asılsız iddiaları düzenleyenler hakkında da suç duyurusunda bulundum" dedi.

Uyum kağıt üzerinde kaldı Görev yerinin ve ikametgâhının belli olmasına rağmen polis tarafından gözaltına alınmasının halkı temsil eden bir kuruma karşı etik olmadığını ifade eden Taşkale, bu saldırının sadece sahsına yönelik değil, halkın iradesine ve halkın iradesiyle seçilmiş güçbirliğine yapıldığını söyledi. Taşkale, "AB İlerleme Raporu'nun açıklandığı şu günlerde demokratik bir kuruma yönelik hukuksuzluk, uyumun sadece kağıt üzerinde düzenlemelerle olmayacağını, bunun bir zihniyet sorunu olduğunu bir kez daha göstermiştir" diye konuştu.

Hak ihlalleri kaygılandırıyor Tunceli'de son günlerde yaşanan antidemokratik uygulamalara da değinen Taşkale, "Özellikle son birkaç aydır yoğunlaşan hak ihlalleri kaygılara yol açmaktadır. Mühürlerine zoraki el konulan muhtarlar, çatışmalar gerekçe gösterilerek ormanların yakılması, operasyonların ve çatışmaların durmasını isteyen bir grup gencin il girişinde korucular ve örgütlenen sivil çetelerce saldırıya uğramaları, demokrasi ve barış isteyenlere tahammülsüzlüğün göstergesidir" dedi. Halkın kendisine karşı gösterdiği duyarlılığa teşekkür eden Taşkale, baskıların ancak bu şekilde engellenebileceğini dile getirdi.


EMEP TEPKİ GÖSTERDİ EMEP Genel Başkan Yardımcısı Ender İmrek, Tunceli Belediye Başkan Vekili Mustafa Taşkale'nin gözaltına alınmasına tepki gösterdi. Konuyla ilgili olarak yazılı açıklama yapan İmrek, Taşkale'ye yönelik uygulamayı, Tunceli halkına, emek ve demokrasi güçlerine yapılan bir saldırı olarak değerlendirdiklerini ifade ederek, "Taşkale için alelacele tutuklama kararı çıkartılması, gözaltına alınması ve evinde arama yapılması, halka ve halkın temsilcilerine devletin bakışını bir kez daha ortaya koymuştur. Hâlâ sıkıyönetim ve OHAL uygulamalarıyla Tunceli'yi yönetmeye kalkanların düştüğü duruma bir kez daha tanık olduk. Cumhuriyet savcısının gösterdiği tutum tüm hukuk normlarını alt üst eder niteliktedir. Tunceli'de, demokratik kurumlara, sendikalara, muhtarlara ve tüm halka karşı süren antidemokratik uygulamalar, Cumhuriyet Savcılığı'nın tutumuyla ifrata vardırılmıştır" dedi. Tunceli halkının Taşkale'ye sahip çıkarak, keyfi tutumlar karşısında sessiz kalmayacağını gösterdiğini belirten İmrek, "Umarız bu durumdan sonuç çıkarılır ve böyle komplolara, düzmece iddialarla gözaltı ve tutuklamalara bir daha başvurulmaz. Halkı ve halkın temsilcilerini potansiyel suçlu olarak gören anlayışla ve bu tür komplolarla bir yere varılamayacağı bir kez daha görülmüş olmalıdır" diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Bu kadarına da pes!

SONRAKİ HABER

Polisin ihlalleri sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...