08 Ekim 2004 21:00

Üreticiyi zor günler bekliyor

Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, AB uyum sürecinde en fazla tarım sektörünün etkileneceğini ifade etti. Yetkin, AB'nin Türkiye tarımının uyum için gerekli destekleri yapmayacağını ortaya koyduğunu belirtti.

Paylaş
Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, Avrupa Birliği (AB) üyelik sürecinde üreticiyi yeni şoklar beklediğini kaydederek, tarımsal desteklerini giderek azaltan AB'nin Türkiye'ne AB üreticileri ile rekabeti sağlayacak gerekli desteği sağlamayacağını vurguladı. Yetkin Türkiye'de üreticinin de bu koşullarda rekabet şansının kalmadığını belirtti. Yetkin yaptığı açıklamada, AB liderlerinin 17 Aralık toplantısı için "ön bilgi" niteliği taşıyan Etki Raporu'nda "Türkiye'nin 39 milyon hektar alanına yayılan tarım sektörü, müzakereler sırasında önemli bölümü oluşturuyor. Bu rakam, AB ülkelerinin yüzde 23'üne tekabül ediyor" denilerek, tarım sektörünün müzakere sürecinde en önemli tartışma konularından biri olacağı yönünde işaretler verildiğine ifade etti.

Farklar var Yetkin, rakamların Türkiye ile AB ülkelerinin tarımsal yapıları arasında birkaç yılda giderilmeyecek büyüklükte farklılığı gözler önüne serdiğini belirterek, AB Tarım Bakanları Konseyi'nin geçen yıl 26 Haziran'da yaptığı toplantıda, Ortak Tarım Politikası'nda köklü değişiklikler yapılmasının karara bağlandığını hatırlattı. Toplantıda birlik içinde doğrudan desteklerin azaltılması, buna karşılık çevre ve kalite için yapılan desteklerin artırılmasının söz konusu olduğunu bildiren Yetkin, bu kararlarda buğday ve onun gibi geleneksel ürünlerde desteklerin azaltılarak, hektar başına 138 euro olan yardımların üç yıl içinde tamamen kaldırılmasının öngörüldüğünü kaydetti. Türkiye'nin 2015'de AB'ye üyeliğinin birliğe yılda 16 ile 28 milyar Euro'ya mal olabileceğinin hesaplandığını kaydeden Yetkin, bu rakamın AB'nin GSMH'nın binde biri civarında olduğuna işaret etti. Yetkin, tarım kesimine uyum sürecinde AB fonlarından yapılacak katkının, gerçekleşmesi düşünülen değişiklikle karşılaştırılmayacak kadar düşük kalacağını ifade ederek, Türkiye'nin beş katı küçüklüğünde Yunanistan'a üyelik sürecinde dönüşüm için 50 milyar destek verildiğini, verilecek cılız katkılarla Türkiye'nin gerekli dönüşümleri yapmasının mümkün olmadığını vurguladı.

ÖNCEKİ HABER

Amerikan vetosuna tepki

SONRAKİ HABER

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...