07 Ekim 2004 21:00

Yalancı liderlere yeni bir darbe

ABD'nin kurduğu 'kitle imha silahı arama ekibi' raporunu sundu. Ekip, Irak'ta kitle imha silahı olmadığını açıkladı.

Paylaş
ABD ve İngiltere hükümetlerinin Irak'ı işgal etme gerekçesinin yalan olduğu resmen açıklandı. ABD yönetimi tarafından oluşturulan kitle imha silahı arama ekibinin raporunda, Irak'a yönelik saldırının başladığı Mart 2003 itibarıyla, devrik lider Saddam Hüseyin'in elinde nükleer ya da bakteriyolojik silah bulunmadığı açıklandı. Başkanlığını Charles Duelfer'in yaptığı komisyon, yaklaşık bir yıl üzerinde çalıştığı raporu, Türkiye saati ile önceki gece ABD Kongresi'ne sundu. Siyasi gözlemciler, 1000 sayfalık raporun, 2 Kasım'da yapılacak başkanlık seçimleri öncesinde George W. Bush'un kampanyasını olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekiyorlar.

Yalanlar üzerine kurulu işgal Duelfer, Kongre'de yaptığı konuşmada, Bush yönetiminin Irak'ın işgali için baş gerekçe gösterdiği kitle imha silahları bulunduğu iddiasını net bir dille yalanladı. Hazırladığı raporun bulgularını açıklayan Duelfer, Saddam Hüseyin'in, 1991 yılından sonraki yıllarda BM denetimi sürecinde Irak'ın kimyasal ve biyolojik silahlar ve bu silahların üretimi imkanlarını imha ettiğini, 1991'den sonra nükleer silah üretme programının da fiilen durduğunu söyledi. Duelfer, sonuç olarak, Irak'ın işgal edildiği donemde Saddam'ın kitle imha silahı faaliyeti yürütmediğini doğruladı. Başta Bush olmak üzere Washington yönetiminin birçok üst düzey ismi, Irak'ta kitle imha silahı bulunmadığı sonucuna ulaşmak için Duelfer'in raporunun beklenmesi gerektiğini savunuyordu. Rapor, Bush yönetiminin temel savaş gerekçesinin geçersiz olduğu yönündeki görüşe destek vermiş oldu.

Yüzsüz demeçler Irak işgaline katılan devletler, raporun açıklanmasından sonra kendilerini savunmaya çalıştılar. ABD Başkanı Bush, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Teröristlerin kitle imha silahlarını ele geçirebileceği her yere dikkatlice bakmamız lazım. Bu bir ülke için çok açıktı: Saddam Hüseyin'in diktatörlüğü" diyerek yalanlarına devam etti.

Pişkin Blair İngiltere Başbakanı Tony Blair de, işi pişkinliğe vurarak, "Rapor, BM'nin Saddam Hüseyin rejimine uyguladığı ambargoların işe yaramadığını göstermiştir" diye konuştu. İngiltere Başbakanı, Saddam Hüseyin'in "kitle imha silahı programını" geliştirmek için elinden geleni yaptığını ve hiçbir zaman BM kararlarına uymak gibi bir niyeti olmadığını da öne sürdü. Irak işgaline aktif olarak katılan Japonya hükümeti ise, raporun, işgale verilen desteği etkilemeyeceğini ilan etti.

ÖNCEKİ HABER

ABD'nin çocuk tutsakları

SONRAKİ HABER

Rehineler Suriye'de mi?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...