06 Ekim 2004 21:00

Erdoğan huzura çıktı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, müzakere tarihi alabilmek için Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nde (AKPM) huzura çıktı.

Paylaş
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, müzakere tarihi alabilmek için Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nde (AKPM) huzura çıktı. Erdoğan konuşmasında müzakere sürecinin kısa olmasını temenni etti. Ancak Hıristiyan Demokratlar grubu Türkiye'nin "imtiyazlı üyeliğinden" taraf olduklarını bir kez daha vurguladılar. Erdoğan Türkiye'nin ödevlerini yaptığını önümüzdeki dönem boyuncada üstüne düşeni yapmaya devam edeceğini söyledi. Erdoğan konuşmasında AB için gerçekleştirilen reformları şöyle sıraladı:
  • Ölüm cezasını tamamen kaldırdık ve mevzuatımızdan ayıkladık. Yakında 13 No'lu protokolün onay işlemlerini de tamamlayacağız.
  • Devlet Güvenlik Mahkemeleri'ni lağvettik.
  • Sivil-asker ilişkilerini demokratik normlarla uyumlu hale getirdik.
  • Kadın-erkek eşitliği lehine düzenlemeler yaptık ve bu ilkeyi ilk kez Anayasa'ya dercettik.
  • Türk vatandaşlarının, günlük yaşamlarında geleneksel olarak kullandıkları dil ve lehçelerde yayınlar ve dil kursları başlattık.
  • Terör saldırılarından zarar görenlerin zararının tazmin edilmesi için bir yasa yaptık." Erdoğan, hayata geçirilen kapsamlı yapısal reformlar ve bunların yeknesak bir şekilde uygulanmasının hızlandırılmasına yönelik atılan adımların, önde gelen Avrupalı siyasetçilerden oluşan Bağımsız Türkiye Komisyonu'nun geçen ay yayınladığı raporda, "sessiz devrim" olarak nitelendirildiğini hatırlattı. Erdoğan, AKPM'nin, reform programını takdir ederek, Türkiye için denetim sürecinin büyük çoğunlukla sona erdirilmesini memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.

  • ÖNCEKİ HABER

    Müzakere şartlı üyelik belirsiz

    SONRAKİ HABER

    ABD 'derinden' destekliyor

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
    Evrensel Ege Sayfaları
    EVRENSEL EGE

    Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...