06 Ekim 2004 21:00

Müslüman Afrika günleri

Dünyanın en büyük kitap fuarlarından biri olan Frankfurt Kitap Fuarı önceki gün kapılarını açtı.. 111 değişik ülkeden 6700 yayınevinin katıldığı fuarın açılışı önceki gün akşam saatlerinde Frankfurt'ta yapılan bir bir törenle Almanya Başbakanı Gerhard Schröder ve Arap Ligası Genel Senkereti Amr Musa tarafından açıldı.

Paylaş
Dünyanın en büyük kitap fuarlarından biri olan Frankfurt Kitap Fuarı önceki gün kapılarını açtı.. 111 değişik ülkeden 6700 yayınevinin katıldığı fuarın açılışı önceki gün akşam saatlerinde Frankfurt'ta yapılan bir bir törenle Almanya Başbakanı Gerhard Schröder ve Arap Ligası Genel Senkereti Amr Musa tarafından açıldı. Açılış toplantısına ayrıca, Mısırlı Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Nacip Mahfuz da katıldı. 92 yaşındaki Manfuz'un sağlık durumu iyi olmadığı için konuşması okundu. Konuşmalarda İslam dünyası ile Batı dünyası arasında karşılıklı kültür alışverişi yapılması, İlişkilerin geliştirilmesi üzerinde duruldu. 56. Frankfurt Kitap Fuarı'nın bu yılki konusunu, Afrika Kıtası'ndaki Arap ülkelerinin kültürel değerlerini tanıtmak oluşturuyor. Bu çerçevede daha çok son zamanlarda gündeme getirilen "medeniyetler çatışması" konusu değişik toplantılarda ele alınacak. Fuarın bu yılki onur konuğu, Afrika Kıtası'ndaki Arap ülkeleri. Arap Ligası'na üye 22 ülkeden 17'si fuarda temsil edilecek. Fuar çerçevesinde yaklaşık 200 Arap yazar ve sanatçının katılacağı okumalar ve söyleşiler gerçekleştirilecek. Fuar çerçevesinde toplam 1000 yazarın katılımıyla 2500 toplantı yapılacak. Alman Yayıncılar Birliği Barış ödülü ise bu yıl Macar yazar Peter Esterhazy'ye verilecek. Dün sabah saatlerinden itibaren kapılarını açan Frankfurt Kitap Fuarı önünde uzun kuyruklar oluştu. Hafta sonuna kadar daha çok değişik alanlarda uzmanların katılmasının beklendiği fuara, hafta sonunda kitap okuyucularının akın etmesi bekleniyor. Geçen yıl 102 ülkeden 6 bin 600'den fazla yayınevince çıkarılan 335 bin çeşit kitabın okurla buluştuğu fuarı, bu yıl 290 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor.

Türkiye standı Fuara, Türkiye Yayıncılar Birliği de geniş bir standla katılıyor. 200 metrekarelik Türkiye Ulusal Standı'nda bu yıl, ilk defa Türkiye'den yayıncıların yanı sıra telif ajanslarının temsilcileri de yer alacak. Fuar için Almanya'da bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu, burada ayrıca, Türk yazar ve yayınevlerinin uluslararası yayın dünyasına açılmasını hedefleyen 'Türk Edebiyatının Dışa Açılması Projesi-TEDA'yı da uluslararası yayın kamuoyuna tanıtacak. Türkiye standında, Türkiye'den yayıncıların tanıtıldığı 'Türkiye Yayıncılar Kataloğu' ile, 12 çağdaş Türk yazarının tanıtıldığı 'Twelve Contemporary Writers From Turkey' katalogu yabancı yayınevlerinin ilgisine sunulacak. Ayrıca, Türkiye'den kitapların tanıtıldığı ve bu yıl ilk kez hazırlanan 'Books From Turkey' adlı katalog da fuar süresince ziyaretçilere dağıtılacak. Fuar kapsamında, Boğaziçi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Nermin Abadan Unat, Bilgi Üniversitesi'nden Doç. Dr. Ayhan Kaya, Kültür Üniversitesi'nden Dr. Bianca Kaiser'in katılımıyla 9 Ekim Cumartesi günü 'Euro-Türkler Türkiye ve AB Arasında Köprü mü, Engel mi?' konulu panel gerçekleştirilecek. 56. Uluslararası Frankfurt Kitap Fuarı 10 Ekim Pazar günü sona erecek.

ÖNCEKİ HABER

Ankara Barosu'nda seçim yaklaşıyor

SONRAKİ HABER

Türkiye'nin yolsuzluk kitabı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa