06 Ekim 2004 21:00

Devlet yağmaya ortak

Didim de son bir yıl içinde ilginç gelişmeler ardı ardına yaşanmaya başlandı. Daha birkaç yıl öncesine kadar tipik bir sahil ve turizm beldesi olan ilçe son günlerde bu kimliğini tamamen değiştirecek gelişmelerle çalkalanıyor.

Paylaş
Didim de son bir yıl içinde ilginç gelişmeler ardı ardına yaşanmaya başlandı. Daha birkaç yıl öncesine kadar tipik bir sahil ve turizm beldesi olan ilçe son günlerde bu kimliğini tamamen değiştirecek gelişmelerle çalkalanıyor. Son bir yıl içerisinde 3 bine yakın İngiliz'in mülk alarak yerleştiği, bir o kadarının da sırada olduğu Didim'e devlet kurumları da göz dikti. Milli Savunma Bakanlığı ilçenin turizm açısından en güzel yerlerinden Fenerburnu'nun 3 bin dönümünü radar kurulacağı gerekçesiyle aldığını açıkladı. Tüm bunlara Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) belediyeye gönderdiği ve ilçede bulunan 53 bin metrekarelik alanın TOKİ'ye devredildiği ve burada toplu konut yapılacağı yönündeki yazısı eklendi. Gelişmeler birçok soru işaretini beraberinde getiriyor. TOKİ'nin yazısında bahsettiği alanlar, ilçenin en önemli gelir kapısı olan turizm için ayrılmış araziler. Bu arazilerin konut yapımı için ayrılmasına, başta belediye olmak üzere, ilçedeki tüm kurum, kuruluş ve örgütler karşı çıkıyor. Projeye karşı çıkanlar arasında hükümet partisi AKP'nin yerel teşkilatı da var.

50 dönüm yeterken... Milli Savunma Bakanlığı'nın aldığı arazileri değerlendiren Belediye Başkanı Mümin Kamacı Bakanlığın ihtiyacının en fazla 50 dönümlük bir araziyle karşılanabileceğini söyledi. Başkan Kamacı TOKİ'nin toplu konut projesine de şiddetle karşı çıkıyor. Toplu konut yapımı için planlanan alanların Didim'in en güzel yerleri olduğunu belirten Kamacı, "Toplu konut benim algıladığım şekliyle evi olmayan insanlara ucuz konut üretmedir. Buralara yapılacak konutlar ise ucuz olmayacağa benzer. Çünkü deniz kenarında. Burada villalar olacak büyük bir ihtimalle. Kuşkusuz iyi parası olan insanlar alacak bu konutları" dedi. TMMOB Mimarlar Odası Didim temsilcisi Atila Pınarbaşı da TOKİ'nin toplu konut projesinin Didim'i katledeceğini düşünüyor. Pınarbaşı, Turizm Bakanlığı'nın turizm alanı olarak kullanılmasını istediği arazilerin başka bir Bakanlık eliyle TOKİ'ye devredilmesine bir anlam veremediklerini belirtti.


Bakanlığa sorular İlçede yaşanan gelişmelere tepki gösteren kurumlar ilgili bakanlıklara şu soruları yöneltiyor:
  • İlçede konut sorunu yokken, toplu konut projesi nereden çıktı?
  • Toplu konut yapılacak yerler arasında Didim'in, Aydın'ın hatta Ege Bölgesi'nin bile adı yokken nasıl böyle bir karara varıldı?
  • Turizm Bakanı tarafından "turizm bölgeleri projesi" için ayrıldığı duyurulan alanlar bir yıl içerisinde neden TOKİ'ye devredildi?
  • Belli çıkar çevrelerinin nemalanması amacını taşıyor görünen projenin altında eski Aydın Valisi'nin oğlunun adının bulunması bir tesadüf mü?
  • Hükümet, Yerel Yönetimler Yasa Tasarısı öncesi belediyelere geçmesi muhtemel arazileri istediği gibi değerlendirmeye mi çalışıyor?
  • Yapılacak konutlar ilçeye yerleşen ve yerleşmeyi düşünen AB üyesi ülke vatandaşlarının konut ihtiyacını gidermeye mi dönük?
  • İlçenin turizmi için çok uygun bir konumda bulunan 3.000 dönümlük araziyi alan Milli Savunma Bakanlığı bu kadar geniş bir arazide ne gibi bir tasarruf da bulunacak?

    src=/resim/b1.gif width=5>
    Başa dön


    Başkan bugün seçilecek Meclis Başkanı, bugün yapılacak üçüncü turda seçilmesi beklenen Bülent Arınç olacak. Dün yapılan ilk iki tur oylamada üçte iki çoğunluğu yakalayamayan Arınç'ı, Başbakan Erdoğan parti içi dengeleri gözeterek, yeniden aday göstermek zorunda kalmıştı. Arınç'ın karşısına ise yine kendi partisinden Serpil Yıldız çıktı. Yıldız ise CHP'liler ile bazı AKP'lilerin oylarını aldı. Meclis Başkanlığı için dün iki tur oylama yapıldı. Genel Kurul'da yapılan gizli oylama öncesinde ve oylama sırasında milletvekilleri, bakanlar AB İlerleme Raporu'nu konuştlar. Bakanlar rapor hakkında değerlendirmelerde bulunurken, milletvekilleri oyunu kullandıktan sonra televizyonlara göz atmak için kulise çıktı. Başbakan Erdoğan resmen açıklayana kadar, aday olup olmayacağı yönünde muğlak, "Partim aday gösterirse, yeniden görev verilirse seve seve yerine getiririm" demekten öte birşey söylemeyen Arınç, son ana kadar tek aday oldu. CHP'nin aday çıkarmadığı başkanlık için, Anayasa değişikliği döneminde kadınlara yönelik pozitif ayrımcılığa CHP'lilerle birlikte, partisine rağmen destek oyu veren AKP İzmir Milletvekili Serpil Yıldız Arınç ile yarıştı. Ancak Yıldız'a AKP'den çok fazla oy çıkmadı. CHP'lilerin oylarını alan Yıldız, ikinci turda "çekilecek" söylemlerini de boşa çıkarırken, bugün yapılacak üçüncü tur oylamaya da katılacağını söyledi. Yapılan ilk tur oylamada, seçimlere katılan 506 milletvekilinden 334'ünü Arınç, 157'sini de Yıldız aldı. Bu turda 13 boş, 2 de geçersiz oy çıktı. İkinci tur oylamada Yıldız'ın oyları düşerken Arınç'ın oyları arttı. Ancak iki turda da seçilmek için aranan üçte iki çoğunluk olan 367 oy bulunamadı. İkinci tur oylamaya katılan 502 milletvekilinden 350'si Arınç'a, 131'i de Yıldız'a oy verdi. 15 boş, 6 da geçersiz oyun kullanıldığı ikinci turda bazı CHP'lilerin de Arınç'a verdiği konuşuldu.

    AKP'de 23 fire Yapılan gizli oylamada AKP'lilerden 23 fire gözlendi. 33 civarında AKP'linin fire verdiği, ancak bunlardan 10'unun il veya yurt dışında olduğu, diğerlerinin de ya boş oy kullandığı ya da Yıldız'ı tercih ettiği kulislerde konuşuldu. Meclis Genel Kurulu bugün de 15.00'de toplanarak üçüncü tur oylamayı yapacak. Bu turda salt çoğunluk olan 276 milletvekilinin oyu aracacak. Arınç'ın bu turda seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

  • ÖNCEKİ HABER

    Baz istasyonu eğitimi tehdit ediyor

    SONRAKİ HABER

    Diyarbakır'da AB propagandası

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa