06 Ekim 2004 21:00

Petrol 51 doları da aştı

Uluslararası borsalarda 50 dolar psikolojik seviyesinin üzerine çıktıktan sonra da hızı kesilmeyen petrol fiyatları, 51 doların üzerinde dinlenmeye çekildi. Petrol fiyatları 2004 başından bu yana ise % 65 arttı.

Paylaş
Uluslararası borsalarda 50 dolar psikolojik seviyesinin üzerine çıktıktan sonra da hızı kesilmeyen petrol fiyatları, 51 doların üzerinde dinlenmeye çekildi. Petrol fiyatları 2004 başından bu yana ise % 65 arttı. New York Borsası'nda dün 51.29 dolara kadar yükselerek 21 yıllık borsa tarihinin en yüksek noktasını gören ABD hafif petrolünün varili, Asya piyasalarından işlemlerin ağırlıklı olduğu gündüz saatleri itibariyle 51.09 dolardan satılıyor. Londra Borsası'nda işlem gören Brent petrolü ise dün 47.41 dolara kadar yükselerek yeni tarihi zirvesini oluşturmuştu. Bu seviyeden biraz gerileyen fiyatlar son işlemlerde 47.10 dolarda bulunuyor. Petrol fiyatlarının dünkü hareketini "İvan Kasırgası'ndan kaynaklanan nedenlerle ABD'nin günlük petrol üretiminin hâlâ eski seviyesinin 450 bin varil altında gerçekleşiyor olmasına" bağlayan Avustralya bankası ANZ'nin enerji analistlerinden Daniel Hynes, "Bu, petrol piyasasının ne derece bıçak üstünde oturduğunu ortaya koyuyor" diye konuştu. Öte yandan, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) Başkanı Purnomo Yusgiantoro, petrol üreticisi ülkelerdeki istikrara ilişkin endişelerin azalması halinde petrol fiyatlarının 2005'in ilk çeyreğinde 40 doların altına gerileyeceğini öngördü. Bali'de Reuters'a açıklamalar yapan Purnomo, petrol fiyatlarının, ilk çeyrekteki güçlü talebe rağmen, Irak gibi belirsizliklerin ortadan kalkması halinde, gevşeyeceğini kaydetti.

Spekülatörlerin işi Bu arada Suudi Arabistan'ın Eski Petrol Bakanı Zeki Yamani, kuzey yarımkürede kışın çok sert geçmemesi ve politik gerginliğin artmaması halinde, petrol fiyatlarının gerileyeceğini öngördü. Yamani, yılbaşından bu yana görülen fiyat artışlarının yarısının spekülasyon kaynaklı olduğunu vurguladı. Zeki Yamani, 70'li yıllardaki petrol krizi döneminde Suudi Arabistan Petrol Bakanı'ydı.

ÖNCEKİ HABER

Soframızdaki el kimin?

SONRAKİ HABER

En zenginler gelirin yarısını alıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...