06 Ekim 2004 21:00

Filistin'e karşı komplo

İsrail Başbakanı Ariel Şaron'un Gazze Şeridi'nden çekilme planının, barış sürecini dondurmayı ve Filistin devletinin kurulmasını önlemeyi amaçladığı itiraf edildi. Şaron'un danışmanı, ülke içi ve uluslararası baskılardan çekindikleri için bu planı ortaya attıklarını belirtti.

Paylaş
İsrail Başbakanı Ariel Şaron'un Gazze Şeridi'nde bulunan Yahudi yerleşimlerini boşaltma planının altında yatan asıl neden, Şaron'un danışmanı tarafından itiraf edildi. Planın hedefinde, Filistin devletinin kurulmasını önlemek var. Şaron'un kilit danışmanlarından Dov Weisglass, Haaretz gazetesine yaptığı açıklamada "Çekilme planının önemi, barış sürecini dondurmaktır" diyerek baklayı ağzından çıkardı.

Devleti önlemek Çekilme planının mimarlarından olan Weisglass, sözlerine şöyle devam etti: "Bu süreci durdurarak Filistin devletinin kurulmasını, mültecilerin durumunun ve Kudüs sınırının tartışılmasını önlemiş olursunuz. Pratikte, bir bütün olarak Filistin devleti adı verilen bu paket gündemimizden çıkarılmıştır. Bunların hepsi yetki ve izinle yapılmıştır. Başkan'ın istemesiyle ve her iki kongrenin (İsrail ve ABD) de onayıyla."

Ülke içi baskı 2003 sonbaharında tüm görüşmelerin çıkmaza girdiğini ve Amerika'nın durumu okumasına rağmen İsrail'i değil Filistinlileri suçladığını hatırlatan Weisglass, "Zaman bizim tarafımızda değildi. Uluslararası bir erozyon vardı. Aynı zamanda ülke içinde de her şey çöküyordu. Ekonomi durgundu. Cenevre Barış Girişimi geniş bir destek kazanmıştı. Teröristlerle savaşmayı reddeden pilotların, komandoların ve yetkililerin mektuplarıyla sarsılmıştık" diye konuştu. Vicdani redcilerin, "yeşil atkuyruklu, burunlarında küpe bulunan acayip gençler değil İsrail ordusunun en sağlam askerleri olduğunu" kabul eden danışman, "Amerikalılar gibi benim de hemfikir olduğum şey, yerleşimlerin bir bölümünün barış sürecinde tartışılmayacağı. Geri kalanı da, asla tartışılmayacak" dedi. Şaron'un çekilme planı, 2005 yılı sonuna kadar 8200 Yahudi yerleşiminin bulunduğu Gazze'nin tümünden çekilmeyi, Batı Şeria'daki dört küçük yerleşimi boşaltmayı öngörüyor.


TERÖRE ABD DESTEĞİ ABD, BM Güvenlik Konseyi'ne getirilen İsrail hakkındaki karar tasarısını veto etti. Pakistan, Tunus ve Cezayir tarafından hazırlanan ve İsrail'i Gazze Şeridi'ndeki operasyonlarına derhal son vermeye çağıran tasarı, BM Güvenlik Konseyi'nde 1'e karşı 11 üyenin oyunu aldı. Ancak İngiltere, Almanya ve Romanya'nın çekimser oy kullandığı karar tasarısı, Güvenlik Konseyi'nin daimi üyesi olan ABD tarafından veto edildi. Oylama öncesinde bir konuşma yapan ABD'nin BM Daimi Temsilcisi John Danforth, tasarıyı "taraflı ve dengesiz" olarak niteleyerek, "tasarının sadece teröristleri yeni saldırılar yapmak konusunda cesaretlendirmeye yarayacağını" iddia etti. Öte yandan İsrail ordusu, "terör eylemlerine karışmakla" suçlanan 13 BM çalışanını tutukladığını duyurdu. General İsrail Ziv, başkent Tel Aviv'de düzenlediği basın toplantısında, "bazı terör eylemlerine karışmakla suçlanan 13 kişiyi yakaladıklarını, bu kişilerin BM çalışanı olduğunu" söyledi.

ÖNCEKİ HABER

"Emzirmede ısrarcı olun"

SONRAKİ HABER

Muhalif adayların birleşme çabası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...