05 Ekim 2004 21:00

İstanbul'da okul rezaleti

İstanbul Valiliği'nin eğitim-öğretim döneminin başlamasının ardından bazı okulları 'depreme dayanıksız' oldukları gerekçesiyle boşaltması çeşitli sorunları beraberinde getirdi. Başka okullara nakledilen öğrenciler, kalabalık sınıflarda ve sağlıksız koşullarda öğrenimlerini sürdürüyorlar.

Paylaş
İstanbul Valiliği'nin depreme dayanaksız olduğu gerekçesiyle yıkım kararı aldığı Beykoz 60. Yıl İlköğretim Okulu'nun öğrencileri zor durumda kaldı. Okulun 1. sınıf öğrencileri Halide Edip İlköğretim Okulu'na, 2, 3 ve 4. sınıf öğrencileri Soğuksu İlköğretim Okulu'na, 5,6,7 ve 8. sınıf öğrencileri de Paşabahçe İlköğretim Okulu'na dağıtıldı. Ancak, bu okulların bodrum katları ve kalorifer dairelerinin sınıfa dönüştürülmesi nedeniyle velileri çocuklarını bu okullara göndermiyorlar. Sık sık kendi aralarında toplantı yapan veliler, yıkım kararı alınan okulun zemin etüd raporunun kendilerine gösterilmesini istiyorlar.

Hastalık korkusu 900 öğrencinin Paşabahçe, Soğuksu ve Halide Edip Adıvar ilköğretim okullarına nakledilmesinin bu okullarda aşırı bir yoğunluk yaşatacağını belirten öğrenci velileri, hepatit, kolera ve tüberküloz salgınlarının yaşanmasından endişe ediyorlar. Paşabahçe SSK Hastanesi doktorlarından Bora İnce de, aşırı kalabalık nedeniyle sınıfların sağlıksız oluşu ve tuvalet yetersizliği gibi nedenlerden dolayı salgın hastalıklar yaşanabileceğini belirtiyor. Nakil öğrenciler için sınıf olarak gösterilen bölümlerin kontraplakla çevrilmiş olan kalorifer daireleri ve bodrum katları olduğunu aktaran veliler, çocuklarına nemin, tozun, toprağın reva görüldüğünü söylüyorlar. Gülseren Öztürk adlı veli, mevcut koşullarda çocuğumu kesinlikle okula yollamayacağını belirtirken; Ergin Menteşe, boş halde duran imam hatip lisesinin değerlendirilmesi önerisinde bulundu. Ramis Aknem de, emekçi çocuklarına karşı duyarsız davranılmasını eleştirdi. Valiliğin raporuna güvenmedikleri için TMMOB'den ikinci bir zemin etüdü yapma sözü alan veliler, şimdi bu incelemenin sonucunu bekliyorlar.

Bilgi verilmeli Gelişmelere ilişkin sorularımızı yanıtlayan Eğitim Sen 2 No'lu Şube Örgütlenme Sekreteri Hamdi Çelik, öğrenci ve velilere Mili Eğitim Müdürlüğü'nün bilgi vermesi ve taleplerini dinlenmesi gerektiğini söyledi. Velilere her konuda destek vereceklerini belirten Çelik, yöneticilerle görüşme talebinde bulunacaklarını ve velilerle görüşmelerin sürdürüleceğini ifade etti. Eğitim Sen 2 No'lu Şube Sekreteri Rıza Zeyrek de, velilerin mücadeleleri ile demokrasi dersi verdiğini kaydetti. Gelişmiş okullarda 25 kişilik sınıflarda ders verildiğini hatırlatan Zeyrek, 60. Yıl öğrencilerinin 60 kişilik sınıflarda öğrenim görmeye zorlandıklarını belirtti.

ÖNCEKİ HABER

Bilim insanları değişim İSTİYOR

SONRAKİ HABER

Reçete kısıtlamasına
   karşı kampanya

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...