05 Ekim 2004 21:00

İşçilere iflas şantajı

Avrupa'nın en büyük perakende satış mağazaları zinciri "KarstadtQuelle" 181 mağazadan 77'sini hedefe koydu. Yönetim tarafından yapılan açıklamalarda, şirketin mağazaları elden çıkarmaktan çok ücretleri düşürmek için şantaj yapmaya çalıştığı anlaşılıyor.

Paylaş
İşçi ve emekçi haklarını gasp etmek isteyen büyük firmaların son yıllarda uyguladığı en yaygın taktiğine, işçilere şantaj yapmaya KarstadtQuelle de katıldı. En büyük perakenda satış mağazalar zincirine sahip şirket yöneticileri binlerce işyerinin tehlikede olduğu ve onlarca mağazanın satış listesine konulduğunu ilan ederek, "Düşük ücret karşılığı daha uzun süre çalışılırsa işyerleri kurtulabilir" diyorlar.

'Bizim de planımız var' Ver.di Sendikası ticaret bölümü sorumlusu Franziska Wiethold yaptığı açıklamada KarstadtQuelle çalışanlarının mücadele edeceğini söyledi. KarstadtQuelle yeniden yapılanma programını onaylamadıklarını söyleyen sendikacı, "Binlerce işyerini tehlikeye atan bir programı destekleyemeyiz" dedi. Şirketin geçmiş yıllarda aldığı yanlış kararların faturasının şimdi işçilere çıkartıldığını söyleyen Wiethold, "Ver.di olarak bir plan da biz sunacağız" dedi.

Greve gitmeyin KarstadtQuelle şefi Christoph Achenbach ise sendikayı ve işyeri temsilciliğini uyardığı bir açıklamasında, "Kimse grev ve mücadele kelimelerini ağzına almasın. Aksi takdirde kısmi iflas bildiriminde bulunuruz" diye emekçileri tehdit etti. Achenbach'ın yaptığı açıklamaya göre şirket, üç yıl içinde 77 mağazayı satmayı hedefliyor ve bu süre içinde mağazalar kapatılmayacak.

Ateşle oynamayın Şirketin 77 mağazasında çalışan 30 bin civarında çalışana gelecekte işsiz kalabileceklerini vaat etmesi karşılığında "grev ve mücadele" kelimelerini ifade etmelerini dahi istememeleri değişik tepkilere yol açtı. Ver.di sendikası bu tür tehditleri dikkate almadıklarını açıkladı. CDU tarafından yapılan bir açıklamada ise KarstadtQuelle yöneticilerinin "ateşle oynadıkları" bildirildi. Çalışanların kendilerini savunmak için yasal hakları olduğu bildirilen açıklamada, "Achenbach, ateşe yağ döküyor. Bu ateşle oynamaktır" denildi. Başbakan Gerhard Schröder ise hafta sonu yaptığı açıklamayı yineleyerek, "Hükümet KarstadtQuelle yardım edebilir ama şirket yöneticileri de sorumlulukları doğrultusunda tutum almalılar" dedi. 250 kentte düzenlenen "Pazartesi Yürüyüşleri" Karstaadt mağazalarının önünde yapıldı.


KARSTADTQELLE Avrupa'nın en büyük perakende satış mağazalar zinciri olan şirketin 2003 yılı sonu itibarıyla 15,3 milyar Euro ciro yaptı. 225 milyon Euro kâr eden şirketin toplam çalışanı 100 bin 956. Toplam 181 mağaza, 32 spor eşyaları ve 305 değişik küçük mağazada ise markalar üzerinden satış yapılmakta. KarstadtQuelle toplam cirosunun yüzde 45,7'sini bu mağaza ve dükkânlarda yapmakta. Cironun yüzde 52,5'i ise Neckermann ve Quelle tarafından "ısmarlama" usulü satışla elde ediliyor. Cironun yüzde 3,8 i değişik hizmetlerden elde ediliyor (televizyon, emlakçılık ve emlak finansı alanlarında.)

ÖNCEKİ HABER

Haiti'de iktidar mücadelesi bitmiyor

SONRAKİ HABER

Kimlerin vergi borcunu indirdiniz?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...