05 Ekim 2004 21:00

Direniş ezberlerini bozdu

Irak direnişine ilişkin bir analizde, Amerika'nın savaşı tüm ülkeye yaymak ve Irak ordusunu dağıtmakla 'hata' yaptığı ve direnişin Amerika'nın 'ezberini bozduğu' belirtiliyor.

Paylaş
ABD'de Irak direnişi ile ilgili yapılan bir analizde Amerika'nın işgalin başından itibaren hatalar yaptığı ve birleşmeye başlayan direniş gruplarının "Irak halkının desteği kazanılmadan yenilemeyeceği" belirtildi. Analizde, Irak'ta işgal güçlerini kovmak için çok sayıda gerilla grubunun ittifak yaptığına dikkat çekiliyor.

Topyekûn direniş RAND adlı düşünce kuruluşunun yaptığı analize göre Irak, Amerika için daha önceki savaşlarından farklı bir ortam yarattı. Örneğin direnişçiler, Vietnam'dakinin aksine tek bir örgüt olarak organize olmadıkları gibi tek bir liderleri de yok. Buna karşılık, aynı oranda güçlü olan çok sayıda örgüt var. Analizde Amerikan güçlerinin savaş taktikleri sürekli değişen bu gruplarla baş edemeyeceği, direnişin halk tarafından desteklendiği itiraf ediliyor. Amerikan basınında da yer alan makalede, işgal güçlerine danışmanlık yapan "antiterör" uzmanı Bruce Hoffman'ın "Amerika Irak'ta daha önce hiç karşılaşmadığı kadar kompleks bir direnişle karşı karşıya" sözüne ve Ebu Tahir adlı Felluce direnişinin liderlerinden olan Iraklının, "Biz her Amerikan köpeğinin ülkemizden çıktığını görmek istiyoruz" sözlerine dikkat çekiliyor. Tahir'in, Irak'ta 20 binden fazla direnişçi olduğunu ve bunların zaman zaman bazı bölgelerde işgale karşı savaşlarını ortaklaştırdıklarını anlattığı, bunun amaç ve yöntemleri farklı gruplardan oluşsa da, ortada topyekûn bir direniş olduğunu söylediği de belirtiliyor.

Direniş grupları RAND, direnişçileri Sünni Müslümanlar, Şiiler ve farklı toplumsal kesimler olarak sınıflandırıyor. Irak'taki en önemli direnişçi kesim olan Sünnilerin Saddam'ın yıkılmasının ardından kaybettikleri güçlerini yenilediklerine dikkat çeken Amerikalı kuruluş, ikinci kesim olarak ise rehin alma eylemleri ile gündeme gelen ve Ebu Musab Ezzarkavi tarafından yönetilen şeriatçı grupları gösteriyor. Üçüncü grup bombalı araç eylemleri ve rehin almalara karşı çıkan, ancak İslami kuralların egemen olmasını isteyen kesimlerden oluşuyor. Dördüncü grup ise, Şii lider Mukteda Sadr önderliğindeki Mehdi Ordusu. Afganistan'da ABD elçiliği yapmış olan askeri analist James Dobbins'in "Bütün göstergeler savaşın kaybedilmeye başlandığını gösteriyor" sözlerine dikkat çeken RAND uzmanları, "çözüm" olarak Amerikan ordusunun sadece önemli cephelerde savaşmasını öneriyorlar. Bu anlamda, savaşın tüm ülkeye yayılması 'hata' olarak yorumlanıyor.

ÖNCEKİ HABER

Komşunun acı tecrübesi

SONRAKİ HABER

Göçmenler de etkileniyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...