04 Ekim 2004 21:00

Metal işçisi adalet istiyor

Üretimin ve kârın katlandığını, ancak çalışma koşullarının kötüleştiğini söyleyen metal işçileri, metal iş kolunda yürütülen grup toplusözleşmelerinde adaletin sağlanmasını istiyor.

Paylaş
Metal işkolunda patron sendikası MESS ile işçi sendikaları Türk Metal, Birleşik Metal-İş ve Çelik-İş arasında yürütülen grup toplusözleşmelerinde, patronların dayatmaları nedeniyle uyuşmazlık tutuldu. Uyuşmazlığın nedeni patronların, ücretlere yüzde 2.54 oranında zam yapılması, fazla mesai ücretlerinin hafta içi yüzde 50, hafta sonu ise yüzde 75'e düşürülmesi, tazminatların yasal sınıra çekilmesi, yeni işe başlayan işçilere verilen iyileştirme zammının kaldırılması ve deneme süresinin artırılmasını dayatması. Metal işçileri, yaşadıkları zorlukları, taleplerini ve endişelerini gazetemize anlattılar. Türk Metal Sendikası'nın örgütlü olduğu fabrikalarda çalışan işçiler, üretimin artığını ve kâr oranlarının yükseldiğini, kendi koşullarının ise kötüleştiğini belirterek sözleşmelerde adaletin sağlanmasını istediklerini belirttiler.

Oyak Renault Oyak Renault, yaklaşık 5 bin işçinin çalıştığı ve aşırı üretim nedeniyle robotların bile arıza yaptığı bir fabrika. İşçilerin tek tesellisi aldıkları fazla mesai ücretleri ile ay sonu aldıkları paranın çoğalması. "Fazla mesai ücretlerinin düşürülmesi bizim için felaket olur" diyen Renault işçileri, esnek çalışma ile ilgili maddeler için ise "Sendika Genel Başkanı Mustafa Özbek'in de dediği gibi zaten fabrikalarda uygulanıyor" dediler. Sendikanın yaptığı sert açıklamaların bile umut vermediğini anlatan işçiler, ücretlere yüzde 5 ile 8 arasında zam yapılmasını bekliyor. Ancak MESS'in diğer dayatmalarının kabul edilmesinden endişe ediyorlar.

Bosh Otomotiv fabrikalarına dizel enjektör üreten Bosh'ta 5 bin civarında işçi çalışıyor. MESS'in teklifinin kabul edilemez olduğunu söyleyen Bosh işçileri, geçmişte yaşananları anlatarak "Sendikamız bunların karşısında ne kadar durabilir, şüpheli" dediler. Fazla mesai ücretlerinin düşürülmesine tepki gösteren işçiler, yaşayacakları sıkıntıları şöyle anlattılar: "Kabul edilirse daha fazla mesaiye bırakılacağız ama aldığımız parada değişiklik olmayacak. Kıdem tazminatı da giderse, elinde hiçbir şey olmayan kölelere döneriz." Boşa çıkan işçilerin Bosh'a bağlı işletmeler ve bölümlere çalışmaya gönderildiğini anlatan işçiler, ödünç işçiliğin hayata geçirildiğini ifade ettiler. İşçiler, bu durumun sürmesi halinde patlama olabileceğine dikkat çektiler.

Tofaş Yaklaşık 4 bin işçinin çalıştığı Tofaş'ta, işçiler sendikalarının, haklarını savunmak için yeteri kadar çaba gösterdiğine inanmıyor. Sözleşmeleri sadece temsilcilerin anlattıkları üzerinden takip edebildiklerini dile getiren işçiler, temsilcilerin işçilerin taleplerini dinlemediğini anlattılar. Tofaş işçileri "Sendika eylem kararı alırsa, biz kıdem tazminatını korumak ve fazla mesai ücretinin düşürülmesini engellemek için her şeyi yapmaya hazırız" çağrısında bulundular. Otomotiv fabrikalarına koltuk sistemi üreten Teknik Malzeme Fabrikası işçileri sözleşmeleri yakından izliyor. Uyuşmazlık zaptı tutulduğunu işyeri baştemsilcisinden öğrendiklerini anlatan işçiler, tazminatlar, fazla mesai ücretleri ve sosyal hakların korunması için düşük zamma bile razı olabileceklerini söylediler.


Eylemler sürüyor Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi metal işçilerinin toplusözleşme taleplerini dile getirmek ve MESS'in tutumunu protesto etmek için başlattığı eylemler sürüyor. Fabrikaların önünde yürüyüşler düzenleyen işçiler, fazla mesai ücretlerinin düşürülmek istenmesine karşı bir hafta fazla mesaiye kalmayacaklar. Gebze Şekerpınar'da kurulu bulunan İsuzu fabrikası işçileri, sabah 07.30'da servislerden inerek "İş ekmek yoksa barışta yok", "Tazminat hakkımız söke söke alırız" sloganlarıyla fabrikaya yürüdüler. Burada konuşan Birleşik Metal-İş Genel Sekreteri Selçuk Göktaş, toplusözleşme taslağını işçilerle birlikte hazırladıklarını, sözleşmeyi de işçilerle birlikte imzalayacaklarını söyledi. Göktaş, işçilerden metal işkolunda çalışan örgütlü, örgütsüz bütün işçileri toplusözleşme için başlatılan mücadele sürecine katmalarını istedi.


BİZE DE YANSIYOR İmzalanacak sözleşmeden çalışma koşulları ve ücretleri etkilenecek olan sendikasız işçiler de sözleşme görüşmelerini izliyor. Pres Metal işçileri özellikle Tofaş ve Oyak Renault fabrikalarında yaşanan olumlu ve olumsuz gelişmelerin, kendi fabrikalarına yansıdığını anlattılar. İşçiler "Bu fabrikalardaki gök gürültüsü biz yan sanayideki işçiler için dolu demektir" diye konuştular. KİEL Oto Koltuk Sistemleri Fabrikası işçileri de patronların ölümü gösterip hastalığa razı etmeye çalıştıklarını anlatarak, MESS'in kıdem tazminatlarını şantaj olarak kullandığını söylediler.

ÖNCEKİ HABER

CHP'de ihraçlara mahkeme engeli

SONRAKİ HABER

'Mücadeleden vazgeçmeyeceğiz'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...