03 Ekim 2004 21:00

Mitaş'ta kazasız gün geçmiyor

Metal fabrikası MİTAŞ'ta neredeyse iş kazasının yaşanmadığı gün yok. Son dönemlerde ise kaza sayısı daha çok arttı. İşçiler, işe yeni alınanlara yeterli eğitimin verilmemesi, vardiya sistemi ve gerekli önlemlerin alınmamasının kazalara davetiye çıkardığını söylüyorlar.

Paylaş
Ankara'nın en büyük metal fabrikalarından MİTAŞ'ta iş kazalarında görülen artış endişe veriyor. Ölümle burun buruna çalışan işçiler, iş kazalarının en aza indirilmesi için acilen adım atılmasını istiyorlar. Yaşadıklarını gazetemizle paylaşan MİTAŞ işçileri, fabrikada son 3 aydır iş kazalarının artığını söylediler. MİTAŞ işçilerinin anlatımına göre iş kazası listesi "parmağı makinaya kaptırma, parmağın preste kopması, malzemenin arasında kalması ya da giyotin makasına kestirilmesi; jet taşının ele değmesi, işçinin vincin ya da presin altında kalması, ağır malzemenin ayağa düşmesi, galvenizin (250 derecede eritilmiş çinko) sıçramasıyla yanma" şeklinde uzayıp gidiyor.

Makinalar bakımsız MİTAŞ işçileri işe yeni alınanlara yeterli eğitim verilmeden makinada işbaşı yaptırıldığını belirterek, "Eskiden yeni gelenleri direk makinaya vermiyorlardı. Artık veriyorlar. Bu kazaya davetiye çıkarıyor" dediler. Makinalara bakım yapan işçi sayısının az ve çoğu makinanın bakımsız olduğunu anlatan işçiler, yapılan işe göre maske, eldiven ve gözlükten başka bir koruyucu ekipman verilmediğini söylüyorlar. "Fotosel" adı verilen ve tehlikeli bölgeye elin girmesi anında makinayı kitleyen optik gözün çoğu makinadan "üretimi yavaşlatıyor" gerekçesiyle söküldüğünü belirten işçiler, "Üretimin aksamaması işçilerin sağlığından daha çok önemseniyor" dediler. İşçiler yaşadıkları endişeyi şöyle anlattılar: "3 vardiya, değişmeli olarak çalışıyoruz. Mesela, 15 gün gece vardiyasında çalıştıktan sonra, gündüz vardiyasına geçtiğimizde, uyku düzenimiz bozuluyor. Tam gündüze alıştık derken, vardiya yeniden değişiyor. Uykusuzluk da kazaları artırıyor tabii. Bu aralar üretim düşük. Üretim artığında ne olacak bilmiyoruz." MİTAŞ'ta bir işyeri hekimi, bir de sağlıkçı var. Ancak hekim sabah 08.00-09.00 ve 16.00-17.00 arası fabrikada. Sağlıkçı ise sabah ilaçları almaya gittiği için öğlenden önce gelemiyor. Küçük çaplı kazalara sağlıkçı müdahele ediyor. Büyük çaplı kazalarda ise işçi hastaneye götürülüyor. İşçiler, Türk Metal'de örgütlendikten sonra, 24 saat fabrikanın önünde bekleyecek bir ambulans hakkı elde ettiler.

Sendikaya çağrı MİTAŞ işçileri, patronun, "dikkatsizsin, senin hatan" biçiminde uyguladığı psikolojik baskı nedeniyle suçu kendilerinde aradıklarını ifade ettiler. İşçiler kazaların ardından küçük çaplı tepkilerin verildiğini ancak bunun sürekliliğinin olmadığını belirtirken, çoğu zaman da fabrikanın bir bölümünde yaşanan kazadan diğer bölümlerin haberdar olmadığını kaydettiler. Türk Metal işyeri temsilcisine sorunun bir çok kez iletildiğini belirten işçiler, sendikanın bu konuda daha etkin olmasını istediler.

ÖNCEKİ HABER

KARA LİSTE REZALETİ!

SONRAKİ HABER

Eğitim Sen'den kınama

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...