03 Ekim 2004 21:00

KARA LİSTE REZALETİ!

Ünaldı'da tazminatları ödenmeden işten atılan işçiler, haklarını almak için dava açarlarsa patronların "kara listesi"ne alınıyor. Bu listeye giren işçiler değil Ünaldı'da, çevre fabrikalarda dahi işe alınmıyor.

Paylaş
Ünaldı Halı Dokuma Sanayi'nde, dokuma patronları, işçilere yönelik akıl almaz uygulamaları hayata geçiriyor. Tazminatı ve diğer hakları ödenmeden işten atıldıkları için mahkemeye başvuran işçiler "kara listeye" alınıyor. Bu listeye giren işçiler sadece Ünaldı'da değil, çevrede bulunan sanayi bölgelerinde bile iş bulamıyor. İşten atma kararının patronun iki dudağı arasında olduğu Ünaldı'da, işçiler günde 12 saat, sigortasız ve düşük ücretle çalıştırılıyor. İşçilerin tek güvenceleri ise kıdem ve ihbar tazminatları. Bunu da alabilmek için mahkemeye başvurmak zorunda kalıyorlar. Patronlar, işçiler bu haklarından da yararlanmasın diye "kara liste" uygulamasını hayata geçiriyorlar.

Liste her yerde İşyerinden bu haklarını isteyen ve dava açan bütün işçilerin isimleri ve kimlik bilgileri bir listede toplanıyor ve bu liste bütün dokuma patronlarına ulaştırılıyor. Listede adı olan işçiler hiçbir işyerinde işe alınmıyor. Üstelik bu liste yalnızca Ünaldı'da değil, Başpınar OSB, Körkün ve KÜSKET'te bulunan halı dokuma fabrikalarına da ulaştırılıyor.

Ekmek yiyemezsiniz! "Kara listede" adı yer alan işçilerden Halil Taşçı, 15 yıl Kartal Tekstil'de çalışmış. Üç ay önce patron işlerin az olduğunu gerekçe göstererek üretimi tek vardiyaya düşürmüş ve yaklaşık 30 işçiye iş verilmemiş. Parça başı ücretin verildiği Ünaldı'da bu uygulama ücret vermemek anlamına geliyor. Halil Taşçı, bu uygulamanın işçilerin kendiliğinden işten ayrılması ve hak istememesi için yapıldığını söylüyor. Bu uygulama üzerine 21 kişi patrondan haklarını isteyerek, işten ayrılmak istmişler. Patron haklarını vermeyince de dava açmışlar. Dava açınca "kara listeye" alındıklarını anlatan mağdur işçi Halil Taşçı şunları söyledi: "Patron bize bunu açık açık söyledi. 'Eğer benim verdiğim miktarı kabul ederseniz sizi kara listeye yazdırmam. Yoksa hiç bir yerde ekmek yiyemezsiniz' diye bizi tehdit etti."

Bu nasıl adalet! Halil Kaplan'da aynı işyerinde çalışan işçilerden biri. "Kara listeye" alındığı için öfkelenen Kaplan, "İsmimizi Başpınar da dahil bütün işyerlerine bildiriyorlar. Hiçbir yerde iş bulamıyoruz. Bu nasıl adalet, bize ekmek yok mu bu memlekette? Haksız yere işten atılıyoruz. Hakkımız olan tazminatımızı istediğimiz zaman da 'kara liste'ye alınıyoruz" diye konuştu. Bu haksız uygulamanın peşini bırakmayacaklarını söyleyen Kaplan, listeyi gören bir arkadaşından aldığı bilgiye göre, 560 kişi kara listede yer alıyor. Bu işçileri bir araya toplayacaklarını anlatan Kaplan, "Hesabını sormak için ne gerekiyorsa yapacağız" dedi.

Köle istiyorlar Eyüp Doğan da Kartal Tekstil'de 11 yıl çalıştıktan sonra işten atılmış ve tazminatını alabilmek için dava açmış. Kara listeyi "vahşice bir uygulama" olarak nitelendiren Doğan, yetkililerin sessiz kalmaması gerektiğini söyledi. Doğan "Sıradan bir yoksul vatandaş, bir işçi bir suç işlediğinde hemen tepesine biniyorlar. Bu patronların yaptığından daha büyük bir suç olur mu?" diye sordu.

İşçi kimliğini gizliyor Mehmet Emin Bül, kara listede ismi yer alan işçilerin akrabalarının dahi işten atıldığını vurgulayarak "Bu durumda olan yüzlerce işçiden iş bulup çalışabilenlerde işyerinde kimliğini gizlemek zorunda kalıyor. İsimleri bilinmesin diye ne sigorta ne de başka bir hak isteyebiliyorlar" diye konuştu.

Konukoğlu reddetti İşçilerin, bu uygulamayı organize ettiğini söylediği Ünaldı patronlarından ve Halıcılar Odası Başkanı Yalçın Konukoğlu'na telefonla ulaştık. Konukoğlu "kara liste" iddialarını reddetti. Böyle bir uygulamanın olmadığını savunan Konukoğlu, bu tür iddiaların asılsız olduğunu ileri sürdü.

ÖNCEKİ HABER

ALMANYA'DA MUHALİF SESLER

SONRAKİ HABER

Mitaş'ta kazasız gün geçmiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...