03 Ekim 2004 21:00

10 bin yilin birikimi
   ile 10'uncu yıl coşkusu

On bin yilin insanlik mücadelesinden süzdügü birikim ile 10 yildir Türkiyeli işçilerin, emekçilerin ve ezilen halklarin sesi olan gazetemiz Evrensel'in 10. yıl şenliğine yine işçi ve emekçiler damgasını vurdu.

Paylaş
"Işte Türkiye Gerçegi" manşetiyle 7 Haziran 1995 günü 'emegin sesi, gerçegin habercisi' olma yolculuguna başlayan gazetemiz Evrensel, 10. yilini, varlik nedeni olan işçi ve emekçilerle kutladi. Grev çadirlarindan, direnişlerden, fabrikalardan, Kiraç'in çamurlu sokaklarindan, Tuzla tersanelerindeki can pazarindan, konfeksiyonlardan, her türlü iş kolunda mücadele veren işçi ve emekçilerden, parasiz ve demokratik egitim mücadelesi yürüten ögrencilerden, kadinlardan ve aydinlardan oluşan 4 bin 500 kişi; Harbiye Açikhava Tiyatrosu'nda, Evrensel'in 10. Yil Şenligi'nde buluşarak, bir kez daha 'Yeni bir dünya emekle kurulacak' diye haykirdi. Evrensel'in 10 yillik yayin hayatinda, yayinladigi her sayfada oldugu gibi, kutlama şenligi de işçi ve emekçilerin mücadelelerini haykirdiklari bir alana ve platforma dönüştü. "Iş cinayetlerinin kurbani, patronlarin kölesi olmayacagiz. Gazetemiz Evrensel'i selamliyoruz" pankartiyla Tuzla tersane işçileri, Kurtköy sanayi işçileri, Pendik Gençlik Evi, Izmir Ambalaj'da direnişte olan TÜMTIS üyesi işçiler ile aileleri ve özelleştirme karşiti mücadelenin simgesi Bakirköy Sümerbank işçileri Açikhava'ya pankartlari ve sloganlari ile yürüyüş yaparak girdiler. Türk Telekom işçisi Haber-Iş sendikasi üyeleri "Taşeronlaştirmaya hayir" önlükleri ve "Türk telekom vatandir satilamaz" pankartlari ile Türk basininda simgeleşmiş Metin Göktepe'nin fotografi altinda yerlerini aldilar. Şenligin en coşkulu kesimi olan liseli gençler de, "Parasiz egitim Parasiz Saglik" dövizlerinin yaninda "Liselerimize ve gelecegime sahip çikalim" pankarti açtilar.

Karikatür taşindi "Analar, Göktepeleri, Erkollari, Tarancilari büyütüyor", "Kadinlar Evrensel'le örgütleniyor" dövizleri ile birlikte Başbakan Recep Tayyip Erdogan'in gazetemize açtigi davayi protesto etmek için ise onlarca genç, dava konusu karikatürü ellerinde taşidi.

Evrensel kimin gazetesi? "Önce gerçekleri öldürdüler, dünya yalan ile dönsün diye. Ama yeni bir dünya yalan üstüne kurulamaz" ve "Sadece gazete degil, bütün bir hayat" pankartalarinin asildigi Açikhava'daki 10. yil şenligimiz, "Kurtuluş yok tek başina ya hep beraber ya hiç birimiz" sloganlari ile başladi. Şenligin açiliş konuşmasinda söylendigi gibi, "Kaderini, emekçilerin, yoksullarin, işsizlerin, bir bütün olarak halkin günlük yaşamina ve ilgisine bagladi Evrensel... Ucuz bir reklam slogani, kolay tüketilen bir satiş yalani olarak degil; gerçek anlamda halkin gazetesi olmayi amaçladi. Bütün bir yaşami var edip, onun dişina itelenen; yoksulluga, örgütsüzlügü, agir yaşam ve iş koşullarina mahkum edilen emekçilerin... Uluslararasi tekellerin yönlendirmeleriyle köşeye sikiştirilmiş, üretimi tahrip edilmiş köylülerin... Dilleri yasaklanmişlarin, kültürü ve ulusal kimligi horlanmişlarin, yaşamlari bir terör cehennemine çevrilmiş olanlarin... Kürtlerin... Ögrencilerin... Bilim insanlarinin... Ev kadinlarinin... Işsizlerin... Engellilerin... Öteki denerek ötelenmiş bütün insanlarin... Bu eşitsiz, bu mantiksiz, bu ölümlü düzenden çikari olmayan herkesin gerçegini aradi Evrensel..."

10 bin yillik bir gazete Grup Patika'nin verdigi dinletinin ardindan "Metinler ölmez Evrensel susmaz" sloganlari arasinda söz alan gazetemiz Genel Yayin Yönetmeni Ihsan Çaralan, Evrensel'in çikişindaki toplumsal koşullari özetledi. "Evrensel sadece çikmaya başladigi 7 Haziran 1995 yilindaki toplumsal koşullara bagli olarak çikmadi. 68lileri, Deniz Gezmiş'leri onlarin mücadelelerini yazmayan bir Evrensel, Evrensel olamazdi. Bütün bu mücadelerde bulunmayan bir Evrensel, Evrensel olamazdi. Ve tabii Stalingrad'da faşizmi dize getiren Kizil Ordu'yla, Moskova'da Ekim devrimcileri ile birlikte olmayan bir Evrensel, Evrensel olamazdi. Büyük Fransiz Ihtilali'nin eşitlik, özgürlük ve kardeşlik bayragindan bugüne süzülüp gelen degerleri savunmayan bir Evrensel, Evrensel olamazdi" diyen Çaralan, Evrensel'in aslinda 10 yillik bir gazete olmadigini, 10 bin yillin birikimi ve mücadelesine sadece taniklik etmeyip onunla birlikte yaşamiş gazete oldugunun altini çizdi. Bundan asla böbürlenilmemesi, tam tersine görev çikarilmasi gerektigini vurgulayan Çaralan, "Bu sadece evrensel genel yayin yönetmenin, editörlerinin ve muhabirlerinin degil, insanligin insan olma mücadelesinde bir sinifin tarihsel sorumlulugudur" dedi.

'Nedir bu Evrensel?' Gazetemiz yazarlarindan Yücel Sayman ise "Nedir bu Evrensel? diye soruldugunda hani televizyonlarda sabahlari gazete manşetleri okunur ya işte o televizyonlarda hiç yeralmayan bir gazetedir. Ancak yeni çiktigi için degil, halkin ve işçilerin sorunlarini dile getirdigi için derim" şeklinde konuşarak gazetemizde "Özgürlükler" köşesine yazmaya nasil başladigini özetledi. Sayman, 1,5 yildan beri gazetemizde yazdigini belirterek, "Evrensel çikali 10 yil geçmiş ben, 1.5 yil sonra karşinizdayim. Umarim özgürlüklerin somutlaştigi bir 10 yil kutlariz" diye konuştu.

Tüzel'in mesaji EMEP Genel Başkani Levent Tüzel de şenlige bir mesaj gönderdi. Tüzel mesajinda şu görüşlere yer verdi: 10 yillik bir çaba, direnç, sabir ve kararlilik. Sadece işçilerden, emekçiden yana, gerçeklerin peşinde olan bir halk gazetesi yaratma adina mütevazi bir çalişma degildir. Ezilen sömürülen bir sinifin, işçi ve emekçilerin iktidar ve gelecek mücadelesinin güçlü bir sesi ve yol göstericisi olma iddiasi görülmelidir. Ülkemiz devrimci ve demokratik mücadele içindeki bütün unsurlarinin destegini aldigini okur ve yazarlarinin büyüdügünü görmek sevindiricidir. Yaşamasi için Evrensel'in kavgasinin yaninda olacagiz. Evrensel yaşayacak, gerçekleri yazmaya devam edecek ve bizler onu sozsyalizm ve kardeşlik mücadelesinide yol gösterici olarak yanimizda taşiyacagiz. "Baş egmeyişimiz ve emegi savunmaya devam ettigimiz için buradayiz ve hep burada olmaya devam edecegiz" diyerek konuşmasina başlayan Şair Yazar Sennur Sezer şunlari söyledi: "Bizlerden koparilanlarin sorumluluguyla yürüyoruz. Emegimizi, umudumuzu bir araya getirdik. Çogaldik, daha da büyüyerek daha çok 10 yillara hep beraber varacagiz" Sezer konuşmasini şiir okuyarak sona erdirdi.

Evrensel tek silahimiz Tersane işçisi Ali Dogan da 20 bin işçinin çaliştigi tersanelerde sadece iki bin işçinin sigortali oldugunu söyleyerek, tersanelerin tek kuralinin "kuralsizlik" oldugunu belirtti. Dogan, buna karşi çikmak ve işçi hareketine bir ilmek atmak için oluşturduklari tersane komitesinin en çok Evrensel'den destek aldigini söyleyerek, "Dil, din, irk ayrimi yapmadan işçinin, emekçinin yaninda oldugu için, bir eylem klavuzu oldugu için Evrensel bizim tek silahimizdir. Patronlarin korktugu tek gazetedir" diye konuştu. Dogan, işçi sinifini Evrensel'e sahip çikmaya çagirdi. Evrensel'in 10.yildönümüne büyük bedeller ödeyerek geldigini ifade eden DISK Genel Başkani Süleyman Çelebi, "Sendikal hareketin gidişati, TIS, metal ve tekstil sektöründeki dayatmalara karşi güçbirligi oluşturulmalidir. Bu mücadelede Evrensel'e daha çok ihtiyacimiz var" dedi. Türkiye Yazarlar Sendikasi Yönetim Kurulu, San Francisco Liman Işçileri, Kanada Emek Bariş Demokrasi Birligi, Egitim Sen 3 Nolu Şube, Tekstil Işçileri, Gün Işigi Hukuk Dergisi, Şair Kemal Özer ve Evrensel Kültür Dergisi gönderdigi mesajla, şenlige destek verdi. Şenlik, Ferhat Tunç, Adile Yadirgi, Kazim Koyuncu, Metin Kahraman, Kizilirmak, Gökhan Birben ve Burhan Berken'in Türkçe, Kürtçe ve Lazca türküleri ve halaylarla sona erdi.


AYDINLAR NE DEDI

Uzun ömürler

Tarik Ziya Ekinci (Yazar) Benim gördügüm önemli husus, Evrensel gazetesinin 10 yil boyunca düzenli çikmasidir. Türk solu içinde bu kadar düzenli gazete çikmamiştir. Tüm çalişanlarini kutluyorum ve Evrensel'e uzun ömürler diliyorum.

Baskilara direndi

Adnan Özyalçiner (Yazar) Evrensel 10 yil boyunca baskilarla mücadele etti. Bugün de mücadelesini sürdürüyor. Bu mücadele ne için? Insanin özgürce, savaşsiz, sömürüsüz bir dünyada yaşayabilmesi için. 10'uncu yilinda bu mücadelesini sürdürmesi her türlü baski ve engel karşisinda işçi sinifiyla birlikte dikilebilmesi adina sevgiyle, saygiyla kutluyorum.

Daha iyi bir gazete

Mehmet Türkay (Ögretim Üyesi) Türkiye'de böyle bir gelenegi oturtmak önemli ve teşekkür edilmesi gereken bir şey. Gazeteyi çikartirken emegi geçen herkese teşekkür etmek gerekir. Gazetenin bence mizanpaj açisindan daha profesyonelce çikmasi gerekir diye düşünüyorum.


Gençler coşku katti Emek Gençligi açtigi pankartlar, coşkusu ve gür sloganlariyla şenlige coşku katti. "Tayyip cezanı al başına çal" sloganıyla, Başbakan Erdoğan'ı gazetemiz aleyhinde açtığı dava nedeniyle protesto eden gençler, parasız-bilimsel-demokratik eğitim talebini de dile getirdiler.

ÖNCEKİ HABER

Coşkun İtalya yolcusu

SONRAKİ HABER

Hem AKP'li hem ABD'ci

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...