03 Ekim 2004 21:00

Türkiye'de bülbül ABD'de,
   DUT YEMİŞ BÜLBÜL

Türkiye'de her konuda konuşan bakanlar BOP'un masaya yatırıldığı, Türkiye'nin rolünün konuşulduğu toplantıda sustular

Paylaş
Bakanlar ve başbakanlar ABD'ye gittiklerinde kapalı kapılar ardında masaya vurduklarını, Türkiye'nin gücünü gösterdiklerini iddia ederek övünürlerdi. Türkiye'de her konuda konuşan Bakan Kemal Unakıtan ise BOP'un ve Türkiye'nin rolünün masaya yatırıldığı toplantıda tek bir söz etmemeleriyle övündü. IMF Dünya Bankası Güz Toplantıları kapsamında ABD Hazine Bakanı John Snow başkanlığında Büyük Ortadoğu Projesi'nin (BOP) ekonomi ve finans ayağı masaya yatırıldı. Devlet Bakanı Ali Babacan ve Kemal Unakıtan'ın da katıldığı toplantıda tüm ülkeler konuştu, bakanlar tek kelime etmediler. Bakan Unakıtan, konuşmamalarının nedenini, "Arap ülkeleri karşısında model olarak gösterilmek istemedikleri" olarak açıklarken, devamında "Bize düşen bir şey varsa yapmaya hazırız" diye konuştu. Türkiye'nin yeni ekonomik programının yapılması için ABD'de bulunan Babacan ve Unakıtan, BOP'un ekonomi ve finans yapısının ele alındığı toplantıda yer aldılar. ABD Hazine Bakanı Snow'un başkanlık ettiği ve "Geniş Ortadoğu ve Kuzey Afrika" konulu bakanlar toplantısına Bakan Babacan ve Unakıtan özel davet edildi. Bakan Unakıtan ABD'nin BOP kapsamındaki ülkelere IMF emrindeki ekonomisiyle de örnek gösterdiği Türkiye'nin tüm yabancı ülke bakanları tarafından başarılı bulunduğunu ileri sürdü. Unakıtan, "Toplantıda biz söz alıp konuşmadık. Arap ülkeleri karşısında kendimizi model olarak göstermek istemiyoruz" diye konuştu. Dünya Bankası'nın Geniş Ortadoğu ve Kuzey Afrika toplantısında, Türkiye'nin model gibi algılanmasını istemediklerini savunan Unakıtan, ''Sadece bize düşen bir şey varsa yapmaya hazırız. Türkiye, önemli ilerlemeler kaydetmiş bir ülke'' diye konuştu. Türkiye'nin BOP'un ekonomi ayağında da üzerine düşen tüm görevleri sorgusuz sualsiz kabul edeceğini açıklayan Unakıtan, Türkiye ekonomisinin de buna uygun olarak şekillendirileceğini belirtti.

Aralık'ta Cezayir'de Unakıtan, toplantıda, bölgede ekonomik reformlar, teknik altyapı, KOBİ'lere destek, global ekonomiye entegrasyon, yatırım ortamları ve işbirliğinin artırılması gibi konuları ele aldıklarını kaydetti. Unakıtan, bir sonraki toplantının ise Cezayir'de aralık ayında yapılmasının kararlaştırıldığını kaydetti. Unakıtan, bu toplantıya başkanlık eden ABD Hazine Bakanı John Snow ile de görüşme imkânı bulduğunu, ayrıca, Washington'da Almanya ve Hollanda Maliye bakanlarıyla ikili görüşme yaptığını ve büyük yatırım şirketlerinin temsilcileriyle de bir araya geldiğini bildirdi.


TOPLANTILAR SÜRÜYOR Hazineden sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası'nın güz dönemi toplantılarına katıldı. Babacan dün Washington'da, Dışilişkiler Konseyi (CFR) adlı düşünce kuruluşunda Türk ekonomisine ilişkin basına kapalı bir toplantıya katıldı. Devlet Bakanı Ali Babacan, bugün de IMF ve Dünya Bankası çerçevesinde düzenlenen ve basına kapalı yapılan toplantılara iştirak edecek. Babacan bugün ayrıca, İslam Kalkınma Bankası ile bir toplantı yapacak ve Uluslararası Finans Enstitüsü yetkilileriyle bir araya gelecek. Bakan Ali Babacan'ın, temaslarını tamamlamasının ardından salı günü Washington'dan ayrılması bekleniyor.

ÖNCEKİ HABER

Abhazya'da seçim yapıldı

SONRAKİ HABER

Etlerimiz ya kaçak ya da ithal

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa