02 Ekim 2004 21:00

Opal'de bayıltan mesai

Opal Tekstil işçilerine, aylardır zorunlu fazla mesai yaptırılıyor. İşçilerin baygınlık geçirmesine yol açacak kadar ağır olan çalışma koşullarına karşılık ise işçilerin hakettikleri ücretleri ödenmiyor.

Paylaş
Sincan Organize Sanayi Sitesi'nde kurulu Opal Tekstil işçileri, aylardır "bayılana kadar" çalıştırılmalarına rağmen fazla mesai ücretlerini alamıyorlar. İşçilere 500 milyar liranın üzerinde borcu olan Opal patronu, bir yandan da Çankırı'da 2000 kişi kapasiteli bir fabrika açtı. İngiltere ve Amerika'ya ihraç etmek üzere bayan takım elbisesi üreten Opal Tekstil fabrikasında 850 kişi çalışıyor. İngiliz Marks&Spencer firmasına üretim yapan işçiler, 300 milyon lira ile 580 milyon lira arasında ücret alıyorlar. Normal çalışma saatleri 08.00 ve 18.30 arası olan fabrikada işçiler, yıllık izinlerin kullanıldığı ağustos ayından, 2-3 ay önce fazla mesai yapmaya başlıyorlar.

Borçlandırıldılar Opal işçileri nisan ayında bir hafta ücretli izne çıkarıldılar. İzin süresince verilen paralar borç hanelerine saat üzerinden yazıldı. İşçilere bu borçları borçlandıkları saat kadar fazla mesai yaptırılarak ödettirildi. İşçilere borçlandıkları her gün için üç gün fazla mesai yaptırılırken, fazla mesai ücreti de yüzde 150 fazla ödenmesi gerekirken, normal mesai gibi hesaplanmış oldu.

Rahatsızlık arttı Opal işçileri, bu yıl haziran ayından itibaren daha ağır koşullarda çalıştırılmaya başlandı. İşçilerin bir çoğu bu koşullardan dolayı psikolojik rahatsızlıklar yaşarken, kimileri de dayanamayarak baygınlık geçirdi. İşçiler aşırı çalışma nedeniyle makine başında uyuklamak zorunda kaldıklarını ve hayatlarının tehlikeye girdiğini anlattılar. 2-3 ay süren fazla mesailerin ardından 27 Ağustos 2004'de yıllık izne ayrılan işçilere, maaşlarının sadece yarısı verildi. Zam ayı olan temmuzda ise zam verilmedi.

500 milyar lira borcu var Opal patronunun işçilere, bugüne kadar yaptırdığı fazla mesai ücretleri ile ağustos ayında verilmeyen yarı maaşlarının karşılığı olarak, 500 milyar lira borcu var. Buna karşın yaz aylarında Çankırı'da 2 bin kişi kapasiteli yeni bir fabrika açılması işçilerin tepkisine neden oldu. İşçilerin tek isteği alacaklarının verilmesi ve insanca çalışma koşullarının sağlanması.

ÖNCEKİ HABER

ERDOĞAN AB YOLCUSU

SONRAKİ HABER

Bilal Çetintaş: Arayı düzelteceğiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...