02 Ekim 2004 21:00

Karnından konuşuyor!

Erdoğan'a "Masada sorun kalmadı" diyen Verheugen, şimdi de "Rapordaki bazı şartları Türkiye kolay kabul etmeyecek dedi.

Paylaş
Avrupa Birliği'nin (AB) genişlemesinden sorumlu komisyon üyesi Günter Verheugen, adeta karnından konuşuyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşme sonrasında, "Masada herhangi bir şart kalmadı, her şey tamam" diyen Verheugen, şimdi de rapordaki bazı şartları Türkiye'nin kolay kabul etmeyeceğini belirtti. Verheugen, Almanya'da yayınlanan Bild am Sonntag gazetesine yaptığı açıklamada, "hazırladıkları raporun, bazı gözlemcilerin beklentilerinden daha fazla eleştirel olacağını" söyleyerek, "Türkiye'nin, raporda yazdığımız her şeyi kabul etmesi kolay olmayacak" dedi.

'Sonucu açık bir süreç' Türkiye ile üyelik müzakerelerine başlanmasını önerip önermeyecekleri sorusunu cevapsız bırakan Verheugen, müzakerelere başlanması durumunda, bunun "sonucu açık bir süreç" olacağını, "Türkiye'nin en erken 2015 yılında üye olabileceğini" belirtti. Verheugen, "Sonuçta Türkiye'nin üyeliği konusunda Avrupa Parlamentosu ve üye ülkelerin parlamentoları karar verecek. Her üye ülke istediği zaman müzakereleri durdurabilir. Ancak Türkiye tarafından reddedilme olarak algılanabilecek her karar, Türkiye'deki reform sürecinin sonu anlamına gelebilir. Tüm bölge istikrar kaybına uğrayabilir. Uzun vadede Avrupa'nın güvenliği bile tehlikeye girebilir." diye konuştu.

'Henüz kriterler tamam değil' AB Ortak Savunma ve Dış Politika Yüksek Temsilcisi Javier Solana ise yine Almanya'da yayınlanan Bild gazetesine yaptığı açıklamada, "Türkiye'nin henüz tüm kriterleri yerine getirmediğini" belirterek, "Hiçbir şekilde işkence yapılmaması, azınlıkların haklarından istedikleri gibi faydalanabilmeleri ve basının özgürce haber verebilmesi gerekir." dedi. Solana, Türkiye ile üyelik müzakerelerine başlanıp başlanmayacağı sorusuna da, "Türkiye, anahtarı elinde tutuyor. Türkiye, AB'ye girmeye kararlıysa, reform politikasını kararlı şekilde sürdürmelidir" karşılığını verdi.

ÖNCEKİ HABER

Moda ve portre
   fotoğrafları öksüz kaldı

SONRAKİ HABER

Adalet Bakanlığı'nın cezaevi yalanı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...