07 Mart 2011 11:51

Ortadoğu'da ayaklanmalar sürüyor

Ortadoğu’da halkın diktatörlere karşı isyanı sürüyor. Mısır’dan Bahreyn’e,  tüm bölge halkları  talepleri için mücadeleyi sürdürüyor.MISIR’DA HALKA SALDIRIMısır’da rejimin devrilmesinden üç hafta sonra başkent Kahire sokakları yeniden karıştı. Reform isteyen Mısırl

Ortadoğu'da ayaklanmalar sürüyor
Paylaş

Ortadoğu’da halkın diktatörlere karşı isyanı sürüyor. Mısır’dan Bahreyn’e,  tüm bölge halkları  talepleri için mücadeleyi sürdürüyor.

MISIR’DA HALKA SALDIRI

Mısır’da rejimin devrilmesinden üç hafta sonra başkent Kahire sokakları yeniden karıştı. Reform isteyen Mısırlılar, İçişleri Bakanlığı önünde güvenlik teşkilatının ıslah edilmesi talebiyle gösteri yaptı. Ellerinde kesici aletler taşıyan bir grubun eylemcilere saldırması üzerine çatışmalar yaşandı.

Mısırlılar bu kişilerin Devlet Güvenlik Teşkilatı tarafından aralarına sokulan ajanlar olduğunu söyledi: “Devlet güvenlik teşkilatı ortadan kaldırılmalı. Bu teşkilat, hiçbir zaman devletin güvenliğini korumaya hizmet etmedi. Gerçekte rejimi korumaktan başka bir şey yapmadı. Bizleri korumak bir yana, tek yaptığı şey halkın içine ajanlar sokmaktı.”

YENİ BAKANLAR BELLİ OLDU

Bu arada, geçici yönetimin Başbakanı İsam Şeref kabinede yapılan son değişiklikler çerçevesinde atanan üç yeni bakanın isimlerini açıkladı. Buna göre; Dışişleri Bakanlığına Nebil el Arabi, İçişleri Bakanlığına Mansur el İssavi ve Adalet Bakanlığına da Muhammed el Guindi getirildi.

LÜBNAN’DA LAİKLİK TALEBİ

Arap dünyasında birçok ülke halk isyanlarıyla çalkalanırken Lübnan’da da mezhepçiliğe karşı protesto gösterisi düzenlendi. Başkent Beyrut’ta dün laiklik talebiyle toplanan 8 bin civarında kişi, ulusal birlik çağrısı yaptı.
Devletin mezheplere göre yapılanmasını eleştiren protestocular, anayasal sistemin değişmesi gerektiğini belirtti: “Lübnan’da mezhepçiliğe karşı olan ve laik bir sistem isteyenlerin protestosudur bu. Bizi şimdiye kadar birçok iç savaşın içine sokan mevcut politik sistemin değişmesini istiyoruz.”

Ülkede güç paylaşımını esas alan anayasaya göre, cumhurbaşkanının Maruni Hıristiyan, başbakanın Sünni ve meclis başkanının ise Şii Müslüman olması gerekiyor.

EN ESKİ BAŞBAKAN GİDİCİ Mİ?

Bahreyn’in başkenti Manama’daki başbakanlık ofisinin önünde toplanan binlerce kişi dünyada en uzun süredir yönetimde kalan başbakanlarından biri olan Bahreyn başbakanı Bin Selman el Halife’nin istifasını istedi.
Çoğunluğunu Şii olan Bahreynliler aynı zamanda, Sünni hanedanın ülkedeki nüfus dengesini kendi mezhepleri lehine çevirmek için yabancı uyruklu Sünnilere verilen vatandaşlıkların geri alınmasını ve devlet memurluğu kapılarının kendilerine açılmasını istiyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Hanaklılar Gecesi’nde 8 Mart kutlandı

SONRAKİ HABER

Biz, Cumartesi Anneleri...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa