02 Ekim 2004 21:00

Patron ve bakanlıklar eliyle cinayet

Kastamonu'nun Küre ilçesindeki Aşıköy Bakır Ocağı'nda 8 Eylül 2004'de meydana gelen ve 19 kişinin ölümü ile sonuçlanan yangının ardından, bu tip ocaklara yönelik denetimlerdeki vurdum duymazlık ve patronların sorumsuzluğu bir kez daha gözler önüne serildi.

Paylaş
Kastamonu'nun Küre ilçesindeki Aşıköy Bakır Ocağı'nda 8 Eylül 2004'de meydana gelen ve 19 kişinin ölümü ile sonuçlanan yangının ardından, bu tip ocaklara yönelik denetimlerdeki vurdum duymazlık ve patronların sorumsuzluğu bir kez daha gözler önüne serildi. CHP milletvekilerinin yaptığı incelemeler sonucu hazırlanan raporda, yangın ve göçük riskinin yüksek olduğu ocakta patronun iş güvenliği ile ilgili hiçbir tedbir almadığına, ilgili bakanlıkların da patronun talebine rağmen gerekli denetimleri yapmadığına dikkat çekildi. Yangının ardından işletmede inceleme yapan CHP milletvekileri Sedat Uzunbay, Mehmet Yıldırım, Enver Öktem ve Tacidar Seyhan tarafından hazırlanan raporda, ocakta çalışma ortamının çok riskli olduğu belirtilerek, buna rağmen ocakta organize acil kurtarma timinin olmadığı kaydedildi. Şirket içi eğitimlerin sadece göçük ihtimali üzerine yapıldığı, ocaktaki tedbirlerin de sadece göçük vakalarına göre alındığı vurgulanan raporda, ocağın yanıcı özellikte sülfürlü cevher ihtiva etmesi bakımından ve kükürdün yanıcı özelliğinden dolayı yangın riskinin yüksek olmasına rağmen, ocakta bulunması gereken tahsiliye cihazı ve gaz maskelerinin bulunmadığı ifade edildi. Yapılan incelemelerde işçi sağlığı ve işgüvenliği ile ilgili işletmede hiçbir tedbirin alınmadığı belirlenirken, Çalışma Bakanlığı'nın işverenin kontrol talebine ancak bir yıl sonra cevap verdiği ortaya çıktı. Patron 12.05.2003 yılında işyerinde denetim yapılması için talepte bulunmuş, ancak bu talep 14.07.2004 tarihinde yerine getirilmiş. Madenin konumu ve üretimi ile ilgili denetlemeyi sürdürmekle yükümlü olan Maden İşleri Genel Müdürlüğü'nün ise madende hiçbir denetim yapmadığı da saptamalar arasında.

Kablolar bile hatalı Rapora göre elektrik tesisatında yapılan incelemeler sonunda tesisatta kullanılan kabloloların maden işletmelerinde kullanılan çelik tel zırhlı özellikte olmadığı ortaya çıktı. Yangının elektrik kaynağından ya da elektrik kısa devresinden çıkma olasılığı çok düşük. Yangından kurtulan işçilerin anlatımına dayanarak da yeraltı ve yerüstü maden işletmelerinde sağlık ve güvenlik şartları yönetmeliğinin gereklerinin yerine getirilmediği belirlendi. Raporda, olaya geç müdahale edildiğine de yer verilirken, denetim eksikliği nedeniyle Enerji Bakanlığı, işgüvenliğini sağlamaması nedeniyle Çalışma Bakanlığı'nın olaydan birinci dereceden sorumlu olduğu belirtildi.

ÖNCEKİ HABER

Bu da eğitimde demokrasi!

SONRAKİ HABER

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...