02 Ekim 2004 21:00

Simonalar'dan direnişe destek

Irak'ta üç hafta rehin tutulduktan sonra serbest bırakılan Simona Toretta ve Simona Pari İtalyan hükümetinin işgale verdiği desteği eleştirerek direnişin meşru olduğunu söylediler.

Paylaş
Iraklı direnişçiler tarafından rehin alınan ve geçen salı günü serbest bırakılan İtalyan yardım kuruluşu çalışanı Simona Torettave Simona Pari, 'Iraklıların Amerikan işgal güçlerine ve onun kukla hükümetine karşı savaşlarının haklı olduğunu' söylediler. Rehinelerden Simona Torretta Irak'taki işgale destek veren İtalya hükümetinin de askerlerini bir an önce geri çekmesi gerektiğini belirtti. "Kaçırılmadan önce ne düşünüyorsam şimdi de aynı şeyi düşünüyorum" diyen Toretta, işgal karşıtı direniş ile terörün birbirinden ayrılması gerektiğini belirterek, "Sivillerin kaçırılmasına karşıyım ama yürütülen gerilla savaşını destekliyorum" dedi. Toretta ve Simona Pari, üç haftalık süren rehineliğin ardından salı günü serbest bırakılmışlardı. Toretta kendileri için fidye ödenip ödenmedeği konusunda ise bir bilgisinin olmadığını söyledi.

Simonalar tartışması Bu arada İtaya'da Simonaların ülkeye dönmesinin ardından İtalyan halkının ve politikacılarının ikiye bölündüğü belirtildi. Bir kesim, Simonaları kutlayarak İtalya'nın işgale verdiği desteği protesto ederken bir diğer kesimin de Simonaları yaptıkları açıklamalarla "terörü meşrulaştırmakla" suçluyor. Simonalara cephe alan grup, onların teröristlere teşekkür etmesini eleştirerek kendilerini kurtarmak için politik kampanya başlatan ve fidye ödeyen başbakanı zor durumda bıraktıklarını söylüyorlar. Güney Ligi Partisi'nden Federico Bricolo, Simonaların politik açıklamalar yapmalarını ve askerlerin çekilmesini istemelerini eleştirirken Komünist Parti lideri Fausto Bertinotti ise, işgale verilen desteğe son verilmesini isteyerek "Simonaların serbest bırakılmasının ardından herkes adımlarını yeniden gözden geçirmeli dedi."


Fransız rehinelerin bırakılmasına ABD engeli Irak'ta rehin tutulan iki Fransız gazetecinin serbest kalması için arabuluculuk girişiminde bulunan bir Fransız milletvekili, rehineleri Suriye'ye getiren konvoya Amerikan askerlerince ateş açıldığını söyledi. Didier Julia adlı milletvekili Şam'da düzenlediği basın toplantısında, Amerikan ateşi sonucu 6 Iraklı ölürken, Christian Chesnot ve Georges Malbrunot adlı Fransızların yara almadıkların belirtti. Julia, Amerikan askerlerinin ateşi yüzünden Fransızların Suriye'ye geçemediklerini ve Irak'ta kaldıklarını iddia ederken, Irak'taki Amerikan güçlerinin komutanlarından Tümamiral Greg Slavoniç, iddiaları yalanladı ve Fransız milletvekilinin anlattıklarından haberdar olmadığını bildirdi. Fransa Dışişleri Bakanlığı da, Julia'nın iddiaları konusunda yorum yapmaktan kaçındı. Bağdat'taki Iraklı yetkililer de, milletvekilinin iddialarından habersiz olduklarını söylediler. Fransız rehinelerin serbest bırakılabileceklerinin belli olmasından sonra Amerikan askerlerinin bombardımanı arttırdıklarını ileri süren Fransız milletvekili, ayrıca bir yardımcısının şu an Fransız rehinelerin yanında bulunduğunu bildirdi.


İngiliz rehinenin kardeşinin evine baskın Hollandalı istihbarat görevlilerinin, Irak'ta kaçırılan İngiliz rehine Kenneth Bigley'in kardeşi Paul Bigley'in Amsterdam kentindeki evine baskın düzenlediği bildirildi. Independent gazetesi, istihbarat görevlilerinin, Paul Bigley'in bilgisayarına el koyduklarını ve kardeşini kaçıran grupla bağlantısı hakkında sorguladıklarını yazdı. Haberini Paul Bigley'in komşularının açıklamalarına dayandıran gazete, Bigley'in 5 sayfalık bir açıklama imzaladığını, istihbarat görevlilerinin bilgisayardan alınan bilgileri incelenmesi için Londra'ya gönderdiğini belirtti. Gazete, Paul Bigley'in kardeşini kaçıran Ebu Musab Zerkavi'nin grubu Tevhid ve Cihad'la doğrudan herhangi bir bağlantı kurmadığını söylediğini kaydetti. Kenneth Bigley, 16 gün önce 2 Amerikalıyla birlikte kaçırılmıştı. Amerikalılar daha sonra öldürülmüştü. Paul Bigley İngiltere Başbakanı Blair'ı, Irak savaşı konusunda yalan söylemek ve krizin sona ermesi için yeterince çalışmamakla suçlamıştı.

ÖNCEKİ HABER

ABD'de sigorta lüks oldu!

SONRAKİ HABER

İşgalden gurur duyuyormuş!..

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...