02 Ekim 2004 21:00

ABD'de sigorta lüks oldu!

ABD'de 2003 yılında 43 milyon Amerikalı yani nüfusun yüzde 15.6'sı sigortasızdı. 2003-2004 yıllarında 85 milyon insan bir süre için sigortasız kaldı. İspanyol kökenli Amerikalılar arasında ise sigortasızların oranı yüzde 50'den 61'e yükseldi.

Paylaş
ABD Başkanı George Bush'un yönetimde bulunduğu son dört yıldır Amerikalılar sağlık sigortalarına daha fazla ücret ödemelerine rağmen sağlık hizmetlerinden daha az yararlanıyorlar. Bu nedenle milyonlarca kişinin ya sigortasından olduğu ya da iflasa sürüklendiği bildirildi. Hükümet kaynaklarının ve bağımsız araştırma şirketlerinin açıklamalarına göre Bush'un koltuğa oturduğu 2000 yılından bu yana işçinin ödediği sağlık sigortası payı yüzde 36 artarken, geliri sadece yüzde 12.4 arttı. Böylece gelirinin yüzde 25'inden fazlasını sadece sağlık sigortasına harcamak zorunda kalan Amerikalıların sayısı 4 yıl içinde 11.6 milyondan 14.3 milyona yükseldi. Şirketler ya sağlık sigortasını tamamen kaldırıyor ya da "sağlık paketlerini" buduyor.

Sigorta maaş kadar Bu durumdan en çok etkilenen kesim ise yoksulluk sınırı altında yaşayan işçi aileleri. Özellikle de astım, depresyon ve diabet gibi kronik hastalıkları olan İspanyol kökenli Amerikalılar. Bir insan hakları örgütü yetkilisi Drew Altman, "Bir ailenin sağlık sigortasının gideri, asgari ücretle çalışan bir işçinin tüm maaşına eşit" diye konuştu. Altman, patronların ödediği payın her yıl azaldığına dikkat çekerken işçiler için sigortalı olmanın gittikçe zorlaştığını belirtti. 2000-2004 yılları arasında işvereni tarafından sigortalı yapılanların oranı yüzde 5 geriledi. Yani 5 milyon kişi daha sigortasız çalışanların arasına eklendi. 2005 yılında her patronun ödeyeceği sigorta payının yaklaşık yüzde 10 düşmüş olacağı hesaplanıyor. Uzmanlar tüm bunların sebebinin temelde "sürdürülemez sistem" olduğunu belirtiliyor.

Sistem çöktü Sağlık Sistemi Değişim Merkezi başkanı Paul B. Ginsburg ise sağlık sigortasının çoğu zaman pahalı olmasının yanı sıra israf olduğunu öne sürüyor. Ancak sigortasız Amerikalıların sayısı ciddi boyutlara ulaştı. 2003 yılında 43 milyon Amerikalı yani nüfusun yüzde 15.6'sı sigortasız. Dahası araştırmalara göre bu sayı 2004 yılında daha fazla ve önümüzdeki yıllarda da artamaya devam edecek. ABD'de 2003-2004 yıllarında 85 milyon insan bir süre için sigortasız kaldı. Bu rakam 1999-2000 sürecine göre yüzde 12.7 artış anlamına geliyor. İspanyol kökenli Amerikalılar arasında ise sigortasızların oranı yüzde 50'den 61'e yükseldi. Sigorta sisteminin çöktüğü birçok uzman tarafından kabul ediliyor.


Amerikalı işçiye ikramiye dayatması ABD'de birçok patron işçilere tek seferlik ikramiye vererek kalıcı ücret artışından kaçıyor. ABD'de yapılan bir araştırma sonucunda Amerikalı patronların 'belli olmayan bir sürede fazla ödemeden kaçınma' gerekçesiyle işçilere ücret artışı yerine tek seferlik ikramiye dayattığı ortaya çıktı. 3 milyon işçinin çalıştığı 1.700 ABD merkezli şirkette yapılan araştırma Forbes'in ABD'nin en zengin 400 kişinin servetlerini 45 milyar dolar artırdıklarını açıkladığı hafta duyuruldu. Araştırma yönetim kadrosunda çalışanlarla sıradan işçilere verilen ikramiyelerin arasındaki farkı da ortaya koydu. ABD'de en büyük 500 şirketteki 'beyaz yakalı' çalışanlara verilen toplam telafi ücreti geçtiğimiz yıl bir önceki yılı ikiye katlayarak yüzde 22.2 arttı. Ancak bağımsız bir araştırma 'mavi yakalı' işçiye yapılan artışın 2004 ortalamasının çok altında kaldığını ortaya koydu. Ekonomi danışmanları, finans kontrolörlerinin bütçeyi bu denli sıkı tutması nedeniyle performansı yeteri kadar değerlendiremediklerini öne sürüyorlar.

ÖNCEKİ HABER

İsrail çekilmeyecek

SONRAKİ HABER

Simonalar'dan direnişe destek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...