01 Ekim 2004 21:00

Anlaşma sağlanamadı

Toplugörüşmelerde, hükümtin IMF programından geri adım atmaması nedeniyle anlaşma sağlanamadı. Memur temsilcileri ile görüşen Başbakan, yıllık ortalama 36 milyon liraya denk gelen yüzde 10 oranında zam teklif etti. Sendikalar bunun üzerine Uzlaştırma Kurulu'na gitti.

Paylaş
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da devreye girdiği toplugörüşmelerde, hükümet memurlara aylık ortalama 36 milyon lira zam önerince anlaşma sağlanamadı. Sendikalar maaş zamlarıyla ilgili olarak Uzlaşturma Kurulu'na başvurdular. Hükümetin önerdiği zam miktarı aylık ortalama 36 milyon, günlük ise 1 milyon 200 bin liraya denk geliyor. Memur konfederasyonlarının başkanları önceki gün Başbakan Erdoğan'la görüştüler. Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in yanı sıra maliyeden iki bürokratın da katıldığı görüşmede, Erdoğan sendikacılarla yarım saat görüştü. "Size verirsek enflasyon azar", "Vatandaştan alıp size veremem" gibi açıklamalarla memurla halkı karşı karşıya getirmeye çalışan Başbakan, uygulanan ekonomik programı ileri sürerek yüzde 8'lik zammı, yüzde 10'a çıkarabileceklerini dile getirdi. Erdoğan, kira yardımının yükseltilmesi talebini ise konut projelerinden bahsederek, memurların da kira öder gibi ev sahibi olacaklarını ileri sürdü.

KESK itiraz etti Görüşmelere daha sonra Bakan Şahin ile devam edildi. Burada açıklama yapan KESK Başkanı Sami Evren, en düşük memur maaşı için ocaktan itibaren 24 milyon, hazirandan itibaren 26 milyon lira olmak üzere ortalama 36 milyon lira olan komik zam önerisini kabul etmediklerini söyledi. Başlangıçta Kamu-Sen ve Memur-Sen yüzde 10'u kabul etti. Ancak yeniden başlayan oturumda ortak bir dilekçe vererek, bu artışın dağılımını kendileri yapmak istediler. İki konfederasyonun önerisi, artışın taban aylığa yansıtılacak şekilde seyyanen verilmesi idi. Bu teklife, maliye bürokratları, ek yük getireceği iddiası ile karşı çıktı. Bunun üzerine Kamu-Sen ve Memur Sen de yüzde 10'a şerh koydu. Bir haftadır yapılan görüşmelerde üzerinde uzlaşılan maddeler bir tutanak haline getirilirken, "Burası bizi sıkıntıya sokabilir" diyerek birçok maddede kendilerince düzenleme yapan bürokratların tutumu tepki çekti.

Kazanımlar var Tutanağa muhalefet şerhlerini koyduktan sonra, görüşmeden ayrılan Sami Evren, hükümetin zam konusunda IMF ve Dünya Bankası programı dışına çıkmadığını, bunun piyasaları rahatlatırken, kamu çalışanlarını rahatsız ettiğini söyledi. Zammı reddettiklerini, ancak yıllardır sendikal çalışmalarından dolayı haksız cezalar alanlar için getirilen disiplin affı ile 1 derece verilmesinin iyi bir kazanım olduğunu dile getiren Evren, hükümetin ancak mücadelenin yükseltilmesiyle geri adım atacağının görüldüğünü söyledi.

Üçlü açıklama Bakan Şahin ise Akyıldız ve Aksu ile kameralar karşısına çıktı. İlk kez tutanak tutulmasını olumlu bulan Şahin, tutanaktaki düzenlemelerin bu yasama yılında hayata geçirileceğini savundu. Akyıldız da başından beri 15 katrilyon istediklerini, ancak süre ve miktar olarak esneyebileceklerini söylediklerini iddia ederek, verilen rakamın kendilerini tatmin etmediğini belirtti. Hesaplamada bürokratları suçlayan ve "Siyaset bürokrasinin esiri olmuştur" diyen Akyıldız, en düşük memura yüzde 25.6 zam yapılmasını sağlayan dağılım önerilerinin kabul edilmemesini eleştirdi.

Aksu'ya göre bitti İlk kez mutabakat zaptı imzalanmasını, "Memur-Sen'in farkı" olarak değerlendiren Aksu'ya göre ise toplugörüşme bitti. Konfederasyonlar arasındaki eylem ve söylem birliğinin de bittiğini dile getiren Aksu, görüşmelerde bürokratik engeli aşamadıklarını anlattı. Aksu, Bakan Şahin'e teşekkür ederken, "Hükümet verdi de bürokrasi mi engel oldu" yönündeki soruyu ise yanıtsız bıraktı.


GÖRÜŞMELERDE KAZANILAN HAKLAR
  • 1991 yılında Mesut Yılmaz tarafından verilen bir derece, 1991 yılından sonra kadroya girenler için de uygulanacak. Bu da yaklaşık 800 bin memurun maaşına 30 milyon liraya varan artış anlamına geliyor.
  • Yüz kızartıcı suçlar nedeniyle verilenler hariç, memurların disiplin suçları affedilecek.
  • Becayiş adı verilen, karşılıklı yer değiştirme konusunda kuruma tanınan takdir yetkileri kaldırılacak.
  • Grev, siyaset, toplu eylemde bulunma yasakları için Anayasa ve yasa değişiklikleri yapılacak.
  • Kadro ve görev dışında bir işte çalıştırılma konusunda sıkıntılar giderilecek
  • Kamuya ait ambulans ve itfaiye araçlarının kasko sigortaları olmaması nedeniyle hasarlardan dolayı çalışanların tazminat ödemesinin önüne geçilecek.
  • l Çocuğu başka bir ilde okul kazanan memurlar, yatılı imkânı olmaması halinde, bu ildeki boş kadroya öncelikle atanacak.
  • Geçici görevlendirmeler yılda 2 ayı geçemeyecek.

  • Disiplin kurullarında, sendika temsilciler de bulunacak
  • Disiplin soruşturmalarında istek üzerine savunma süreleri 7 gün uzatılacak
  • Disiplin cezalarının sicilden silinmesinde öngörülen 5-10 yıllık süreler, 3-6 yıla indirilecek.
  • Uyarma ve kınama cezalarına yargı yolu açılacak.
  • Resmi tatil ve bayram tatillerinde ihtiyaç duyulanlar hariç, il dışına izinsiz çıkılabilecek.
  • Basına demeç verme yasağının sınırları genişletilecek.
  • Toplantı ve gösteri yürüyüşleri hakkına özen gösterilecek.
  • Yıllık izinler "işgünü" ve kademe esasına göre yeniden düzenlenecek.
  • Eşinin doğum yapması halinde erkek memurun izni 5 güne çıkarılacak, birinci derece yakını ölenler için 5 işgünü izin verilecek.

  • Radyoaktif ışınlara maruz kalanların izinleri 45 güne çıkarılacak
  • Memura 3 aya kadar refakat izni verilecek, gerektiğinde iki katına kadar uzatılabilecek.
  • Kadın memurlara doğumdan önce 3 ay, sonra bir yıl gece nöbeti ve gece vardiyası verilmeyecek.
  • Emekli Sandığı yönetiminde yetkili sendikadan bir temsilci için yasal düzenleme yapılacak.
  • Mevcut kreşlerden yararlanamayan memurların çocuklarına doğumdan itibaren iki yıl süreyle çocuk yardımının iki kat fazlasıyla ödenmesi için çalışma yapılacak.
  • Belediye çalışanlarının aylıklarını zamanında alabilmeleri için gerekli tedbirler alınacak.

  • ÖNCEKİ HABER

    REFERANDUMU DESTEKLEDİ

    SONRAKİ HABER

    MESS'in değil bizim dediğimiz olacak

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
    Evrensel Ege Sayfaları
    EVRENSEL EGE

    Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...