01 Ekim 2004 21:00

Polise işkence cezası

Üniversite öğrencisi Şenol Gürkan'a işkence ettikleri için yargılanan 8 polisten 4'üne 1 yıl 1 ay hapis ve 1 yıl memuriyetten men cezası verildi.

Paylaş
ODTÜ öğrencisi iken 2001 yılında gözaltına alınan ve 7 gün gözaltında tutulan Şenol Gürkan'ın şikayeti üzerine 8 polis hakkında açılan işkence davasında 4 polis hakkında 1'er yıl 1'er ay ağır hapis cezası ve 1'er yıl memuriyetten men cezası verildi. Birtan Altınbaş'ın işkencecilerinden İbrahim Dedeoğlu'nin oğlu Murat Dedeoğlu'nun da aralarında bulunduğu 4 polis ise sorgu ekibinde olmalarına rağmen delil yetersizliğinden beraat ettirildi. Ankara 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde dün görülen karar duruşmasına, polislerden Recep Comart, Ahmet Horoz, Tekin Taşlıova, Atanur Arslan ve Gürah Ayhan ile polis avukatları ve Gürkan'ın avukatları hazır bulundu. Gürkan'ın avukatı Elvan Olkun, polislerin TCK'nın işkence suçunu düzenleyen 243'üncü maddesinden cezalandırılmaları ve haklarında indirim uygulanmaması talebini yineledi. Polis avukatlarından Selim Karakoyun, polislerin cezalandırılmaları için yeterli delil olmadığını savunarak, Gürkan'ın ifgadesi ile Adli Tıp Raporu'nun çeliştiğini iddia etti. Polislerin beraatini isteyen Karakoyun, cezalandırılmaları durumunda da kötü muamele suçundan ceza verilmesini ve cezanın paraya çevrilerek ertelenmesini istedi. Polislerin avukatı Mehmet Emin Bağcı ise isimleri ve sorgu ekibinde yer aldıkları Emniyet Müdürlüğü tarafından belirlenen polislerin bir senaryo ile karşı karşıya olduğunu öne sürdü. Adli Tıp Raporu ile Gürkan'ın ifadelerinin çeliştiğini iddia eden Bağcı, Gürkan'ın iddialarının doğru olmadığını, üyesi olmaktan yargılanmış olduğu "yasadışı örgütün ideolojik yaklaşımı" nedeniyle bu iddialarda bulunduğunu öne sürdü. Polislerin suçu işlediğine ilişkin yeterli delil olmadığını savunan Bağcı, beraat talebinde bulundu.

TCK 243 Savunmaların ardından mahkeme heyeti kararını açıkladı. Murat Dedeoğlu, Recep Comart, Rıfat Doğru ve Erdal Şimşek'in delil yetersizliğinden beraat ettiği davada, Gürah Ayhan, Ahmet Horoz, Tekin Taşlıova, Atanur Arslan'a ise TCK'nın işkence suçunu düzenleyen 243'üncü maddesi uyarınca 1'er yıl 1'er ay 10'ar gün ağır hapis cezası ve 1'er yıl memuriyetten men cezası verilmesine karar verildi. İşkenceci polisler, bu karar doğrultusunda verilen cezanın 5'te 2'sini çekecekler. Savcının kötü muameleden ceza istemesine karşın polislerin işkence suçundan cezalandırılmasını olumlu bulan Gürkan'ın avukatları, sorgu ekibinde oldukları Emniyet Müdürlüğü tarafından onaylanan ancak beraat eden polisler açısından davayı temyiz edeceklerini açıkladılar.

src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


İnsan haklarında harita taktiği TODAİE, Helsinki Yurttaşlar Derneği ve ABD merkezli İşkence Mağdurları Merkezi'nin ortaklaşa düzenlediği "İnsan haklarında uluslararası taktikler" başlıklı sempozyumda yapılan bir atölye çalışmasında Güney Afrika'dan ilginç bir deneyim aktarıldı. 29 Eylül günü ABD Büyükelçisi Edelman'ın protesto edildiği oturumla başlayan sempozyumda çeşitli konular üzerine atölye çalışmaları yapılıyor. İnsan hakları ihlallerinin kaynaklarından ya da katılımcıların ülkelerinde yaşanan ihlallerden çok üretilen taktiklerin tartışıldığı çalışmaların birisi de önceki gün "Haritalama sistemleri" başlığıyla yapıldı. Donald Parezee'nin hazırladığı çalışmayı sunan Liz Sevcenko, Güney Afrika'da Capetown'da District 6 bölgesinde oluşturulan District 6 müzesini anlattı. Bu bölgede beyazlara ev yapımı için, yıllardır yaşayan siyahlara ait binaların 1966'da çıkarılan bir yasa ile yıkıldığını söyleyen Sevcenko, bölgenin yıkımdan önce karışık etnik yapıda ve sanatsal yanı ağır basan bir bölge olduğunu kaydetti. Olayın sadece bir mülk yıkma değil bir kültürün yokedilmesi olduğunu dile getiren Sevcenko, bir grup aktivistin "District 6'dan elinizi çekin" başlıklı bir kampanya başlattığını anlattı. Yeni inşaatların durdurulmasını hedefleyen kampanya çerçevesinde, bölgede ayakta kalan nadir binalardan bir kilisenin müzeye dönüştürüldüğünü belirten Sevcenko, müzenin zemininin bölgenin bir haritasıyla kaplandığını söyledi. Eskiden bölgede yaşayanların harita üzerinde evlerini ve diğer mekânları işaretlediklerini anlatan Sevcenko, siyahlardan bölgeye ilişkin anılarını ve isimlerini yazmalarının da istendiğini, böylece haritanın eski bölgenin küçük bir örneği haline getirildiğini kaydetti. Haritanın üzerine siyahların yıkılan binaların kartondan örneklerini yerleştirdiğini ifade eden Sevcenko, harita üzerinde yapılan kurgu mahkemelerle siyahların eski arsalarını talep ettiklerini anlattı. Bu yolla beyazlara ait olacak evlerin yapımının engellendiğini bildiren Sevcenko, 24 arsanın da sahiplerine geri verildiğini kaydetti. Sevcenko, maddi açıdan değeri büyük olan topraklarda böyle bir çalışmanın başarılı olmasının önemli olduğunu bildirdi.

ÖNCEKİ HABER

Türkiye kaçak et cenneti

SONRAKİ HABER

Canlı kalkanlara destek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...