01 Ekim 2004 21:00

İşçi Partisi'nde Irak çatlağı

Bir İngiliz gazetesi, Başbakan Blair'in Irak işgaline hazırlık konusunda halka yalan söylediğini ortaya çıkarınca, iktidar partisi bir kez daha karıştı.

Paylaş
İngiliz İşçi Partisi'nin Brighton kentinde devam eden konferansı, bir gazete haberiyle çalkalandı. Evening Standart gazetesi, önceki günkü manşetinde, İngiltere'nin Irak'ta geçen yılın mart ayında başlayan savaşa birkaç ay önceden hazırlık yaptığını yazdı. ABD Savunma Bakanlığı belgelerine dayanan habere göre, Amerikalı ve İngiliz üst düzey askeri yetkililer, 28 Haziran 2002'de savaş planları için toplantı yaptı. Haberde, askeri operasyon hazırlığı yapılması için emirlerin, BM'nin Saddam yönetimine son uyarısını yaptığı kararın alınmasından bir ay önce, 7 Ekim 2002'de verildiği kaydedildi.

İnkâr etmişti İngiltere Başbakanı Tony Blair, 16 Temmuz 2003'te yaptığı açıklamada, İngiltere'nin Irak'a saldırmaya hazırlandığını inkâr etmiş ve "bu yönde hiçbir karar alınmadığını" söylemişti. Haberin İşçi Partisi içindeki etkisi büyük oldu ve parti içindeki muhalifler, başbakanı halka yalan söylemekle suçladı. Bazı delegeler, Başbakan Blair ile ilgili "güven oylaması" anlamı taşıyacak olan ve askerin Irak'tan en kısa sürede çekilmesini öneren bir önergeyi oylamaya sundular. Dışişleri Bakanı Jack Straw ise, Başbakan'ın koltuğunu garantiye alabilmek için, delege dengelerinde ağırlığı bulunan dört büyük sendikanın başkanlarıyla görüşmeye başladı.

Howard zorda Bu arada, Avustralya Başbakanı John Howard, Irak'a savaşın gerekçesi olarak gösterilen ancak bir türlü bulunamayan kitle imha silahları konusunda yanlış bilgiler yüzünden özür dilemeyi reddetti. Televizyondaki bir mülakatta, İngiltere Başbakanı Blair gibi özür dileyip dilemeyeceğinin sorulması üzerine "sorunu Blair'den ve ABD Başkanı George Bush'tan farklı bir biçimde ele aldığını" söyleyen Howard, "Bize istihbarat verildi ve ben bunlara inandım. Şu ana kadar bu istihbaratlar kanıtlanmadı, bu Irak'ta araştırma yapan grubun işi" diye konuştu. Avustralya ordusu halen Irak'ta 850 asker bulunduruyor. Muhalefetteki İşçi Partisi, 9 Ekim'deki seçimleri kazanması halinde bu askerleri çekeceğini ilan etmişti.

ÖNCEKİ HABER

Irak'a 12 askeri üs!

SONRAKİ HABER

Ambargoyu dinleyen yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...