30 Eylül 2004 21:00

Hükümet sıkıştırıyor

Toplugörüşmelerin dünkü son oturumu Başbakan Erdoğan'ın devreye girmesiyle akşam saatlerine ertelendi. Memurları tatmin edecek yeni bir teklif getirilmemesi ve görüşmenin ertelenmesi "Hükümet zamanı daraltıp, sözleşmeyi sıkıştrıyor" şeklinde değerlendirildi.

Paylaş
Toplugörüşmelerin dün öğle saatlerinde yapılması gereken son oturumu, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla akşam saatlerine ertelendi. Hükümetin yeni teklif sunmadan, görüşmeyi ertelemesi "Zamanı daraltıp dayatmada bulunma" şeklinde değerlendirildi. Kamu-Sen, KESK ve Memur Sen ile hükümet arasında 15 Eylül'den beri devam eden görüşmelerde, hükümet, görüşmelerin başında dile getirdiği yüzde 8'lik zammın ancak bir iki puan üzerine çıktı. Memur temsilcileriyle dün yapılması gereken toplantıya ara veren Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile telefon görüşmesinin ardından, "Başbakan ve ekonomiyle ilgili hükümet üyeleri ile görüşme yapması gerektiğini" belirterek, görüşmelerin 19.45'e ertelenmesini istedi. Bu karar sonrası açıklama yapan Kamu-Sen Başkanı Bircan Akyıldız, ertelemeyi, Başbakan'ın devreye girmesi açısından olumlu olarak değerlendirdi. Akyıldız, Şahin ve bürokratların yetkilerini aşamadıklarını, Başbakan'ın müdahale ettiği durumlarda tıkanıklığın aşıldığını savundu. KESK Genel Başkanı Sami Evren ise hükümetin uyguladığı IMF programını hep eleştirdiklerini, artık sosyal bir programa ihtiyaç olduğunu söyledi. Hükümetin kamuoyunu yanıltan beyanlarına da atıfta bulunan Evren, 1-2 puan artırmakla sorunun çözülemeyeceğinin bilinmesini istedi. Memur-Sen Başkanı Ahmet Aksu yine de"umutlu" olduklarını ifade etti.

Yeni bir öneri yok KESK Toplugörüşme Sekreteri Mustafa Ecevit ise görüşmenin tek taraflı olarak ertelenmesini eleştirdi. Bunun pazarlığı sıkıştırmak olduğunu belirten Ecevit, "Yeni bir teklif sunmadılar ki görüşmeyi erteliyorlar. Zamanı daraltıp, pazarlığı sıkıştırmak istiyorlar. Bu yaklaşım doğru değil" dedi. Gazetemize açıklama yapan Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu da yeni bir öneri gelmediğini, taban aylığı ya da diğer tekliflerinin ise kabul edilmediğini belirten "Bir öneri olacaktı ki, onun üzerine görüşme olsun" diye konuştu. Öte yandan Şahin, Başbakan ve maliye bürokratlarıyla yaptığı toplantıda, Erdoğan'ın, 1991 yılından sonraki memurlara bir derece verilmesine ilişkin kararı onayladığı bilgisi verildi. Ancak bu karara ilişkin resmi bir açıklama yapılmadı.


Toplugörüşme notları
  • Görüşmelerin ilk günü sendika başkanlarıyla kamera karşısına geçen Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, karşılıklı restleşmeler nedeniyle, ayrı açıklama yapmaya başladı. Daha sonraki görüşmelerde ise sessizliğe büründü.
  • Görüşmeler için, Başbakanlıktaki tadilat nedeniyle binanın arka kapısından giriş yapıldı. Bunun üzerine Sami Evren'in, "Ne o, ön kapı IMF'ye mi ayrıldı" esprisini Şahin yanıtsız bıraktı.
  • Görüşmenin ilk günü, en çok üyeye sahip konfederasyon başkanı olarak hükümet ile yan yana oturması gerektiğini belirten Bircan Akyıldız ile Şahin arasında tartışma çıktı. Tartışma üzerine Akyıldız arka sıraraya geçti ve "ben sizi seyredeceğim" dedi. Akyıldız'ı diğer sendikalar zor ikna ettiler.
  • Dışarıda bekleyen gazetecilerden çimlere uzananlar olurken, yoldan geçen bazı yaşlı vatandaşların "burası ne ki, hastane gibi" diye sordular.
  • Üçüncü görüşmede, memurlara bir derece verilmesi görüşülüyor. Maliye bürokratları hemen, bunun bütçeye yük getireceğini söyleyerek itiraz edince, Evren "Yok veremeyiz, edemeyiz... Bürokratların açıklamaları sinirlerimi bozuyor" dedi. Bürokratlar da "Sizin bu çıkışlarınız da bizim sinirlerimizi bozuyor, sağlığımız bozuldu" dedi.
  • Görüşmeleri gazetecilerden çok sivil polislerin izlemesi, "Ankara'da poliste istihdam fazlalılığı var. Onlara da norm kadro uygulansın" esprilerine yol açtı.


    EMEP'ten destek ziyareti Emeğin Partisi üyeleri, önceki gün KESK'in "İnsanca yaşam ve demokrasi" kürsüsünü ziyaret ederek, talepleri çin mücadele eden kamu emekçilerini desteklediklerini bildirdiler. KESK'lilerin yanına "Yaşasın iş, ekmek, özgürlük mücadelemiz" sloganı ile gelen EMEP'liler, "Grevli toplu sözleşmeli sendika yasası", "Savaşa değil, eğitime, sağlığa bütçe" yazılı dövizleri taşıdılar. Burada konuşan KESK Kadın Sekreteri Sevgi Göğçe, kamu emekçilerinin mücadelesinin aynı zamanda özgür ve demokratik bir Türkiye mücadelesi olduğunu ifade etti. Göğçe, bu mücadelenin ancak işçi, memur ve tüm kesimlerin bir araya gelmesiyle başarılabileceğini dile getirdi. Kamu emekçilerinin yanında olduklarını belirten EMEP Genel Başkan Yardımcısı Haydar Kaya da, hükümetin tutumunun sadece kamu emekçilerine değil, tüm kesimlere yönelik olduğunu dile getirerek, birlik çağrısı yaptı.

  • ÖNCEKİ HABER

    Meclis bugün açılıyor

    SONRAKİ HABER

    Hükümet protesto edildi

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa